Het Forum

Het Forum, spraakmakend gebouw in de binnenstad van Groningen

Ben je op zoek naar een uitkijkpunt in Groningen, dat ook nog eens gratis te bezoeken is? Vanaf het Forum, een spraakmakend gebouw in de binnenstad van Groningen, heb je niet alleen een fantastisch uitzicht over de stad Groningen. Het is ook een plek waar je de krant kan lezen, kan studeren maar ook voor een hapje en drankje kun je er terecht. Kortom een bijzonder gebouw waarover de meningen nogal verdeeld zijn.

Het Forum: van buiten

Van buiten lijkt dit 45 meter hoge gebouw, dat schuin achter de 97 meter hoge Martinitoren ligt op een schip. Maar als je het vanaf de andere kant bekijkt dan lijkt het net alsof je tegen de top van een piramide aankijkt. Verschillende inzichten dus, maar dat geldt ook voor al die verschillende meningen over het Forum, wat trouwens niets te maken heeft met een Nederlandse politieke partij, die in de volksmond Forum wordt genoemd.

Gratis uitkijkpunt in Groningen

Ik ging naar het Forum vooral voor het uitzicht, maar ik was onder de indruk van wat ik ‘onderweg’ naar het dakterras allemaal tegenkwam. Want daar kun je niet omheen als je het imposante gebouw inloopt. Onderweg naar de bovenste verdieping ontdek je namelijk alle functies van dit spraakmakende gebouw, dat sinds november 2019 onderdeel is van de stad Groningen. Bron: RTV Noord en mijn eigen ervaring.

Het Forum: van binnen

Gelijk bij binnenkomst zie je, naast de VVV-winkel en een Grand Café, de ‘publiekstribune’. Hier kan je even zitten, en als je wilt kun je er het nieuws volgen op een groot scherm. Als je vervolgens met een van de 14 roltrappen omhoog gaat ontdek je niet alleen de verschillende functies van het gebouw, maar je kunt door de ramen op de tien verschillende verdiepingen steeds een ander stukje binnenstad zien.

Want naast het prachtige (gratis) uitzicht op het dakterras vind je in het Forum een bibliotheek, een bioscoop, een museum, een restaurant en een dakterras met een adembenemend uitzicht over de stad.

Vlakbij het Forum vind je de Prinsentuin. Een oase van rust midden in de binnenstad van Groningen. Op deze prachtige plek waan je je even helemaal in een andere wereld.

Wat valt er te beleven?

  • De bibilotheek is zo ingericht dat je de boeken van het ene genre kunt vinden op de tweede etage en je voor het en het andere op de vierde moet zijn. De boeken staan dus kriskras door het gebouw.
  • De bioscoop telt binnen 488 stoelen, maar verhuist in de zomermaanden naar het dakterras. Waar je onder de nachtelijke sterrenhemel een film kunt bekijken. Compleet met een hapje en een drankje. Kijk voor meer informatie op Rooftop cinema.
  • Exposities: Voor exposities zijn in het pand twee ruimtes gereserveerd, die bereikbaar zijn vanaf de vierde verdieping.
  • Storyworld is de vervanger van het Nederlands Stripmuseum. In Storyworld leer je alles over strips, games en animaties.
  • Een hapje en een drankje: Op de tiende verdieping vind je restaurant NOK.
  • Uitzicht over de stad. Als je even doorwandelt loop je het dak op. Waar je wordt getrakteerd op een mooi uitzicht op de stad.

Misschien dat het Forum qua architectuur niet helemaal past in de binnenstad. Als je eenmaal binnen bent ben je dat allang vergeten. Je weet namelijk niet wat je ziet. En dit alles mag je gratis bewonderen.

Kijktip: Woon je niet in de buurt van Groningen maar wil je toch een kijkje nemen in dit spraakmakende gebouw? In de eerste uitzending van ‘We zijn er bijna’ van Omroep Max bracht een groepje senioren een bezoek aan het dakterras van het Forum in Groningen.

Ben jij weleens in het Forum in Groningen geweest?

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Het Forum, spraakmakend gebouw in de binnenstad van Groningen

  1. Ja mooi, het uitzicht hé?! (kom zelf uit Groningen) Verder kom ik er niet zo graag. Te massaal en onoverzichtelijk. Voor het lenen van een boek ga ik liever naar een wijk vestiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.