Het is ruim 30 jaar geleden dat ik samen met mijn nicht de Westfriese Omringdijk fietste. Deze bijna 143 km lange fietsroute gaat door polders, langs molens en stolpboerderijen die zo typerend zijn voor het Westfriese landschap. Maar je fietst ook langs het IJsselmeer en door steden met een oude historie. Kortom een fietstocht die op het lijf is geschreven van deze geboren Noord Hollanders die even terug zijn in hun vertrouwde omgeving.
De Westfriese Omringdijk
West Friesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Deze dijk is ooit ontstaan als kleine lage dijkjes, die vaak onvoldoende bescherming boden. Later werden de dijken hoger en ontstond er een met elkaar verbonden dijkstelsel. Bron: Westfriese Omringdijk.
De fietsroute
De Westfriese Omringdijk fietsroute die ik vond op Fietsnetwerk.nl loopt via Alkmaar, Schagen, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn. Maar je kunt de route op elk willekeurig punt beginnen of in tegenovergestelde richting fietsen.
We starten in Alkmaar. Want mijn nicht komt uit het Zuiden (België) en ik uit Friesland, dus vanaf de Afsluitdijk. Daarnaast kun je je auto op P+R terrein Oudorp aan de oostkant van Alkmaar, gratis parkeren en vanaf daar is het maar een paar minuten fietsen naar knooppunt 51 waar wij onze fietsroute beginnen.
Als je de route “andersom” wilt fietsen dan volg je vanaf knooppunt 51, de bordjes: 17, 52, 02 richting Hoorn. Anders kies je vanaf knooppunt 51 de bordjes: 72, 71,16, 92, 95, 93 richting Schagen.
We kiezen de richting van Schagen, want de wind komt uit het Westen en dat fietst een stuk comfortabeler. Het eerste stuk gaat over de Kanaaldijk maar ter hoogte van Schoorldam komen we op de echte Westfriese dijk. Opvallend is dat het grootste deel van de dijk is nog volledig intact is gebleven. Vanaf daar trappen we door naar Schagen, Kolhorn, Aartswoud en vervolgens via Medemblik richting Andijk. Het eindpunt van onze eerste dag.
Het voordeel van elektrische fietsen
Fietsten wij deze fietsroute 30 jaar geleden op een gehuurde tandem, nu wij wat ouder zijn kiezen wij voor meer comfort. Dus hebben we onze eigen elektrische fietsen meegenomen. Want fietsen op een e-bike is fietsen met de wind in de rug. En dat wilden wij natuurlijk tijdens deze lange fietstocht. Op een bepaalde leeftijd wil je toch wat meer comfort; ook op de fiets. Daarnaast kun je veel grotere afstanden afleggen met veel minder energie.
En de accu laad je aan het eind van de dag gewoon weer op. Zodat je de volgende dag weer genoeg power hebt voor het laatste stuk van de route.
REIZEN: Heb je zelf geen e-bike? Bij Foets e-bike verhuur kun je ook een e-bike huren. In de regio Bergen wordt je e-bike gratis bezorgd en opgehaald.
Slapen in een hotelhuisje
- Omdat wij de fietsroute in dagen reden sliepen we in Hotelhuisje Andijk, in de buurt van de fietsroute, en midden op het platteland. Ons hotelhuisje had 2 fijne box-springbedden, een badkamer en een zitje met koelkast. Verder hadden we een terras, een Senseo, een haardroger en natuurlijk Wifi. ’s Ochtends deden wij ons tegoed aan een “boeren ontbijt” dat op een afgesproken tijdstip bij ons huisje werd gebracht. Op de route kom je trouwens op verschillende plaatsen van zulke accommodaties tegen. Namelijk in Oosterleek, Aartswoud en in Andijk.
Ik boekte het hotelhuisje via Hotelspecials. Maar je kunt dit grappige onderkomen ook boeken via: Booking.com, Weekendje weg, Hotels.com en Voordeeluitjes.nl
Eten en drinken
- Onderweg kom je genoeg eet- en drinkmogelijkheden tegen. Maar niet altijd zijn deze geopend. Met name in de kleine dorpen én op doordeweekse dagen sta je zomaar voor een gesloten deur.
- Op de eerste dag dronken we koffie in Schagen en lunchten we onderweg met onze meegebrachte broodjes aan een van de vele picknicktafels. Op dag 2 was onze eerste break in Hoorn, waar wij op een terras aan de haven uitgebreid de tijd namen voor de lunch en voor een fietspauze.
- In ons hotelhuisje lieten wij ’s avonds pizza’s bezorgen omdat we geen puf hadden om weer op de fiets te stappen. Daarnaast was het dichtstbijzijnde restaurant om 19.00 uur gesloten vanwege een besloten bijeenkomst.
Handig om te weten:
- De Westfriese Omringdijk fietsroute is ongeveer 143 kilometer lang. Wij hakten de route in tweeën en fietsen de eerste dag 80 kilometer en de tweede dag ruim 60 kilometer. Vind je dat teveel, dan kun de route ook in meerdere dagen afleggen
- Hoewel de route d.m.v. knooppunten goed wordt aangegeven is het toch handig om een fietskaart bij je te hebben. Bij de Aldi kocht ik in mei jl. de Falk fietsatlas van Nederland en de fietskaart van Kop van Holland van het fietsknooppuntennetwerk. Heb je deze aanbieding gemist dan kun je de fietsatlas Nederland hier bestellen.
- Volg je de route via de Fietsroute app? Dan is een fietstelefoonhouder handig. Er zijn veel telefoonhouders voor op de fiets die je kunt gebruiken. Zoals deze flexibele, silicone fietshouder van de ANWB, geschikt voor elke smartphone. En het bevestigingssysteem is geschikt voor elk type stuur en eenvoudig te bevestigen. Geschikt voor dagelijks gebruik en voor diverse sport activiteiten. En je kunt tussentijds de route raadplegen zonder steeds te hoeven afstappen.
- Weet je uit welke hoek de wind waait? Hou hier dan rekening mee bij de keus van de route. Op onze eerste dag hadden we Westenwind, dus kozen wij de route via Schagen. Op dag 2 was de wind gedraaid naar het Oosten ook toen hadden wij weer een gunstige wind.
- Neem de tijd om onderweg even af de stappen. Om je billen rust te gunnen maar ook om even rond te kijken. De markt in Schagen en de historische plaatsen Medemblik, Enkhuizen en Hoorn zijn zeker een bezoekje waard.
- Heb je last van zadelpijn? Je zult niet de eerste zijn die hier last van heeft. Want ondanks mijn speciale fietsbroek, had ik een pijnlijke derrière en dat verpest toch wel een beetje het plezier van zo’n leuke fietstocht. In de blog van Internet-bikes vond ik een aantal tips die zadelpijn (een beetje) kunnen voorkomen.
Al met al was het een heerlijke fietstocht door een prachtig, afwisselend landschap, langs leuke historische steden en een groot deel van het IJsselmeer. Hoogtepunt was de leuke overnachting in de Restinn in Andijk, wat tegenwoordig hotelhuisje heet.
Wil je meer foto’s zien of meer informatie over deze hotelhuisjes? Volg mijn blog dan op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram.
Zie ik je daar?