skipas

11 Tips waarmee je kunt besparen op de kosten van je skipas

Ga je op wintersport dan weet je dat de skipas de grootste aanslag is op je portemonnee. In populaire skigebieden betaal je al snel € 275,- als je een week gaat skiën. Dus is de vraag ‘Hoe kun je voorkomen dat de kosten de ‘pan uit rijzen?’ In deze post geef ik je 11 tips waarmee je kunt besparen op de kosten van je skipas.

Kosten van skipassen ‘rijzen de pan uit’

De prijs voor een 6-daagse skipas weer gestegen ten opzichte van vorig seizoen lees ik in een mail van Spalder Media Group, die mij regelmatig leuke tips en weetjes stuurt over wintersportaangelegenheden. De wintersportwebsites Snowplaza.nl en Skiinformatie.nl vergeleken de prijzen van de populairste skigebieden met elkaar en concludeerden dat een week skiën inmiddels meer dan € 275,- kost. En dit is niet alleen in veel Zwitserse skigebieden het geval, ook in het Oostenrijkse Ski Arlberg, het Franse Les Trois Valleés en het Italiaanse Dolomiti Superski betaal je komend seizoen meer dan € 300,– voor je weekpas.

Hoe kun je besparen op de kosten van je skipas?

Mocht je na het zien van deze prijzen besluiten om de wintersportvakantie dit jaar maar te laten schieten. Je kunt ook kijken hoe je kunt besparen op de kosten van je skipas. Er zijn namelijk talloze manieren om voordeel te behalen. In deze blogpost geef je 11 tips waarmee je kunt besparen.

1. Kies voor een kleiner skigebied

Ben je een beginnende skiër, of weet je van jezelf dat je in een week nooit en te nimmer alle pistes zal benutten. Kies dan voor een kleiner skigebied. In kleinere gebieden zijn nog altijd skipassen onder de € 200,- te koop. Zowel in Oostenrijk (Sonnenkopf), Frankrijk (Le Grand Bornand) als in Italië (Monte Bondone) zijn skigebieden met een lager prijsniveau. Ook in het Duitse Winterberg (Sauerland) ligt de prijs nog altijd onder de € 150,-.

2. Kies een vriendelijk geprijsd gebied

Door niet naar Oostenrijk of de Franse Alpen te gaan kun je ook kiezen voor een vriendelijk geprijsde wintersport in Zuid-Duitsland, het Zwarte Woud of Tsjechië.

3. Maak gebruik van dynamische skipasprijzen

Vroegboekkorting kennen we bij het boeken van vakanties. Als je vroeg boekt, zijn de prijzen vaak lager. Dat een zogenaamde ‘vroegboekkorting’ ook geldt voor skipassen is vrij nieuw. Toch voeren steeds meer skigebieden een dynamisch prijssysteem in. Hierbij is de prijs afhankelijk van verschillende factoren, zoals het moment van aanschaf en de te verwachten drukte. Als je de skipas wat eerder koopt kan dat dus geld schelen. Zo kan de korting in Sölden, waar dit seizoen dynamische skipasprijzen zijn ingevoerd, oplopen tot 20%.

Een annuleringsgarantie maakt mogelijk dat de skipas tot 5 dagen voor aankomst kan worden geannuleerd.

4. Boek een reis inclusief skipas

Verschillende reisaanbieders zoals Sunweb bieden wintersportvakanties aan inclusief skipas. Dan weet je gelijk wat je kwijt bent aan je vakantie en hoef je niet op de eerste vakantiedag honderden euro’s voor een skipas neer te leggen.

5. Koop een skipas per dag

Vaak koop je automatisch een skipas voor een hele vakantie. Terwijl je ook skipassen per dag kunt kopen. Handig én voordelig bij slecht weer en als je niet elke dag kunt of wilt skiën.

In de blogpost Wintersporttips die je wat mij betreft mag negeren en Ski’s huren? Doe je dat in Nederland of op je vakantieadres deel ik nog meer tips om de kosten van je wintersportvakantie een beetje in de hand te houden.

6. Neem een kleinere skipas

Er zijn ook skigebieden waar je een skipas voor 4 dagen i.p.v. 6 dagen kunt kopen.

7. Kies een beperkt gebied

Ben je toch in een (duur) wintersportgebied op vakantie. Kijk dan goed welke plaatsen je kunt bereiken met je pas. Beginnende skiërs of skiërs die geen kilometervreters zijn hebben niks aan een dure skipas voor een gebied met honderden kilometers aan skipistes. Een liftpas voor een beperkt gebied is dan ruim voldoende.

besparen op de kosten van je skipas

8. Koop de skipas online

Online zijn skipassen vaak goedkoper zijn dan bij de kassa aan de skipiste. Het is daarom slim om te kijken of er in jouw gebied skipassen online te koop zijn.

9. Lever je oude skipas in

In sommige wintersportgebieden kun je, als je na de vakantie je skipas inlevert tot wel €10,- terug krijgen. Controleer dus altijd bij aankoop van de skipas of je geld terug kunt krijgen.

10. Skipas-aanbiedingen voor gezinnen

In sommige skigebieden zijn speciale skipas-aanbiedingen voor gezinnen.

11. Ga buiten het seizoen

Als je gebonden bent aan de schoolvakanties weet je dat je de hoofdprijs betaalt, ook voor je skipas. Vermijd daarom de dure kerst- en voorjaarsvakanties en boek de wintersport aan het eind van het seizoen. In hoger gelegen skigebieden kun je vaak met Pasen nog skiën.

Zo zie je dat het best mogelijk is om op de kosten van de liftpas te besparen en hierdoor hoeft je wintersport absoluut niet minder leuk te zijn. Voor deze blogpost gebruikte ik informatie van Snowplaza.nl en Skiinformatie.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.