Een frisse kijk op Staphorst

Als je Staphorst zegt dan zeg je klederdracht. Staphorst is één van de plaatsen waar vrouwen nog in klederdracht lopen. Maar Staphorst heeft meer. Voor deze Frisse kijk op: Staphorst ben ik (gewapend met fotocamera) naar dit kerkdorp gegaan, op pakweg 7 kilometer van mijn thuisbasis Meppel.

Openluchtmuseum Staphorst

In Staphorst ook wel Stappers genoemd, waan je je in een Openluchtmuseum. Dat ook nog eens gratis toegankelijk is. In dit langgerekte dorp vind je nog veel authentieke boerderijen met rieten kappen, gecombineerd met fel groene luiken en blauwe raamdorpels. En zie je nog regelmatig vrouwen in klederdracht.

Het hardblauw en felle groene zijn typerend voor Staphorst. Van de blauwe kleur wordt gezegd dat die onheil kan weren, groen staat voor nieuw leven en wit voor reinheid.

Staphorst fel groene luiken
Staphorst fel blauwe dorpels

Staphorster klederdracht

Tegenwoordig zie je nog steeds vrouwen in klederdracht. In de supermarkt, voor hun boerderijen de was ophangen, maar ook gewoon op de fiets (ook die zijn geheel in stijl). Het is heel bijzonder. En doordat het zo bijzonder is, ben je geneigd om die bijzondere taferelen op de foto vast te leggen. Maar dat mag dus niet! Sinds 1937 is in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgelegd dat het verboden is “iemand op of aan de weg zonder diens toestemming te fotograferen”. De foto’s die ik heb gebruikt zijn van de website Foter, daar heb ik dus geen toestemming voor te vragen. Gelukkig mag je van de typisch Staphorster huizen wel foto’s maken.

Staphorst klederdracht

Staphorster rolletjes

Het dorp heeft ook een eigen lekkernij: het Staphorster rolletje. Dit is een gebakje in de vorm van besuikerde rolletjes. Waarvan de uiteinden in chocolade gedoopt zijn en die gevuld zijn met een soort pudding. Deze Staphorster rolletjes zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke banketbakker, maar ook in de nabije omgeving te koop.

Staphorst Staphorster rolletje

Tips en weetjes

  • Reizen: Niet alleen het dorp zelf, ook de omgeving is mooi. Om die te ontdekken kun je het beste de fiets pakken. Op de website Kleurrijk Staphorst staat een fietsroute van 38 kilometer. Deze route gaat langs een aantal traditionele boerderijen, de historische begraafplaats, maar ook door boswachterij Staphorst met de recreatievijver de Zwarte Dennen. In de buurt van de zwemvijver is een belevingspad wat met name voor kinderen erg leuk is. De fietsroute start bij knooppunt 79 die je vindt bij Museum Staphorst, Gemeenteweg 67, 7951 CE Staphorst. Hier kun je gratis parkeren.
  • Ga je liever wandelen? Op de website van Routeyou.nl staan verschillende wandelroutes.
  • Slapen in een echte Staphorster boerderij? Dat kan in Vakantiehuis An Diek, die je kunt boeken via Booking.com
  • Eten & Drinken: Onderweg kom je horeca tegen zoals Eetcafé het Vergulde Ros, waar de tijd heeft stilgestaan.
  • En nog veel meer: In de omgeving zijn veel ooievaars en zie je veel nesten. Bijvoorbeeld op de schoorsteen van het dak van café het Vergulde Ros. In Ooievaars spotten in het Reestal kun je hier alles over lezen.
  • Elke woensdagochtend is er markt in het centrum van Staphorst.
  • In Museum Staphorst kun je het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst ontdekken. Het museum is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typisch Staphorster manier is ingericht. Met een Museumkaart mag je gratis naar binnen.

Ben jij weleens in Staphorst geweest?

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Een frisse kijk op: Staphorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.