Groen: de basis van iedere tuin!

Van onze verhuizing van een woonboerderij naar een ‘gewoon’ huis heb ik geen seconde spijt gehad. Alleen over onze tuin ben ik niet tevreden. Die valt in de categorie onderhoudsvriendelijk, maar ziet er eigenlijk uit als een parkeerplaats. Die tuin kan wel wat groen gebruiken. Maar hoe maak je van een tuin met veel tegels, een moderne stadstuin met groenblijvende beplanting die toch onderhoudsvriendelijk is?

De winter is hét moment om tuinplannen te maken

Ook al brengen we in de wintermaanden veel tijd binnenshuis door, de tuin is toch het verlengstuk van je huis. Dus je wilt ook vanuit je woonkamer kunnen genieten van wat er groeit en bloeit. Daarom verdient onze tuin een metamorfose. En het najaar is daarvoor een goed moment. 

Wil je op een makkelijke manier regenwater opvangen? In de webshop van Action vind je een heel betaalbare regenton die je na gebruik gewoon kunt opvouwen.

Fantaseren over onze nieuwe tuin vind ik heerlijk. Ik heb er zelfs al een Pinterest bord voor gemaakt. Op dat bord vind je een plaatje van een weelderige border met vaste planten, die rondom de (bestaande) vijver moet komen. Een blauwe regen langs de veranda en een geurende klimroos die de openslaande deuren omlijst. Op de plaatjes prachtig, maar hoe ziet zo’n tuin er in de winter uit? De meeste vaste planten verdwijnen dan onder de grond en een blauwe regen is ’s winters niets meer dan een kluwen kale takken. Wat eigenlijk ook geldt voor de zomerse omlijsting van de tuindeuren.

Groen is de basis van iedere tuin

Wat mijn tuin nodig heeft is een groen geraamte: een groene basis van bladhoudende planten die er het hele jaar aantrekkelijk uitziet. Die je tuin body en diepte geeft, maar die ook de sfeer bepaalt. Zo kun je bijvoorbeeld met dakplatanen de sfeer van een intiem Frans terras nabootsen. Creëer je met hagen gezellige hoekjes in de tuin. En verzacht je de harde lijnen van de vijver door deinende grassen te planten.

Dus als het aan mij ligt dan gaan de tegels eruit. Een betegelde tuin mag dan trendy én onderhoudsvriendelijk zijn, in de zomer worden tegels bloedheet en als het hard regent kan het water nergens heen.

Tip: sommige gemeentes geven subsidie als je de tegels vervangt door groen. Dat is beter voor de afwatering en voor de biodiversiteit.

Ook de lelijke houten schutting wordt vervangen. Een haag van groenblijvende haagplanten die ’s winters naar bruin verkleurt, is veel mooier als tuinafscheiding. En rondom het terras houden we voldoende ruimte vrij voor bladhoudende planten zoals laurier, die ook nog eens winterhard zijn. Zo wordt onze nieuwe tuin met een paar kleine aanpassingen een stuk groener.

Een bestellijst maken

Als ik mijn hele wensenlijstje klaar heb maak ik een wandeling door de buurt om te zien welke planten in onze omgeving goed gedijen. Niet dat wij op vette kleigrond wonen, maar het is wel handig te weten of de planten die je hebt uitgezocht tegen zeewind kunnen of van een zonnige plek houden.

Daarna kan ik met mijn tuinplan beginnen. Althans op papier. Want pas als ik alles uitgemeten heb, weet ik waar ik welke planten ga zetten. En ook hoeveel planten ik nodig heb.

Mocht je niet weten hoeveel planten je nodig hebt voor bijvoorbeeld een beukenhaag? Op de website van Haagplanten Heijnen staat niet alleen vermeld hoeveel planten je per meter nodig hebt. Ook de plant- en verzorgingstips worden duidelijk beschreven.

Voordelen van online planten bestellen

Nu ik dit allemaal weet, durf ik best mijn planten online te bestellen. De planten worden namelijk geleverd door transporteurs die precies weten hoe zij planten bij de klant moeten bezorgen. Daarnaast worden de planten van woensdag tot vrijdag geleverd en kun je zelf een moment kiezen dat jou het beste uitkomt. En hoewel we misschien nu wat vaker thuis zijn deze tijd, hoef je niet aanwezig te zijn om je bestelling in ontvangst te nemen. Als je niet thuis bent dan vind je de bestelde planten op de oprit of in de tuin, waar je ze natuurlijk wel zelf in moet zetten.

Dit artikel is een samenwerking met Haagplanten Heijnen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.