Fietsen langs de Loire

Fietsen langs de Loire is een goede manier als je de Loirestreek wilt ontdekken. Centre Val de Loire wordt gekenmerkt door het heuvelachtige, groene landschap, schilderachtige dorpjes en de vele kastelen. Als je de fietsroute Loire à Vélo volgt hoef je niks te missen.

Fietsen langs de Loire over fietsroute Loire à Vélo

Fietsroute Loire à Vélo is een 800 km lange fietsroute die voor een groot deel langs de rivier de Loire loopt. De fietsroute is in twee richtingen bewegwijzerd en is een leuke route als je de plaatsen Blois, Amboise, Tours en Saumur op je programma hebt staan. Of als je wilt genieten van de vele bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. In de Loirestreek vind je veel kastelen, schilderachtige dorpjes, watermolens, musea en prachtige natuur.

Fietsen langs de Loire

Fietsroute naar Amboise

Tijdens onze vakantie in de Loirestreek staat fietsen langs de Loire op het programma. Wij boeken daarom een kampeerplaats op camping le Poterie, bij het plaatsje Monses, vlak aan fietsroute de Loire à Vélo. Van waaruit je verschillende kanten op kan fietsen. Vanaf de camping zie je namelijk gelijk de bordjes van de fietsroute Loire.

Fietsen langs de Loire

Onze eerste fietstocht is naar Amboise op ongeveer 15 kilometer vanaf de camping. Het eerste stuk fietsen we langs de Loire. Maar even buiten het dorp moeten we gelijk op de pedalen om een flinke heuvel te trotseren. Nu hoeft dat op een e-bike geen probleem te zijn. Maar als je fietst met een fietskar plus hond van 25 kg dan is dat toch andere koek. Gelukkig blijft het niet bij klimmen. Daarna fietsen we heel relaxed door de wijngaarden naar het historische stadje Amboise.

In Amboise kun je natuurlijk Château Royal d’Amboise bezoeken. Maar je kunt ook een korte wandeling door het mooie oude centrum maken. Wij kiezen voor het laatste, want als je hond mee is op vakantie dan ben je toch enigszins beperkt wat dát betreft. Voor de terugweg kiezen we een andere route namelijk via de D 271. Geen officiële fietsroute, maar wel een stuk vlakker. En bijna geheel langs de rivier de Loire.

De nieuwe fietsroute in Bretagne van Nantes naar de Mont Saint Michel, gaat ook langs de Loire, maar ook langs onbekende plekken en door mooie natuur. Deze fietsroute is redelijk vlak en daardoor geschikt voor jong en oud en iedereen daar tussenin en is onderverdeeld in 6 etappes.

Fietsen langs de Loire

Naar Chaumont-sur-Loire fietsen

De volgende dag fietsen we langs de Loire naar het plaatsje Chaumont-sur-Loire. Een fietsroute die voornamelijk over fietspaden gaat en zonder verrassingen is. Althans niet in de vorm van hoogteverschillen. De verrassing zit hier vooral in de mooie doorkijkjes naar de rivier. En natuurlijk het kasteel van Chaumont-sur-Loire, wat een van de opmerkelijkste kastelen in het Loiredal is. En daarom op de werelderfgoedlijst voor natuurlandschappen van de Unesco staat.

Wil je nog meer kastelen zien? Vanaf Chaumont-sur-Loire kun je doorfietsen naar Blois. Dit is nog wel 25 kilometer doortrappen. Maar Blois met zijn prachtige, steile straatjes is een bezoek meer dan waard.

Wij besluiten niet naar Blois te gaan maar terug langs de Loire te fietsen. Het fietspad bevindt zich los van de drukke weg waardoor je met je fietskar veilig en echt midden in de natuur fietst. Daarnaast zijn er regelmatig bankjes of picknicktafels om te pauzeren. En de meeste paden zijn verhard, waardoor het fietsen heel ontspannen is. Hou er wel rekening mee dat er af en toe wat glooiende heuvels zijn, maar ook die zijn zeker met een e-bike makkelijk te bedwingen.

Heb jij weleens in de Loirestreek gefietst?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.