In mei 2019 ben ik gestoken door een hoornaar. Een enorme wesp die ik aanzag voor een motvlinder. Ik dacht namelijk dat het een motvlinder was. Die kom ik weleens meer tegen. Dan maak ik van mijn handen een kommetje, leg die over het beestje heen, doe ze dicht, loop naar buiten waarna het beestje gewoon wegvliegt. Dat wilde ik nu ook doen. Maar dat verliep anders.
Gestoken door een hoornaar!
Het was zondagavond rond 22.00 uur. Ik wilde net naar bed gaan toen ik op de muur achter de bank een insect zag van de grootte van een motvlinder in slapende toestand. Mijn man had het beest ook gezien en wilde een theedoek halen. Terwijl hij naar de keuken liep was ik naar het beestje toegelopen om het op “mijn wijze” te vangen. Maar toen ik mijn handen om het insect wilde leggen voelde ik een enorme prik. Alsof ik door een wesp gestoken werd.
Daarna kreeg ik overal jeuk. Die begon op mijn rechterhand, maar verplaatste zich met een enorme snelheid door mijn hele lijf. Van links naar rechts, van boven naar beneden. Ik wist niet hoe ik het had en ook niet waar ik het eerst moest krabben. Ik raakte helemaal in paniek.
Normaal ben ik niet zo paniekerig, maar ik ben eerder door een wesp gestoken en had toen een flinke allergische reactie.
Terwijl ik al krabbend door de kamer hupste, hielden mijn man en zoon hun hoofd koel. Natuurlijk werd er eerst op internet gezocht door welk insect ik was gestoken. En al snel werd duidelijk om welke soort het ging. Het was een hoornaar.
Het verschil tussen een wesp en een hoornaar
De hoornaar ook wel paardenwesp genoemd is een vliesvleugelig insect uit de familie van de plooivlegelwespen. En is een van de bekendere soorten wespen in Europa. De soort komt ook voor in delen van Aziƫ en is door de mens uitgezet in Noord-Amerika. Bron: Wikipedia.
Hoewel de hoornaar wordt gezien als een gevaarlijke wesp is ze dat niet. Ze maakt alleen veel indruk door zijn grootte – ze is ruim 3 cm lang – en haar gezoem klink veel harder dan een gewone wesp en de steek is veel pijnlijker. Als je niet bij haar in de buurt komt is er volgens het Rode Kruis niets aan de hand. Maar ik was wel in haar buurt gekomen en als je op bepaalde plaatsen wordt gestoken of allergisch bent voor wespen dan moet je wel in actie komen. Dus belde mijn man de dokterswacht.
Het schijnt dat hoornaars allemaal vrouwtjes zijn. Want alleen de werksters kunnen steken schreef een Fotoyaaf in een reactie op Instagram. Vandaar dat ik alle hij’s heb veranderd in zij en ze.
Op naar de dokterswacht
Nu moet ik erbij zeggen dat wanneer ik overweldigd word door pijn en verschrikkelijke jeuk, ik niet op mijn best ben. Ik foeterde, mopperde en was totaal niet aardig tegen mijn huisgenoten die alles wat zij konden voor mij deden. Terwijl mijn man overlegde met de dokterswacht in Drachten, had onze zoon inmiddels de auto gestart. Want we moesten langskomen.
Als je op het platteland woont moet je voor de dokterswacht vaak een stuk rijden. Hoewel Drachten maar 16 kilometer bij ons vandaan is vond ik het nu wel erg lang duren voordat wij er waren. En dan die gegevens die ze willen weten? Wie je huisarts is, of je allergisch bent? Weliswaar belangrijke zaken, maar niet vanuit mijn situatie gezien.
Belangrijke vragen bij een allergische reactie
Terwijl onze zoon reed had mijn man ondertussen weer contact met de dokterswacht en die allerlei vragen stelde, waarop ik antwoord moest geven. Zoals:
- Heb je een branderige mond?
- Een dikke tong?
- Ben je duizelig?
- Moet je overgeven?
- Heb je ademhalingsproblemen en het gevoel dat je stikt?
Dat soort vragen. Waarvan je denkt: Heb ik hier last van? Nou nee. Wel had ik last van een allergische reactie. Ik had overal hevige jeuk en mijn hand begon flink op te zwellen. Gelukkig draag ik aan mijn rechterhand geen ringen, anders had ik die ook nog af moeten doen.
Het onderzoek bij de dokterswacht
Toen we bij de dokterswacht aankwamen wilde ik natuurlijk dat ik gelijk aan de beurt was. Helaas ben je bij de dokterswacht nooit de enige, dus er zat niks anders op dan wachten. Eenmaal in de spreekkamer werd ik gecontroleerd, kreeg ik een injectie en allerlei info die een beetje langs mij heen is gegaan. Uiteindelijk zakte de pijn en verdween de jeuk. Ik voelde we al een stuk beter. Ik mocht weer naar huis
Omdat ik allergisch ben voor wespen werd geadviseerd om voortaan een EpiPen bij mij te dragen. Dit is een ‘noodpen’ waarmee je jezelf adrenaline kunt toedienen, mocht je weer gestoken worden.
Hoe het verder ging nadat ik was gestoken door een hoornaar!
De volgende ochtend voelde ik mij een stuk beter. De jeuk en de uitslag waren weg. Mijn gestoken duim was nog wat opgezet en voelde anders aan, maar voor de rest had ik geen klachten meer. Ik moest alleen een paar dagen ontstekingsremmers slikken.
Maar toen ging de telefoon: het was de huisarts die had vernomen wat de vorige avond was gebeurd. En die immunotherapie adviseerde vanwege de heftige allergische reactie. Ik zou een behandeling van drie jaar In het UMCG (Groningen) kunnen krijgen, zodat ik minder allergisch zou reageren op wespengif en er op den duur helemaal geen last meer van zou hebben
In augustus 2019 startte ik met een behandeling van 3 jaar, waarvoor ik 4 maanden lang, iedere week naar de poli allergologie in het UMCG in Groningen moest. Hier kreeg ik iedere keer een steeds grotere dosis wespengif toegediend. En werd goed in de gaten gehouden hoe ik op de injecties reageerde. Na 4 maanden werd de therapie in mijn eigen huisartsenpaktijk voortgezet.
Ben ik nu immuun voor wespensteken?
Al met al heeft de hele behandeling 3 jaar geduurd en best veel geld gekost (een flesje wespengif kost ongeveer 500,– euro). Maar dat had ik er wel voor over. Daarnaast ben ik in die periode ook een keer door een wesp gestoken. En toen gebeurde er niets. Ik had alleen een opgezette voet, maar geen allergische reactie. Kortom voor mij (en later ook voor mijn behandelende arts) voldoende bewijs dat de behandeling was aangeslagen en ik immuun ben voor wespensteken. Ik mocht stoppen met de behandeling.
Hoe het de hoornaar afgelopen
Toch nog even over de hoornaar. In mijn geval was het de Europese variant, maar ook de Aziatische laat zich vaker zien dan ooit lees ik op RTL Nieuws. Want waar was die hoornaar, nadat die mij had gestoken toch gebleven? Door alle consternatie van de avond ervoor was ik helemaal vergeten om mijn man te vragen waar de boosdoener was gebleven. Waarop mijn man doodleuk antwoordde dat de hoornaar, nadat zij mij had gestoken op de grond lag. En dat hij het insect met een theedoek heeft opgeraapt en buiten vrij gelaten. Ze vloog gelijk weg.
Later lees ik op internet dat de hoornaar veel vliegen, kleinere wespen, muggen, rupsen en spinnen vangt. En dat die geen onmiddellijk gevaar oplevert voor mens of huisdier. Je moet haar alleen met rust laten!
Wat een heftig verhaal en hoe akelig moet dat geweest zijn. Fijn te lezen dat het weer goed gaat met je. Wespen worden een steeds groter probleem in Europa, ik heb bijen en die trekken de Aziatische wesp aan. Een agressief insect waar ik goed voor uitkijk en respect voor heb. Hier proberen we altijd het nest te vinden dat bij de Aziatische wesp officieel gemeld en vernietigd moet worden.
Ben inderdaad benieuwd waar jou wesp gebleven is:-)
Die wesp is gewoon weggevlogen. Kreeg trouwens gisteren wel een telefoontje van de huisarts die adviseerde een EpiPen te halen en mij doorverwees naar een allergoloog.