de kaart van de pontjesroute die wij gebruikten

Zomer in Fryslân: de pontjesroute

Zolang ik in Fryslân woon, staat de pontjesroute op mijn to do lijst. Maar verder dan dit voornemen is het niet gekomen. Tot ik deze zomer de daad bij het woord voegde; samen met een vriendin onze fietsen op het fietsenrek bond en naar De Veenhoop reed. Om vanaf daar al fietsend te genieten van knisperende schelpenpaadjes, Hollandse wolkenluchten en aardige mensen die ons van de ene wal naar de andere overzetten. Hoe eenvoudig kan het leven zijn!

Wat is de pontjesroute

De pontjesroute, die onderdeel is van de 8 van Grou in een begrip in Fryslân. Zij dankt haar naam aan de twee lussen die de fietsroute maakt. Met een beetje fantasie zie je dat deze 2 lussen een 8 vormen. En omdat de route dwars door het Friese Merengebied loopt en je daarom op verschillende plaatsen per pont wordt overgezet, wordt de route ook wel ‘pontjesroute’ genoemd.

De hele fietsroute is 74 kilometer. Maar je kunt ook kiezen voor een kortere route. Het maakt namelijk niet uit waar je begint en er zijn genoeg plekken waar je kunt afsnijden. Bron: De 8 van Grou

Wij beginnen in De Veenhoop. Een van oorsprong rustig plaatsje dat ten Westen van Drachten ligt. Maar vandaag is het allesbehalve rustig. Het is namelijk een dag na het Veenhoopfestival, een festival dat plaats vindt in het weekend tijdens het Skûtsjesilen en goed wordt bezocht. De sporen van een “geslaagd feest” zijn nog duidelijk zichtbaar.

Desalniettemin is de vrijwilliger van “de Grietman”, onze eerste pont vandaag, goed op stemming. Hij zet ons voor 1,50 per persoon met onze fietsen, binnen 5 minuten naar de overkant. Vanaf daar vervolgen wij onze route door natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen, richting Eernewoude ( Earnewald)

Wil je langer in Nationaal Park De Alde Feanen verblijven? It Wiid in Eernewoude ( Earnewald) is een van de meest populaire vakantieparken in Friesland. Direct kamperen aan het water of bungalows aan het water op een unieke locatie tegen een scherpe prijs!

pontjesroute
“de Grietman”, onze eerste pont vandaag,

Toerist in eigen provincie

Fietsen over knisperende schelpenpaadjes bezorgt ons een vakantiegevoel. En dat in onze eigen provincie. En dat gevoel wordt versterkt door de medefietsers op de route, de bootjes in het water en het prachtige weer.

Onderweg passeren we een uitkijktoren Romsicht vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Maar wij fietsen door, richting het pontje “Hin en Wer”, dat al ligt te wachten.

Het pontje “Hin en Wer” dat het Earnewaldsterwiid kruist, zet ons fietsers én de gasten van camping It Wiid voor 1,– euro over naar de vaste wal. Maar je kunt ook voor 8,– euro een 10 rittenkaart kopen, die vaak na afloop van de vakantie gratis overgaat naar andere gasten. Zo profiteren wij ook van een gratis overtocht.

Het pontje “Hin en Wer” pontjesroute
Het pontje “Hin en Wer” dat het Earnewaldsterwiid kruist

Skûtsjesilen in Earnewald

In Earnewald houden we een kleine pauze en bekijken we de Skûtsjes die vanwege het Skûtsjesilen bij de Princenhof aangemeerd liggen. En natuurlijk zijn er ook mensen die ons het een en ander over de schepen en de wedstrijd kunnen vertellen. Want omdat we vroeg zijn kunnen we nog gratis gebruik maken van het fietspad richting Warten. Maar als je er na 11 uur bent, zul je echt voor 2,– euro een kaartje moeten kopen. Wat natuurlijk tevens je toegangsbewijs is voor het Skûtsjesilen. Maar wij komen om te fietsen. En het Skûtsjesilen blijkt, door het ontbreken van de wind, die dag niet door te gaan.

Schipper mag ik over varen

Als wij de plek naderen van waar de pont naar Warten vertrekt, is er niets wat erop wijst dat er een pont vaart. Ook dat kan gebeuren. Maar dan is er altijd wel een vriendelijke fietser die je kan vertellen dat dit het vertrekpunt is en dat de pont er binnen een paar minuten aan zal komen. En anders is er wel een bel waarop je kunt drukken. Zodat de schipper weet dat er iemand is die over wil varen.

Het klopt allemaal wat er is gezegd. Na ongeveer 10 minuten zien we pontje de “De Oerhaal” aankomen die ons van Earnewald naar Warten brengt.

Het pontje pontjesroute

Het stuk van Warten naar Wergea is het minst boeiendst. Je komt op een bakkertje na, weinig winkels tegen. Het assortiment van de bakkerij biedt niet iets waar we zin in hebben. Dus die slaan wij over. In het dorpje Wergea is een supermarkt waar we een en ander kunnen kopen. Onze pauze is op een bankje tegenover een van de twee grote kerken. Waarop d.m.v. een lichtshow reclame wordt gemaakt voor een fierljepwedstrijd van begin september.

Van Wergea vervolgen wij de route richting Grou. Waar het even zoeken is voor we de fiets-en voetgangerspont “Gastvrij Grou” vinden die ons voor slechts 1,– euro naar het centrum van het dorp brengt.

pont gastvrij Grou pontjesroute
De fiets-en voetgangerspont “Gastvrij Grou”

We slenteren we door Grou, bekijken de expositie bij de grote Kerk en strijken neer op een van de vele terrassen. Na de lunch pakken we dezelfde pont weer terug en hervatten de route. We fietsen door naar de volgende pont: Pont de Burd. Eigendom van de Gemeente Leeuwarden, die ons voor 1,60 per persoon overzet.

Elfsteden kunst in Grou pontjesroute
Elfstedenkunst bij de grote kerk in Grou

Wat betaal je per oversteek?

Fiets je de hele pontjesroute, dan maak je maar liefst tien keer een oversteek met een pont, die vaak door vrijwilligers wordt bediend. De prijzen kunnen verschillen per oversteek. Wij betaalden tussen de 1,– tot 1,60 per persoon. De fiets mag dan gratis mee.

pontjesroute kaartjes

Fietstocht met een extra dimensie

In totaal maakten wij gebruik van 7 pontjes, waarvan de pont bij de Veenhoop en die naar het centrum van Grou 2 keer. Dus we zijn in totaal 9 keer “over gebracht”. Hiervoor betaalden wij ongeveer 12,–. Precies weet ik het niet meer, maar dit bedrag waren we ongeveer kwijt.

Je kunt natuurlijk ook zelf een fietstocht uitzetten. Met een fietskaart van Route.nl  kun je prachtige fietstochten maken door allerlei mooie gebieden in eigen land. Stippel van tevoren een mooie fietsroute uit en volg vervolgens de  routebordjes langs de weg. Zo kun je gemakkelijk een fietstochtje maken zonder de weg kwijt te raken.

De pontjesroute is leuk om te doen. De fietspaden worden goed aangegeven door ANWB-borden. Daarnaast zijn er altijd mensen waarmee je een praatje kunt maken en de sfeer is gemoedelijk. De oversteek met een pontje duurt natuurlijk niet zo lang maar geeft je toch een extra dimensie aan je fietstocht. Wil je alle informatie over vaartijden en waar je de pontjes kunt vinden kijk dan even HIER.

Wil je hele Pontjesroute fietsen plak er dan een overnachting aan vast. Herberg Oer ’t Hout in Grou een prima plek om te overnachten. De aanlegsteiger nabij de Herberg ligt meestal vol met zeilboten waar jong en oud hun zeilvaardigheid uitproberen.

Related Posts

10 thoughts on “Zomer in Fryslân: de pontjesroute

  1. Haha wat leuk om zo eens te doen in eigen land. Ik ben nog nooit in Friesland geweest, is voor ons ook ver reizen helaas.

  2. Ik als mede friesin moet bekennen hier nog nooit van gehoord te hebben. Ik ben dan ook absoluut geen fan van de fiets haha. Mijn opa en oma gaan graag op fietsvakantie. Ik zal ze deze eens als tipje geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.