De Deelen

De Deelen, een waterrijk wandelgebied in zuidoost Friesland

In de buurt van Heerenveen vind je natuurgebied De Deelen, een waterrijk wandelgebied in zuidoost Friesland. Ik ontdekte dit gebied toevallig in de app van Komoot, toen ik op zoek was naar een wandelroute niet ver van Heerenveen.

Natuurgebied Staatsbosbeheer

Aan de zuidoostkant van Friesland, waar vroeger veen werd gewonnen vind je nu een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer met bossen, houtwallen, water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden. De Deelen, is zo’n veengebied. Je vindt hier veel water, maar ook veel vogels. In het najaar komen duizenden eenden en ganzen samen. Maar ook zeldzame vogels als zwarte stern, purperreiger en bruine kiekendief kun je tegenkomen. Kortom een omgeving waar je weleens wil wandelen.

Op zoek naar een wandeling door De Deelen

Op de gratis website van Komoot zag ik dat er 11 wandelroutes in en rondom De Deelen zijn. Dus dat wordt moeilijk kiezen. Uiteindelijk kiezen we voor het Zwaaibruggetje Rondje vanuit Tjalleberd, een knooppunt wandeling over goed begaanbare paden. Dus geschikt voor elk niveau. We beginnen bij het parkeerterrein. Dit is niet alleen het startpunt van de verschillende wandelroutes, er staat ook een informatiebord met duidelijke informatie over de knooppuntenroute die wij willen lopen. Ik maak een foto van het kaartje zodat we onderweg kunnen checken of we goed zitten.

Onze wandeling begint bij knooppunt 71 en we wandelen gelijk over een houten vlonderpad door het bos. Aan weerszijden staan varens en we zien de eerste paddenstoelen. Daarna lopen we over een aantal houten bruggetjes, want dit voormalige turfgebied bestaat voor een groot deel uit water.

Na krap 1,5 km wandelen zien we nummer 46. En daarna een pijltje dat naar knooppunt 41 wijst. Helaas houdt de bewegwijzering hier op. Op goed geluk lopen we het vogelbroedgebied in – waar we eigenlijk niet mogen lopen – in de hoop de route weer te kunnen vervolgen. Maar dat is niet het geval. Ik open de Komoot app die ons met spraakgestuurde aanwijzingen via de weg naar het begin stuurt.

Achteraf denk ik dat we net voorbij nummer 46 een pijltje gemist hebben. Want toen we via de Nij Deel en de Wide Wjittering terug naar de weg liepen, ontdekten we knooppunt 75 met een verwijzing naar nummer 80 en 46.

Omdat we toch wat meer van dit gebied willen zien, kijken we welke routes er nog meer zijn. En zien dat er een rode en een blauwe route is. De rode route is een rondwandeling van 3,5 km, de blauwe route is 1,5 km lang.

De rode wandelroute door De Deelen

Met de rode paaltjeswandeling van Staatsbosbeheer verken je het gebied via vlonderpaden en graspaden tussen de waters door. Ook bezoek je Tjasker De Deelen, een poldermolen die nog in het gebied staat. Het pad van houtsnippers leidt je over een houten brug van liggende paaltjes. In het water zie je meerkoeten, zwanen en futen.

De wandelroute eindigt met een lang zandpad richting het beginpunt. Maar je kan, voordat je bij het fietspad bent ook rechtsaf naar de vogelkijkhut. Waar je (als je geluk hebt) brandganzen en verschillende vogels kan zien. In de hut zelf hangen afbeeldingen van de vogels die je hier kan spotten.

De korte blauwe wandelroute

Als je de blauwe korte route neemt zie je weliswaar minder van het gebied, maar je wandelt ook over de landtongen en tussen de petgaten van De Deelen. En natuurlijk ook over houten vlonders, door het moeras en over de legakkers en schraallanden in dit natuurgebied. Deze route is echt leuk als je onderweg vogels wilt kijken. Minpuntje is dat de hond niet mee mag. In het hele gebied zijn honden niet toegestaan.

Handige weetjes als je gaat wandelen in De Deelen

  • Natuurgebied De Deelen is alleen met de auto, fiets of lopend bereikbaar. De start van de routes is P-plaats Hooivaartsweg, 8458 ER Tjalleberd. Hier is voldoende ruimte om te parkeren.
  • Vanaf de parkeerplaats vertrekken 3 routes: de bewegwijzerde rode en blauwe paaltjeswandeling. Ook de knooppuntenroute begint er.
  • De rode en blauwe route gaan over paden van houtsnippers, vlonders en bruggetjes. Dus kan je op gewone (wandel)schoenen afleggen. Op de knooppuntenroute die wij (deels) liepen is waterdicht schoeisel wel handig.
  • In het hele gebied zijn honden ziet toegestaan.
  • De Deelen is een echt natuurgebied. Horeca e.d. kom je op de route niet tegen. Wel zijn er (picknick)tafels waar je je meegebrachte consumpties kan nuttigen.
  • Wil je langer in dit gebied blijven? Boek dan een Natuurhuisje of kijk op Heerlijke huisjes of Booking.com voor een leuk vakantie-onderkomen in de omgeving.
  • Rondom Heerenveen zijn meer mooie wandelingen die je kan lopen. Zoals Wandelen bij Beetsterzwaag: wandelen door het ‘andere Friesland’ en wandeling door Oranjewoud, de pronkzaal van Oranje.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.