e-bike schaamte

E-bike schaamte: de voordelen en de vooroordelen van een elektrische fiets

Steeds meer Nederlanders fietsen op een e-bike. En dat is volgens Erik Koletzki, die ik hoorde op NPO radio 1 lang niet altijd nodig. En dan doelt hij op het hippe imago van de elektrische fiets en het gemak waarmee een e-bike wordt aangeschaft. Daarom wil hij het woord “e-bike schaamte” invoeren. En daar ben ik het niet mee eens. Vandaar deze blog over e-bike schaamte: de voordelen en de vooroordelen van een elektrische fiets.

De voordelen van een elektrische fiets

Laat ik beginnen met dat ik fan ben van de elektrische fiets en al heel wat jaren, met een beetje ondersteuning rondfiets. Na mijn eerste kennismaking met een e-bike, tijdens een bezoek aan het Stella testcenter in Joure, was ik eigenlijk gelijk verkocht. Zo’n fiets wil ik ook. Maar toen ik nog op het platteland woonde en meer kilometers met de auto reed dan op de fiets, bleef de e-bike op mijn verlanglijst staan. Totdat ik met een Facebookactie van Halfords (ja mensen, dat kan!) een e-bike won en sindsdien bijna alles op de fiets doe. Tijdens fietstochten, maar ook voor boodschappen en ritjes naar de stad is een e-bike verrekte handig. En dat geldt niet alleen voor mij. Mensen kiezen vaak voor een e-bike in plaats van een gewone fiets om verschillende redenen, waaronder:

  1. Met wat elektrische ondersteuning kun je gemakkelijker fietsen. Vooral op heuvelachtig terrein (al dan niet met een hondenkar) of over lange afstanden, is een e-bike heel fijn. Wat de fietsen een stuk comfortabeler maakt.
  2. E-bikes kunnen hogere snelheden bereiken dan gewone fietsen, waardoor je sneller op je bestemming bent zonder al te veel inspanning.
  3. Een elektrisch duwtje in de rug betekent minder inspanning bij het trappen, waardoor je langer kan fietsen zonder moe te worden.
  4. Voor mensen met beperkte mobiliteit of die niet zo fit zijn, kan een e-bike een uitstekend alternatief zijn om toch actief te blijven en te genieten van fietsen.
  5. Hoewel e-bikes elektriciteit verbruiken, zijn ze over het algemeen milieuvriendelijker dan auto’s. Vooral als je je fiets gebruikt i.p.v. de auto.
  6. Sommige mensen kiezen voor een e-bike voor woon-werkverkeer omdat je files kan vermijden, geen parkeerplaats hoeft te vinden en het de reistijd vermindert.

Kortom, e-bikes bieden veel voordelen waardoor steeds meer mensen een (betaalbare) e-bike aanschaffen.

E-bike schaamte en de vooroordelen van een elektrische fiets

Toch bestaat er ook iets als “e-bike schaamte”, hoewel niet universeel, maar er wel is. Want er zijn mensen die zich toch een beetje schamen als ze op zo’n e-bike fietsen. Of er een beetje neerbuigend over doen. Omdat een elektrische fiets wordt geassocieerd met ouderdom of een gebrek aan fitheid, wat tot schaamte kan leiden. Ook kunnen mensen je het gevoel geven dat je door een e-bike ‘luier’ wordt omdat het elektrische trapondersteuning biedt. Of vinden dat als je jong of fit bent, je ‘gewoon’ moet fietsen.

En vergeet vooral niet de sociale druk. In sommige sociale kringen kan er een stigma heersen rond het gebruik van e-bikes, waardoor mensen zich beschaamd kunnen voelen om er op te fietsen. Maar ook de onbekendheid speelt een rol. Als je nog nooit op een e-bike hebt gefietst (en alle voordelen niet zelf hebt ervaren) dan kun je je best ongemakkelijk voelen als je een elektrische fiets wilt aanschaffen. En maak je je misschien wel zorgen over hoe anderen gaan reageren als jij op een e-bike gaat fietsen.

Maar heb je lak aan deze ‘vooroordelen’ en ben jij toe aan een nieuwe fiets? Kijk dan eens naar je fietswensen en naar je portemonnee. Want je kan waarschijnlijk prima inschatten of een e-bike voor jou de juiste fiets is.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.