wandelen met de hond de Wieden

Wandelen met de hond: het Veenweidenpad in de Wieden

Op nog geen 5 kilometer van Meppel vind je De Wieden. Een prachtig open gebied met trekgaten, bosjes en veel water. In dit natuurgebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waarvan het Veenweidenpad ook toegankelijk is voor een wandeling met de hond.

Waar kun je wandelen met de hond?

In Nederland zijn veel wandelpaden, alleen is op veel paden de hond niet welkom. Want loslopende honden kunnen voor problemen zorgen in de natuur. Ze kunnen wilde dieren opjagen en aanvallen. En sommige wandelaars en fietsers zijn er niet van gediend als honden loslopen. Vandaar dat honden in de meeste natuurgebieden niet zijn toegestaan of ze moeten aan de lijn.

Gelukkig zijn er natuurpaden waar je hond wel welkom is. Bij het beginpunt van het Kiersche Wijdepad aan de rand van het nationale park Weerribben-Wieden, vind je het Veenweidenpad waar de hond aangelijnd mee mag.

Op de grens van Friesland, Groningen én Drenthe vind je ook een aantal mooie losloopgebieden waar je hond vrij rond mag lopen.

Het Veenweidenpad in de Wieden

Het was wel even zoeken voordat ik het startpunt van het Veenweidenpad vond. (Op de Zomerdijk volg je de fietsbordjes richting Wanneperveen/Giethoorn, aan je linkerhand passeer je de buurtschap Doosje. Je gaat de brug over en gelijk daarna zie je links de parkeerplaats). Maar gelukkig vond ik op de website van Natuurmonumenten waarvan dit pad onderdeel is, wat concrete informatie.

Je start bij de parkeerplaats Kierschewijdepad (wat tevens het begin van het Veenweidenpad is) Lozedijk, 7946 KM Wanneperveen.

de Wieden
Plattegrond van de omgeving | het Veenweidenpad in de Wieden

Verschillende wandelroutes in de Wieden

Op de parkeerplaats staat een bord met veel info over de routes die je kunt lopen. Er  zijn namelijk verschillende wandelroutes die d.m.v. kleuren worden aangegeven. Zo is er een:

  • rode route van 4 km
  • blauwe route van 2 km
  • groene route van 4,5 km
  • gele route van 5,5
  • oranje route van 1 km

Verder is er een vlonderpad van 1 km, een laarzenpad van 4 km en kun je verschillende langere routes lopen. Alleen zijn deze wandelroutes niet toegankelijk als je een hond bij je hebt.

het Veenweidenpad in de Wieden
Honden toegestaan, mits aangelijnd | het Veenweidenpad in de Wieden

Oranje pijltjesroute

De rondwandeling in De Wieden die ik samen met onze hond maak wordt aangegeven door oranje pijltjes. De route is afwisselend. Op het ene moment loop ik door een schaduwrijk wilgenbos dat hier spontaan is gegroeid. Daarna loop je over de zogenaamde Blauwgraslanden, waar je sloten oversteekt met kristal helder water. Je  ziet veel wilde bloemen, insecten en veel vogels. Zo zag ik 2 ooievaars, een zwanenfamilie met jongen en kwetterden boven mijn hoofd een aantal ganzen.

Ik zie in de verte koeien en schapen grazen. Er rijdt een eenzame fietser. Je komt bijna niemand tegen. Ja, twee wandelaars die mij tegemoet kwamen. En dat was fijn. Doordat de routes in elkaar overgaan wist ik op dat moment niet meer welke kleur pijltjes ik volgde . Gelukkig konden zij mij vertellen dat het niet uitmaakt welke pijltjes je volgt. Je kunt namelijk je wandeling zo lang of kort maken als je zelf wilt en je komt altijd weer bij het startpunt uit.

het Veenweidenpad in de Wieden
Bloemen én insecten in overvloed | het Veenweidenpad in de Wieden
het Veenweidenpad in de Wieden
Kristal helder water | het Veenweidenpad in de Wieden
het Veenweidenpad in de Wieden

Wat kun je nog meer doen in de Wieden?

In de Wieden kun je niet alleen met (of zonder) je hond heerlijk wandelen, je kunt er ook een bootje huren. Bij botenverhuur aan ’t Wiede  en bij camping de Ronduite in Wanneperveen kun je fluisterboten huren om zo het prachtige bos-, riet-, en waterlandschap te verkennen. Ga je liever fietsen? Op de website Visit Weerribben-de Wieden staan verschillende fietsroutes.

In de Weerribben-Wieden kun je ook blijven slapen, bijvoorbeeld op Waterpark Belterwiede middenin dit prachtige natuurgebied. Waar alle accommodaties aan het water liggen en sfeervol zijn ingericht.

Wat is jouw favoriete wandelgebied?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.