2 Bijzondere wandelroutes op de Holterberg

Op de Holterberg kun je echt alle kanten uit. Vanaf het Natuurdiorama museum dat bovenop ‘de berg’ ligt, beginnen verschillende bijzondere wandelingen. Zo kun je de Canadaroute wandelen, maar ook het Wereldtijdpad. Wij kozen voor de Canadaroute maar kwamen heel toevallig ook op het Wereldtijdpad terecht.

De Canadaroute

De Canadaroute die onderdeel is van de Liberation Route Europe, start bij Museum Natuurdiorama. Dit natuurmuseum is trouwens het beginpunt van meerdere wandelroutes op de Holterberg. Als we de blauwe pijltjes van de 9 kilometer lange route volgen komen we al snel bij de Canadese begraafplaats. Op deze begraafplaats worden de Canadese militairen herdacht die zijn gesneuveld tijdens de bevrijding van Nederland ten noorden van de grote rivieren. Volgens het informatiebord heeft deze bevrijdingsactie in 1945 aan 5515 Canadese militairen het leven gekost. Een groot deel van hen is begraven op dit Canadese Oorlogskerkhof op de Holterberg. Het is een indrukwekkend gezicht, al die gedenkstenen die in strak gelid staan opgesteld. Zeker als je erbij stilstaat dat deze jonge militairen niet ouder zijn geworden dan mijn kinderen nu zijn. Maar tijdens de bevrijding van ons land zijn omgekomen. En dat is best even slikken.

In het informatiecentrum kun je meer informatie krijgen over de begraafplaats en de gesneuvelde militairen. Ook is er een film te zien over de bevrijding van Oost Nederland. Het informatiecentrum is gratis te bezoeken, maar was tijdens ons bezoek gesloten vanwege de corona crisis.

Wereldtijdpad

Toen wij Canadaroute liepen ontdekten wij heel toevallig het Wereldtijdpad. Dit bijzondere pad dat van Rijssen naar Holten loopt, telt 2000 plaatjes met daarop een informatiekubus waarop de belangrijkste gebeurtenissen staan van het jaar 0 tot aan het jaar 2017. Het zijn simpele gebeurtenissen. Bijvoorbeeld dat Marco Borsato in 1990 de Soundmixshow won. En dat de eerste aflevering van GTST op TV was. Maar ook dat in 1988 het Nederlands elftal het EK in Duitsland. Wat volgens mij helemaal niet waar is.

Toch is het best gek als je opeens van die kubussen langs je wandelroute ziet staan. En je geen flauw idee hebt waar ze voor staan. Dus als je van plan bent om het Wereldtijdpad te gaan lopen? Lees je dan van te voren een beetje in.

Op Wereldtijdpad las ik dat er volgens bedenker en initiatiefnemer Floor Looy ‘een hele wereld schuil gaat achter die 2.000 paaltjes’. Het beginpunt van het Wereldtijdpad is het Schild in Rijssen en het eindpunt de Smidsbelt in Holten. Tussen die twee kernen slingert de tijdlijn zich door de bossen aan de zuid- en oostkant van Rijssen, over de Borkeld met de nieuwe natuur, de Lokerenk, de Beuseberg, de Holterberg  en Dijkerhoek.

Tips en weetjes

  • Bovenop de Holterberg starten verschillende wandelroutes.
  • Er zijn diverse horecagelegenheden die tijdens de corona crisis ook take away consumpties verkopen.
  • Gratis parkeren kun je in de buurt van Natuurdiorama Holterberg (museum). Holterbergweg 12, 7451 JL Holten.
  • Wil je vanaf de Holterberg het Wereldtijdpad lopen? Vanaf de Jeurlinksweg, hoek Oude Deventerweg, Holten start Rondwandeling 9 die 9,8 km.
  • Eigenlijk is de omgeving van Holterberg te mooi om er maar een dag te zijn. Als je langer wilt verblijven dan kun je een vakantiehuisje huren. Maar ook op Natuurhuisje vind je leuke huisjes midden in de natuur.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.