cadeaukaart

De wondere wereld van de cadeaukaart

Het is alweer een tijd geleden dat ik een artikel wijdde aan gift for you; zo’n cadeaukaart in een glanzend doosje die je weleens in de supermarkt ziet staan. 

Mij maak je niet blij met een gift for you. En veel mensen zijn dat met mij eens. Gezien het aantal reacties onder het artikel. In dit artikel geef ik een aantal alternatieven voor deze in mijn ogen “gewraakte” cadeaukaart.

Alternatieven voor de gewraakte cadeaukaart

Ik ken zelfs iemand die de mensen, die argeloos zo’n gift for you doosje in hun winkelmandje laten vallen, wil waarschuwen om het NIET TE KOPEN. Maar dat gaat natuurlijk een beetje te ver.

Het lijkt mij beter om een paar alternatieven voor deze gewraakte cadeaukaart te geven. Vandaar dat ik in de wonderlijke wereld van de cadeaukaarten ben gedoken om te zien welke kaarten wel leuk zijn om te krijgen. Er zijn er nogal wat. Want het gaat goed in de cadeaubonnenbranche lees ik op Marketingtribune.

Het aantal uitgevers van cadeaukaarten is de afgelopen jaren explosief gegroeid, een toenemend aantal (r)etailers biedt een breed assortiment cadeaukaarten aan en ook de consument omarmt de moderne versie van de papieren cadeaubon. Kortom, de markt is volop in beweging. De oprichting van de Branche Vereniging Cadeaukaarten Nederland (BVCNL) komt dus op een goed moment.

De moderne cadeaukaart heeft veel voordelen

Dat mensen blij zijn met de moderne versie van de papieren cadeaubon snap ik wel. Er is veel keuze. Je kunt de cadeaukaart in de gewone winkel én online kopen, met ieder bedrag opwaarderen en er zijn leuke opties om je cadeaubon te personaliseren. Waardoor de bon toch nog een persoonlijke touch krijgt.

Maar dit is allemaal gezien vanuit het oogpunt van de gever. Die hoeft over het cadeau niet na te denken, het is snel gekocht en in iedere prijsklasse verkrijgbaar. En als je geluk hebt, dan pakken ze  het ook nog voor je in.

Maar nu de ontvanger. Bij de ontvangst van een gift for you card krijg je er een hoop irritaties bij cadeau. En dat wil je niet als je iets cadeau krijgt.

Welke cadeaukaarten zijn wel leuk om te krijgen

Op de website van cadeaubon.nl staan de meest gekozen cadeaubonnen van dit moment. Volgens deze site wordt de Alstjeblieft  keuze cadeaukaart het meeste verkocht,  op de voet gevolgd door de bol.com cadeaukaart, de dinercadeaukaart en de sauna-welnesskaart. Maar waarom zijn deze kaarten wel populair?

De Alsjeblieft Keuze Cadeaukaart

Met de Alsjeblieft Keuze Cadeaukaart kan de ontvanger zelf een cadeaubon uit kiezen. In het assortiment zitten de meest uiteenlopende cadeaubonnen, zoals Diner Cadeau, Bol.com Cadeaukaart, Nationale Bioscoopbon, Douglas Giftcard, VVV Giftcard en nog veel meer. Eigenlijk is een Alsjeblieft een verzameling van allerlei cadeaubonnen, die je anders los zou kopen.

Ik denk dat een Keuze Cadeaukaart leuk is om te krijgen, zeker als de kaart met een persoonlijke boodschap of een thematische geschenkverpakking is opgeleukt. Maar hoe zit het met de houdbaarheid?  De Alsjeblieft Keuze Cadeaukaart heeft een geldigheid van 1 jaar na uitgifte, tenzij anders vermeld. En dat is jammer!

Bol.com Cadeaukaart

Altijd leuk een Bol.com Cadeaukaart! Want je hebt keus uit meer 11 miljoen producten, dus er zit altijd wel wat voor je bij. Deze kaart heeft een waarde van €10 tot €150 en is in vrijwel iedere supermarkt, maar ook online te koop.

Nadeel: Aan de bol.com cadeaukaart is wel een vervaldatum verbonden. Als deze datum verstreken is, kan de code niet meer worden gebruikt. In Mijn account kun je bij ‘Betaalmethoden’ de houdbaarheid checken. Je kunt deze ook bekijken via de Saldochecker. Maar je zit natuurlijk niet op deze administratieve rompslomp te wachten als je een cadeautje krijgt.

Diner Cadeaukaart

Wil je iemand blij maken met een lekker etentje? Geef dan een Diner Cadeaukaart, te besteden bij meer dan 2200 restaurants in heel Nederland. De kans is dus groot (ik ben voorzichtig) dat er een leuk restaurant in de buurt is waar je deze kaart kunt verzilveren. Maar wacht niet te lang, Diner Cadeaukaart,  die ook wel restaurantkaart wordt genoemd is na uitgifte 1 jaar geldig, tenzij anders vermeld.

Cadeaukaarten zijn niet onbeperkt houdbaar

Na het schrijven van dit stukje krijg ik het toch weer een beetje benauwd. Want laat ik nou altijd denken dat cadeaukaarten onbeperkt houdbaar zijn. Maar dat blijkt dus niet zo. Dus als ik de kaart wil gebruiken dan kan hij ook verlopen zijn.

Maar kan dat zomaar? Er is toch geld voor betaald.

Op zich mag de uitgevende winkel zelf bepalen hoe lang een bon geldig is. Wel moet dit duidelijk worden op de bon zelf. Er zijn drie mogelijkheden:

 1. Er staat geen datum op: de bon is onbeperkt geldig.
 2. Er staat een uitgiftedatum op, maar geen geldigheidstermijn: de bon is vijf jaar geldig.
 3. Er staat een uitgiftedatum op, maar ook een geldigheidstermijn (of einddatum): de bon is geldig binnen de aangegeven periode. Bron: Plus-online

Ook beslist de winkel of het tegoed in één keer gebruikt moet worden, wat nog weleens het geval is.

Gelukkig wordt dat wel steeds minder, nu steeds meer winkels de cadeaubon vervangen door een giftcard. Zo’n plastic pasje, waarop een saldo gezet wordt door de gulle gever. Dit saldo kan naar eigen inzicht besteed worden door de ontvanger, vaak in delen worden gebruikt en bovendien is het soms mogelijk om de giftcard later weer op te laden.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Maar nu in de praktijk. Na een greep in mijn bureaula vind ik een bol.com cadeaukaart met een waarde van 50,– en 2 kaarten van de Mediamarkt. Voor zover ik me kan herinneren gekregen in de maand oktober. Hoe lang zullen deze kaarten nog geldig zijn of moet ik als de wiede-weerga naar de winkel om ze te besteden?

Want was ik overtuigd dat de plastic cadeaukaarten onbeperkt geldig zijn; Dat is dus niet het geval. Ook deze hebben een houdbaarheidsdatum. Het is dus raadzaam om die te checken en desnoods ergens te noteren zodat je weet tot wanneer je de kaart kunt verzilveren.

Let bij aanschaf maar ook bij het ontvangen van een cadeaukaart dus op de volgende zaken:

 • Waar kun je de cadeaukaart besteden?
 • Is de cadeaukaart online, offline of overal te besteden?
 • Wat is de geldigheid van de cadeaukaart?
 • Wat is de waarde van het cadeau?

Op de website van e-bon/cadeaubon kun je trouwens van de meest gangbare cadeaukaarten de bijzonderheden zien. Bijvoorbeeld hoe je je saldo kunt opvragen; hoe lang de kaart geldig is en of je je aankoop ook gedeeltelijk met je cadeaukaart kunt betalen.

Een cadeaukaart die onbeperkt geldig is

In mijn zoektocht naar een cadeaukaart waar je wel wat aan hebt, stuit op de Keuze cadeaukaart van Primera. Een cadeaukaart waarmee je uit meer dan 100 cadeaukaarten uit het assortiment van Primera kunt kiezen. Dus ook uit de kaarten die ik zojuist onder de loep heb genomen.

Deze Primera Keuze cadeaukaart is onbeperkt geldig, in delen te besteden en zowel online als bij alle Primera winkels te verzilveren. Maar als je bijvoorbeeld met je Primera keuze cadeaukaart een bol.com cadeaukaart koopt dan is de houdbaarheidsdatum dan die kaart van kracht. Dus eigenlijk is alleen de Primera keuze cadeaukaart onbeperkt geldig, maar de cadeaukaart die je ermee koopt, niet!

Terug naar de envelop met inhoud

Kortom. Weet je niets te vragen voor je verjaardag? Vraag gewoon een ouderwetse envelop met inhoud. Met een envelop met geld zit je altijd goed. Je weet precies wat je krijgt, wat je kunt besteden en je hoeft je niet te verdiepen in de mitsen en maren van al die leuke cadeaukaarten die je beter maar niet kunt kopen.

 

Gerelateerde berichten

13 gedachten over “De wondere wereld van de cadeaukaart

 1. Ik ben dol op cadeaukaarten! Kun je lekker zelf kiezen wat je wilt en voelt de gever zich niet bezwaard omdat hij contant geld moet geven ofzo. Met een cadeaukaart zit je altijd goed!

 2. Ik vind dat je nooit ontevreden mag zijn over een cadeau wat je krijgt. Dan zorg je maar lekker dat je er wel iets voor koopt voor de datum verloopt. Cash geld geven is leuk aan je neefje van 15, maar ik vind als volwassene dat het echt niet meer kan.

 3. Het jammere aan cadeaubonnen is vaak dat je ze niet overal kunt gebruiken en dat ze zo beperkt zijn. Dan kun je net zo goed iets meer moeite instoppen en een echt cadeau geven 😛

 4. Ik heb weleens cadeaubonnen gehad waar ik totaal niets mee kon van winkels waar ik niks kocht. Ik zou het eerder vragen aan iemand welke winkel kom je vaak of bestel je vaak en daar dan een bon van geven. Of gewoon een cadeau of geld natuurlijk.

 5. Ik kreeg een cadeaukaart ter gelegenheid van mijn vertrek op mijn werk. Ik was er mega blij mee. Zo kon ik mooi nieuwe maillots kopen en geurtjes voor mijn man en mij.

 6. Eigenlijk is geld inderdaad een betere optie dan een cadeaubon. Want er is eigenlijk inderdaad altijd wel wat waardoor het net niet helemaal lekker loopt met die kaart..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.