Oranjewoud

Wandelen door Oranjewoud, de pronkzaal van Oranje

Op een paar kilometer afstand van Heerenveen vind je landgoed Oranjewoud, de pronkzaal van Oranje. Een prachtig landgoed waarin verschillende wandelroutes zijn uitgezet die je onderling kunt combineren. Daarnaast is er een uitkijktoren, een museum en horeca. Dus na gedane zaken is het goed rusten. Kortom de paden op; de lanen in.

Waar ligt Oranjewoud?

Denk je bij koninklijke bossen aan Apeldoorn of de lage Vuursche? Ook Friesland heeft bossen met koninklijk allure: namelijk Oranjewoud. Onder de rook van Heerenveen vind je een landgoed met prachtige lanen, parken met imposante eiken en beuken. Een prachtig wandelgebied, dat gratis toegankelijk is.

Niet ver van Oranjewoud vind je natuurgebied De Deelen, een waterrijk turfwinningsgebied in zuidoost Friesland waar 3 wandelroutes zijn uitgezet.

Wandelen door Oranjewoud

Op het landgoed Oranjewoud heeft Staatsbosbeheer een aantal wandelroutes uitgezet, die variëren in lengte. Zo heb je de rode route Reigersbosroute van 5,5 km die met bordjes wordt aangegeven.

Tijdens deze wandeling loop door een licht glooiend terrein via de uitkijktoren naar museum Belvedère. Onderweg passeer je prachtige oude bomen, parken en waterpartijen. Maar je ziet ook een aantal mooie landhuizen en boerderijen.

Verder zie je ook de De Amaliaboom. Een koningslinde die tijdens de landelijke Boomfeestdag van 2004 in Oranjewoud is geplant. Een geschenk van Staatsbosbeheer, de beheerder van Landgoed Oranjewoud. Naast deze “koninklijke” boom werden er die dag ruim 2500 bomen geplant in het huidige museumpark.

Oranjewoud

De uitkijktoren van maar liefst 30 meter steekt ruim boven het omliggende bos uit. En eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Heerenveen en omgeving hebben. In de verte zie je zelfs Leeuwarden liggen: De 315 meter hoge Achmeatoren steekt net uit boven het vele groen.

De Landgoedwandeling

Heb je meer tijd om wil je langer wandelen? Dan is de Landgoedwandeling Oranjewoud een aanrader. Deze knooppuntenroute van 12,5 km heeft raakvlakken met de rode route, maar laat je toch meer van het bos en de landgoederen zien.

Zo loop je door het Veenwijkbos en het Reigersbos naar de uitkijktoren die is gebouwd op de ‘Berg van Brongergea’. Ook kom je langs de Overtuin, waar de adel vroeger wandelde en prachtige landhuizen bewoonden.

wandelen door Oranjewoud
Oranjewoud Landgoedwandeling muur

De landgoedwandeling is 12,5 km, maar is in te korten tot 9,5 km. Knooppunten: 82-01-07-01-31-34-37-05- 06-32-60-08 *-09-28-26-27-25-01-24-02-82. *Inkorten is mogelijk vanaf
knooppunt 08: 08-07-39-19-24-02-82

Andere wandelroutes in Oranjewoud

  • Woudsterbergwandeling (blauw, 3,5 km). Langs de Woudsterberg en de in barokstijl aangelegde Emmalaan.
  • Tuimelaarsboswandeling (wit, 3,5 km). Door het in stervorm aangelegde Tuimelaarsbos, langs de oude renbaan en Overtuin. Veel rododendrons.

Eten & drinken

De genoemde routes starten vanaf de parkeerplaats bij Hotel Tjaarda Oranjewoud, Koningin Julianalaan 98, Oranjewoud. Hier kun je ook terecht voor een hapje en een drankje. Tijdens de corona maatregelen was er een coffee te go.

Heb je de smaak van het wandelen te pakken? Met de wandelkaarten van Falk kun je zelf talloze wandelroutes uitstippelen met behulp van de wandelknooppunten op de kaarten.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.