zelfgemaakte erwtensoep

Er gaat niets boven zelfgemaakte erwtensoep

Erwtensoep is het minst fotogenieke recept wat ik kan bedenken. Maar het is wel erg lekker. Zeker als de soep zelf is gemaakt. Want dat doen we ieder najaar. Zodra de herfst is ingegaan maken we 2 flinke pannen erwtensoep die vervolgens de vriezer in gaan. Wil je deze erwtensoep ook een keer maken? Hieronder vind je het recept. 

Wat heb je nodig voor ongeveer 10 liter erwtensoep?

  • 2 kilo spliterwten
  • 700 gram riblappen
  • 2 rookworsten
  • 4 preien
  • 2 kleine knolselderij
  • 300 gram gerookte spekreepjes
  • 6 tot 8 aardappels (gewoon formaat)
  • 6 runderbouillonblokjes
  • bosje peterselie en een bosje selderie

Verder heb je 2 flinke pannen van elk 5 liter nodig en een aantal diepvriesdozen voor als je de soep wil invriezen.

Naast erwtensoep zijn stoofpotten en ovenschotels mijn favoriete najaarsgerechten  Waarom? Omdat je deze eenpansgerechten van te voren klaar kan maken. Dus uitermate geschikt zijn als je een dag laat thuis bent of geen zin hebt om uitgebreid te koken. Ander voordeel is dat een stoofpot de volgende dag nog lekkerder is. Maak deze Bourgondische stoofpot vandaag en eet het gerecht morgen.

Aan de slag

Doe in iedere pan 2 liter water en breng het aan de kook.  Verdeel de riblappen over de 2 pannen en laat het vlees op een laag vuur 1,5 uur sudderen.

Doe de spliterwten in een vergiet en spoel deze af onder de kraan.  Voeg de spliterwten na ongeveer 1,5 uur bij de riblappen.

Maak de knolselderij schoon. De schillen kunnen in de GFT-bak, maar ook onze geit vindt ze erg lekker.  Snij de knolselderij in kleine blokjes.  Schil vervolgens de aardappels en ook deze snij je in kleine blokjes.  Verdeel de knolselderij, de aardappelblokjes én de bouillonblokjes over de 2 pannen en roer alles goed door.

Je ziet dat de erwtensoep langzaam dikker gaat worden. Dit komt door de aardappels die je hebt toegevoegd. Het zetmeel van de aardappels is een natuurlijk bindmiddel.

Snijden en roeren

Nu is het tijd om de preien te snijden. Zowel het witte gedeelte als het groene kun je gebruiken. Snij iedere prei in ringen en was deze goed. In de groene delen wil nog weleens wat zand achterblijven. Goed uitspoelen dus.

Voeg de prei bij soep en roer alles goed door.  Daarna snij je de peterselie en de selderij fijn en doe dit bij de overige ingrediënten. Als laatste snij je de rookworsten in kleine plakjes en ook die voeg je bij de soep. Warm alles goed door.

Nu is tijd om de soep te proeven. En om deze op smaak te brengen met wat zout.

Natuurlijk kun je gelijk een paar kommen vullen met deze heerlijke snert, maar je kunt de soep ook invriezen. Heerlijk om een voorraadje achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld als het eens snertweer is.

Eet smakelijk!

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Er gaat niets boven zelfgemaakte erwtensoep

  1. Geen wortelen erdoor? Doe ik ook niet, maar dat zie je wel vaak. Ik gebruik geen runderlappen maar krabbetjes.
    En op welk moment voeg jij de spekjes toe? ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.