fooi geven

Is fooi geven nog van deze tijd? Want waarom geef je de serveerster die je bestelling komt brengen wel een extraatje. En de kapper, die ervoor zorgt dat je haar fantastisch zit niet. En dan die verkoopster. Die enorm haar best heeft gedaan om voor jou, allerlei verschillende kledingstukken uit de rekken te halen, zodat jij de paskamer niet uit hoeft. Die krijgt helemaal niets. Dat is toch raar.

Fooi is waardering voor goede service

In ons land is fooi geven een blijk van waardering voor goede service. Een kenner op het gebied van goede omgangsvormen Beatrijs Ritsema vertelt waarom we dat doen.

“Bij het geven van een fooi is de tevredenheid van de klant het allerbelangrijkste. Dat staat voorop. Je geeft het in Nederland alleen als de service die je hebt ontvangen prettig was. In Amerika is dat anders, daar is het geven van een fooi in een restaurant bijna verplicht”. Ook over het geven van fooi aan bijvoorbeeld de kapper is zij heel duidelijk. “Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien. In de één-op-één dienstverlening tijdens kantooruren is dat onnodig. Een kapper werkt gewoon van 9 tot 5. Dan hoeft het niet. Daarom geef je ook niet een fooi aan iemand die in een winkel werkt.”

Vooral dat laatste vind ik gek. Want horecamedewerkers worden net als de kapper gewoon betaald. Die krijgen gewoon salaris. Maar omdat mensen in de horeca niet tijdens kantooruren werken, maar wel gewoon 8 uur per dag volgens mij, zouden hiervoor een extraatje moeten krijgen. Dat door de klant en in dit geval gast wordt betaald.

Ik snap er niets van

Dus als je ergens lekker hebt gegeten en de bediening was aardig, dan geef je wat extra. Maar als je haar weer piekfijn zit, dan niet. Volgens het artikel is het ook gewoon om een taxichauffeur een fooi geven. Die werkt ook buiten kantooruren. Maar die rekent wel flinke tarieven waar, naar mijn mening een fooi bij inbegrepen zit.

Kortom aan iemand die dienstverlenend is, buiten kantooruren werkt en naar jouw tevredenheid de klus klaart, kun je een fooi geven. Maar waarom aan hen wel? Volgens mij is het geven van fooi een beetje achterhaalt.

Is fooi geven niet uit de tijd?

Want wie werkt er nog tijdens kantooruren? Medewerkers in supermarkten werken ook tussen 8.00 uur ’s ochtends en 21.00 uur ’s avonds. En buschauffeurs hebben ook diensten die zowel ’s ochtends, ’s middags of in de avonduren liggen. Waarom zou je dan een uitzondering maken voor medewerkers in de horeca, die je bestelling komen brengen en verder niets aan je avondje toevoegen. Misschien overdrijf ik, maar toch. Het houdt mij bezig!

Extraatje bovenop het salaris

Ik weet natuurlijk ook wel dat de jeugd die in de horeca werkt, blij is met een extraatje bovenop hun salaris. Onze dochter die als keukenmedewerker wat bijverdiende was altijd heel gelukkig als zij eens in de zoveel tijd een enveloppe met harde cash ontving. Want per avond wordt de fooi die wordt gegeven verdeeld onder de aanwezige medewerkers. En dat is leuk meegenomen.

Maar onze zoon die in de supermarkt als vulploeg medewerker werkte en heel bereid was om de klanten naar een product te brengen dat ze zelf niet kunnen vinden, kreeg daarvoor niets extra’s. En dat vind ik vreemd.

Is fooi geven verplicht?

Fooi geven is niet verplicht. Sinds 1988 maakt het tipgeld geen deel meer uit van het salaris. Dus het bedrag dat je extra geeft is dus écht een fooi wat ten goede komt aan de medewerkers. Maar hoeveel fooi geef je dan? Dit schijnt ergens tussen de 5 en de 10 procent van de rekening te liggen. Dus hoe hoger de rekening, hoe lager het percentage. 

Wat je nooit moet doen is maar 5 of 10 cent geven. Dat kun je echt niet maken. Geef dan niets. Wat je wel kunt zeggen is “laat maar zitten”. Bijvoorbeeld als een bedrag 1,95 is en je betaalt met 2 euro. Dat kan wel.

Hoeveel fooi geef je in het buitenland? 

In het buitenland is het gebruikelijker om fooi te geven dan in ons eigen land. Het bedrag dat je geeft verschilt echter per land.

  1. Frankrijk
    Vaak is in Frankrijk de fooi al bij de prijs inbegrepen. Als dat niet zo is staat er ‘service non compris’. Dat betekent dat de service/bediening niet bij de prijs in zit. In dit geval wordt er een fooi van ongeveer 10 procent verwacht.
  2. Duitsland
    In Duitsland wordt fooi geven gewaardeerd, maar is net als in Nederland niet verplicht. Je kunt het bedrag naar boven afronden of een fooi van 5-10 procent achterlaten
  3. Amerika
    In de VS leeft de bediening van fooi, omdat de lonen lager zijn. In een restaurant rekenen ze dan zeker op jouw extra bijdrage. Vaak is het al opgeteld bij de rekening. Als dat niet zo is dan wordt 15 tot 20 procent verwacht. Dat is een stuk meer dan in de meeste landen, maar het gaat vaak wel direct naar de ober die jouw bestelling heeft gebracht.
  4. Spanje
    In Spaanse restaurants laten mensen vaak maar een klein bedrag achter. Anderen geven ongeveer 5 procent fooi. Al wordt 5 procent al als een ruime fooi gezien.

Maar niet in elk land is het gebruikelijk om iets extra’s te geven. In sommige Aziatische landen zien ze fooi als een regelrechte belediging en wordt dus niet gewaardeerd. Dat kan dus ook. Wil je meer weten over hoeveel fooi je moet geven als je op vakantie bent en wanneer? Lees dan deze tips die ik vond op de website van Skyscanner. En verder is het natuurlijk aan jou hoeveel fooi je wilt geven en aan wie?

Wat vind jij van het geven van fooi? Is het nog wel van deze tijd?

Gerelateerde berichten

12 gedachten over “Is fooi geven nog van deze tijd?

  1. Hmm, dit artikel zet me wel aan het denken… vind het eigenlijk inderdaad ook heel vreemd waarom het in de horeca zo gebruikelijk is maar in andere segmenten niet. Zit eigenlijk best gek in elkaar!

  2. Fooi geven vind ik een lastig verhaal. Want wanneer geef je het wel en wanneer niet. En zoals je al aangeeft bij de kapper doe je het al helemaal niet. Het geven van fooien lijkt daarmee wel een beetje een achterhaalt systeem. Meestal rond ik het af naar boven en in het buitenland pas ik me aan naar de gewoonte van het land.

  3. Zeker in het buitenland zoeken we altijd op hoe het daar in elkaar zit, eigenlijk.
    Hier doen we het ook als we ergens met de kinderen zijn geweest en ze er een smodderboel van gemaakt hebben en de bediening toch vriendelijk blijft!

  4. Ik vind het ook altijd lastig in te schatten. In de horeca doe ik het vaak wel, maar meestal in de zin van ‘laat de rest maar zitten’. Ook gaan we steeds minder vaak contant afrekenen en als je gaat pinnen is het toch weer anders. In Amerika moet het omdat het bedienend personeel slecht betaald wordt, maar in Nederland is dat niet zo. Echt een blijk van waardering wat mijn betreft dus. Maar ja, waarom geef ik mijn fantastische kapper dan niets extra’s inderdaad …. geen idee!

    1. Helemaal mee eens. Waarom geef je de kaper niet iets extra’s? Ik denk omdat je daar meestal pint en het raar is als je 2 euro extra geeft.

  5. Lastig hoor. Ik heb altijd in de verpleging gewerkt en dacht dan ook wel eens ( als ik in een restaurant had gegeten en een fooi gaf), dat verdien ik toch eigenlijk ook wel. Mijn zus woont in Amerika en daar is het gewoon duidelijk. In de kroeg laat je en dollar extra liggen en na het eten vul je het fooi bedrag in, maar in Nederland, ik vind het ook lastig. Zijn we heel erg tevreden na het eten, laten we meer fooi achter, maar zoals jij al aangeeft, na een bezoek aan de kapper ben ik ook altijd heel tevreden, maar dan geef ik nooit iets extra’s.

    1. Hallo Lodi, ik vind het ook lastig om te bepalen wanneer je in de horeca fooi moet geven. Had altijd het idee dat verwacht werd. Maar nu ben ik er toch heel anders over gaan denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.