hygiënische hotelkamer

10 tips voor een hygiënische hotelkamer

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Nederlandse hotelkamers erg smerig kunnen zijn. Ik zeg met nadruk kunnen. Ik heb zelf nog nooit in een vieze hotelkamer overnacht, terwijl ik nooit heel veel betaal voor een hotelovernachting. Toch zou ik wel willen weten hoe je kunt zien of je hotelkamer schoon is. Ik vond 10 tips voor een hygiënische hotelkamer, die ik vrij voor je heb vertaald.

Het schijnt dat de meeste bacteriën zich ophopen op de deurklink. Dat is begrijpelijk want hoeveel mensen houden deze niet vast. Open de deur dus met je elleboog, als je naar binnen gaat.

2. Controleer op vuil

Ben je binnen dan is het tijd voor de eerste inspectieronde. Controleer de plaatsen die gevoelig zijn voor viezigheid, zoals het sanitair en tapijten of matjes op de vloer. Mocht je allerlei viezigheid tegenkomen meld dit dan gelijk bij de receptie van je hotel.

3. Desinfecteer gevoelige oppervlakken

Het is altijd handig om een flesje desinfecterende gel of een pakje schoonmaakdoekjes in je tas te hebben. Hiermee kun je de wastafel, de wc-bril, de deurklinken, de telefoon en de afstandsbediening van de televisie schoonmaken.

4. Haal de beddensprei weg

Dat lakens en kussenslopen vaker worden gewassen dan het beddensprei lijkt me logisch. Toch kunnen op het sprei sporen van de vorige gast achterblijven. Haal de sprei dus meteen weg en leg die aan de kant. Eigenlijk geldt dit ook voor dekens, maar zonder zul je het misschien koud hebben.

Tip: Pak de reserve dekens, die vaak nog in de kast liggen. Die worden vast minder gebruikt.

5. Pas op voor bedwantsen

Hier word je niet vrolijk van. Maar het is bewezen dat deze piepkleine beestjes graag nestelen in hotelbedden en zich ’s nachts tegoed aan het bloed van de nietsvermoedende gasten. Oké! Naar huis dan maar? Dat hoeft ook weer niet.

Maar controleer wel het hele bed. Dus niet alleen het matras en het kussen, maar ook de ruimte rond het bed grondig op bedwantsen, die lijken op kleine zwarte zaadjes. Slaap in ieder geval niet in een kamer met bedwantsen, want ze kunnen vervelende beten veroorzaken. Bovendien kun je ze ook mee naar huis nemen als ze in je bagage verzeild raken.

Als ik een weekendje weg ga, dan zijn er altijd dingen die ik steevast in mijn koffer stop. Er zijn namelijk 5 dingen waar ik niet buiten kan en die ik altijd meeneem als ik “de hort op ga”. 

6. Leg je bagage niet op het bed

Leg na aankomst je bagage niet op bed maar zet je koffer of tas gelijk in kast. Leg je spullen ook niet op het bed. Zoals je hiervoor kunt lezen is het sprei niet altijd erg schoon. En denk aan bedwantsen die zich in je bagage kunnen nestelen en als verstekelingen meereizen naar huis. Dus als je je bagage in de koffer laat zitten, doe deze dan wel dicht.

7. Loop niet op blote voeten in je hotelkamer

Nooit aan gedacht maar je zou niet alleen in de douche, maar ook in je kamer (bad) slippers moeten dragen. Zeker in kamers met stoffen vloerbedekking is dit geen overbodige luxe, want de dagelijkse stofzuigbeurt – als die er is – laat vaak nog veel vuil achter.

8. Drink niet uit de glazen

Gebruik niet gelijk de glazen die in je hotelkamer staan, maar was ze eerst even goed om. Glazen zijn vaak niet of amper schoongemaakt. Gebruik liever een plastic bekertje (vaak verpakt). Of doe net als ik, stop een paar eigen glazen in je koffer.

Op zoek naar een handige koffer, trolleys, weekendtas of rugzak? Alles wat met reizen te maken heeft vind je op Reisartikelen.nl.

Reisartikelen.nl - Alles om niets te vergeten

9. Desinfecteer je bestek

Deze tip geldt meer voor vakantiehuisjes, maar ook als je een maaltijd, bijvoorbeeld het ontbijt in je hotelkamer nuttigt. Het aanwezige bestek in hotelkamers met eigen keukentje wordt vaak oppervlakkig schoongemaakt en ook het bestek bij bestellingen via roomservice is niet altijd te vertrouwen. Schoonmaken dus.

10. Was je handen regelmatig

Lest best! Als je de staat van je hotelkamer niet vertrouwt, maar na het lezen van deze tips zou ik het zeker doen: Regelmatig je handen wassen. Daarnaast is het slim om altijd een flesje desinfecterende gel, een klein flesje afwasmiddel, vochtige doekjes en je eigen glazen mee te nemen.

Maar verder zou ik me hierdoor ook niet te veel van de wijs laten brengen en gewoon genieten als je “de hort op bent”.

Gerelateerde berichten

9 gedachten over “10 tips voor een hygiënische hotelkamer

  1. Ik wilde nou net een hotelkamer boeken, maar blijf toch maar thuis denk ik … Haha… Ik zelf heb het ook nog nooit zo meegemaakt maar ik geloof zeker dat deze smerige kamers bestaan. En dat je er uit voorzorg wat rekening mee kunt houden.

    1. Ja als je dit leest dan ga je misschien niet zo snel in een hotel overnachten. Maar ik kreeg ook een reactie van een lezer die vertelde dat geld toch vele malen viezer is en dan was je ook niet meteen je handen. Niet teveel over nadenken dus en even een paar van deze tips gebruiken

  2. Weerstand kun je kweken 😉

    Op reis neem ik wel eens een lakenzak mee, maar die gebruik ik niet altijd. Ik steek liever m’n kop in het zand. Geld is nog veel smeriger en dat pak je ook dagelijks aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.