De 10 mooiste wandelroutes in het Dwingelderveld

In het Dwingelderveld, in de provincie Drenthe is zo’n 60 kilometer aan wandelroutes uitgezet. De routes zijn gemarkeerd met paaltjes of zijn voorzien van een beschrijving. In deze post vind je de 10 mooiste wandelingen in het Dwingelderveld die ook toegankelijk zijn voor rolstoelen en kinderwagens. Daarnaast is de hond vaak ook welkom.

De 10 mooiste wandelroutes in het Dwingelderveld

De provincie Drenthe en met name het Dwingelderveld is dé plek om wandelend te verkennen. In het afwisselende landschap van hei, bos en vennen hebben Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes, gemarkeerd en beschreven. De meeste wandelroutes van Staatsbosbeheer zijn goed toegankelijk voor rolstoelen en de kinderwagen én is de hond vaak welkom. Ook zijn er 2 prachtige familiepaden, speciaal voor mobiel beperkte bezoekers.

1. Wandelroute familiepad Dwingelderveld | 2,3 km

De Wandelroute familiepad Dwingelderveld van Staatsbosbeheer is 2,3 km lang en wordt aangegeven door blauwe bordjes. Het pad is rolstoelvriendelijk, de hond mag mee en heeft precies een goede lengte voor een boswandeling met kleine kinderen. Start: Oude Postweg 12, 9417 TG Spier

2. Familiepad Noordenpad | 2,5 km

Dit rolstoelvriendelijke pad gaat door het bos, langs de schaapskooi Achter ’t Zaand en over de natte heide van het Dwingelderveld. Doordat de route over verhard pad gaat is deze begaanbaar voor iedereen, ook voor mensen in een rolstoel of gezinnen met kinderwagens. Op verschillende plekken kom je bankjes tegen waar kunt genieten van de omgeving. De start is achter ’t Zaand.

3. Zwerfroute het Kloosterveld | 3,6 km

Zwerfroute het Kloosterveld is een bijzondere route. Er staan keimannetjes die je de weg wijzen, maar je ook struinend het gebied ontdekken. Het Kloosterveld is ingericht als wateropvanggebied. Door het regenwater vast te houden, worden overstromingen voorkomen. Als er veel water staat is dit een eldorado voor ganzen, eenden en steltlopers. In de winter staat er veel water. Dan zijn laarzen geen overbodige luxe. Start Benderse 22 in Ruinen.

4. Wandelroute Lheederzand | 4 km

Wil je toch een langere route lopen? Dan is de wandelroute Lheederzand een leuke wandeling. Het beginpunt is bij de P-plaats aan de Spieregerweg in Dwingeloo. Deze rode bordjes wandeling is 4 kilometer en gaat door een voormalig stuifzandgebied. Op deze wandeling zijn honden niet toegestaan.

De 10 mooiste wandelingen in het Dwingelderveld

5. Wandelroute Telescoop | 4 km

Wil je wel met de hond lopen maar geen grote afstand afleggen? Dan is de Telescoopwandelroute van 4 kilometer een goed alternatief. Als je de witte bordjes volgt loop je langs de telescoop van Dwingeloo en langs het Smitsveen. Onderweg kijk je uit over de hei van het Dwingelderveld. En met een beetje geluk kom je een schaapherder met een kudde schapen tegen. Start P-plaats Oude Hoogeveensedijk, Oude Hoogeveensedijk 7991 PD Lhee.

De 10 mooiste wandelingen in het Dwingelderveld

6. Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld | 4, 7 km

Tijdens deze gevarieerde en kindvriendelijke wandeling heb je ook de kans om de schaapskudde van Ruinen te zien. Paaltjes met rode pijlen geven de route aan. De start is bij Benderse 22, 7963 RA Ruinen.

De 10 mooiste wandelingen in het Dwingelderveld

7. Wandelroute Lheederzand | 5 km

Vanaf de parkeerplaats aan de Spieregerweg in Dwingeloo start ook de Wandelroute Lheederzand van 5 kilometer. Bij de start moet je wel even goed opletten. Vanaf de parkeerplaats moet je eerst een stukje over de weg lopen. Maar als je daarna de gele bordjes volgt maak je een heerlijke wandeling door het bos.

De 10 mooiste wandelingen in het Dwingelderveld

8. Wandelroute Kibbelhoek | 6 km

Deze route die met rode bordjes wordt aangegeven gaat via fraaie vennen naar het Holtveen, waar het hoogveen in Dwingelderveld weer een kans krijgt. Het beginput is bij Natuurpoort Spier, Oude Postweg 12 9417 TG Spier.

Ook in het Holtingerveld kun je prachtig wandelen. Loop bijvoorbeeld eens de route naar het Brandeveen of het wandelbeleefpad Volg het Turfvaartje. 

9. Wandelroute Koelevaartsveen | 6 km

Als je start bij de parkeerplaats aan de Spieregerweg in Dwingeloo dan zie je tijdens je wandeling vennetjes en het Koelevaartsveen, een voormalig veengebied in Dwingelderveld.

10. Trage tocht Spier | 15 km

Wil je langer wandelen? Dan is deze trage tocht van 15 kilometer misschien iets voor jou? Trage Tochten zijn wandelingen door natuur, het boerenland maar ook door een stad. Met de wandelroutes van 5 tot 22 km wandel je zoveel mogelijk over onverharde paden. De trage tocht Spier is een gevarieerde wandeling in het noordelijke deel van het Dwingelderveld. Je loopt door het bos naar het Witte Veen, waar ooit nog turf gestoken werd. Via Smalbroek loop je via een mooie route door het Lheebroekerzand en langs de grens van het Dwingelderveld. Op het ene moment sta je oog in oog met blinkende vennen, maar ook een ontmoeting met een kudde schapen kan zomaar gebeuren. Het begin is Natuurpoort Spier, Oude Postweg 12 , 9417 TG Spier

Tips en weetjes

  • Bij alle startpunten kun je gratis je auto parkeren.
  • Onderweg kom je niet alleen picknickbankjes tegen maar ook een aantal horecagelegenheden. Zoals Theehuys de Anserdennen in Ansen en de Bospub tussen Lhee en Dwingeloo.
  • Wil je een paar dagen in Drenthe verblijven? Op de website van Natuurhuisje vind je de leukste huisjes midden in de natuur. Maar ook op Heerlijke huisjes vind je betaalbare vakantiewoningen. 
  • En vanaf RCN De Noordster wandel je zo het Dwingelerveld in. 

Heb je de smaak te pakken en wil je meer nieuwe wandelroutes ontdekken? Kijk dan eens op mijn Pinterest bord Wandelen.

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “De 10 mooiste wandelroutes in het Dwingelderveld

    1. Wat een compliment. Maar het zijn bestaande wandelingen hoor die ik onder de aandacht wil brengen. Maar bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.