De Prinsentuin, oase van rust in het centrum van Groningen

Sommige dingen moet je weten te vinden: zoals de Prinsentuin in Groningen. Een oase van rust midden in de binnenstad.Op deze prachtige plek waan je je even helemaal in een andere wereld.

De Prinsentuin

De Prinsentuin is een renaissancetuin die in 1626 is aangelegd. De tuin is helemaal ommuurd waardoor het lijkt alsof het een hofje is. Totdat je de tuin inloopt en wordt verrast door de prachtige tuinen die achter de muren verscholen liggen. Er is namelijk een rozentuin, een kruidentuin en een deel met berceaus.

Bekijk de verschillende planten en kruiden, ga even zitten op een van de vele bankjes of geniet van een kopje thee bij de theeschenkerij.

De Prinsentuin fotocollage

In een van de vijf perken van de tuin zijn buxushagen aangeplant in de vorm van gekroonde letters W en A, de beginletters van Willem Frederik en Albertine Agnes. Speciaal voor de stadhouders werd in 1626 de Prinsentuin aangelegd . Bron: Wikipedia.

De Prinsentuin rosarium

Waar vind je de Prinsentuin in Groningen?

De Prinsentuin ligt vlakbij de Martinitoren. Achter de hoge muren vind je het rustigste plekje van de binnenstad van Groningen. De muur om de Prinsentuin betekent trouwens niet dat je er niet in mag. Overdag kun je gewoon gratis naar binnen wandelen. De ingang van de Prinsentuin is aan de Turfsingel, maar ook vanaf het Martinikerkhof (achter de beroemde Martinikerk) kun je de tuin bereiken.

Vlakbij de Martinitoren vind je het Forum, een spraakmakend gebouw in de binnenstad van Groningen. Vanaf dit futuristische bouwwerk heb je niet alleen een fantastisch uitzicht over de stad Groningen. Het is ook een plek waar je de krant kan lezen, kan studeren maar ook voor een hapje en drankje kun je er terecht. Kortom een bijzonder gebouw wat je zeker even van binnen moet bekijken.

Oase van rust midden in het centrum van Groningen

Naast de verschillende tuinen vind je ook een aantal kunstwerken in de tuin.  Zoals deze zonnewijzer uit 1731 met daarop de tekst: “De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.” Je vindt de zonnewijzer boven de Zonnewijzerpoort, die vanaf de Turfsingel de toegang biedt tot de tuin.

De Prinsentuin zonnewijzer (1)

Handig om te weten. De theeschenkerij is bij mooi weer geopend  van 1 april tot 1 oktober. De Prinsentuin is verder bekend vanwege het jaarlijkse evenement Dichters in de Prinsentuin waarbij bekende en onbekende dichters hun werk voorlezen in de open lucht.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.