Hattem

Hattem, inspiratiebron voor kunstschilders

Hattem is niet alleen een oude Hanzestad. Het stadje is ook al eeuwen lang een inspiratiebron voor kunstschilders. Want niet alleen het oude centrum is schilderachtig, ook de ligging aan de IJssel maakt Hattem tot een geliefd onderwerp voor kunstenaars.

Hattem, inspiratiebron voor kunstschilders

Ten noorden van de Veluwe en ten zuiden van Zwolle ligt Hattem. Een prachtig oud stadje aan de IJssel dat al eeuwen lang inspiratie biedt aan kunstschilders. Begrijpelijk, want Hattem is met haar pittoreske centrum met eeuwenoude monumenten, heel ‘fotogeniek’. Daarnaast ligt het stadje in een typisch Hollandse omgeving met bos en water binnen handbereik.

Voor veel kunstschilders was (is) Hattem een inspiratiebron. Jan Voerman was een van die kunstschilders die graag de wolken boven de IJssel en zijn woonplaats Hattem schilderde. Zijn zoon, Jan Voerman junior is bekend geworden door zijn aquarellen in Verkade-albums.

Het Voerman museum

In de vaste collectie van het Voerman Museum Hattem is het werk van vader en zoon Voerman een begrip. Maar niet alleen het werk van de Voerman’s, ook schilderijen van andere kunstenaars uit Hattem of die Hattem als onderwerp hebben kozen zijn er te zien. Daarnaast wordt in het Voerman museum de historie van Hattem en archeologische vondsten uitgebreid belicht.

Vader en zoon Voerman

Jan Voerman senior is een boerenzoon die in 1857 werd geboren in Kampen. Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat hij goed kon tekenen en mocht hij avondlessen volgen aan de stadstekenschool. In 1876 vertrok hij naar Amsterdam om aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te gaan studeren. In 1883 vestigde hij zich als zelfstandig kunstenaar in Amsterdam

Na zijn huwelijk met Anna Verkade verhuisde hij in 1889 naar Hattem. Daar bleef hij tot zijn dood in 1941 wonen. In Hattem maakte hij zijn bekendste werken: IJssellandschappen met hoge luchten, forse wolkenpartijen en het vee (vaak Staphorster koeien) dat in de uiterwaarden liep.

Hattem

Zoon Voerman, die ook Jan heette, was eveneens een groot tekentalent. In 1905 kreeg Voerman junior, zoals hij werd genoemd, van zijn grootvader Verkade (de vader van zijn moeder) zijn eerste officiële opdracht.  Toen hij pas 15 jaar was werd hij gevraagd  om voor het bedrijf van zijn opa, de koekjesfabriek van Verkade,  tekeningen voor een natuuralbum te maken.

Hattem

Voor deze opdracht werkte Voerman jr. samen met de auteur Jac. P. Thijsse en nog een aantal kunstenaars. De Verkade-albums werden zo’n succes dat hij 27 van die albums heeft gemaakt.  Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hier een einde aan gemaakt.

De Verkade-albums zijn in 1903 ontstaan toen de koekfabrikant Verkade plaatjes bij zijn producten ging voegen. Op deze plaatjes stonden prachtige illustraties en informatie over de Nederlandse natuur. Je kon deze plaatjes verzamelen en in speciaal daarvoor gemaakte albums  plakken.

Hattem, inspiratiebron voor kunstschilders

Andere musea in Hattem

  • Anton Pieck museum. Ook hier zie je een combinatie van de geschiedenis van Hattem en het werk van Anton Pieck. In de een oudheidskamer kun je de originele werkhoek van Anton Pieck en zijn werk bewonderen. Naast de vaste exposities worden er ook jaarlijks twee thema-exposities ingericht.
  • Bakkerijmuseum. Vier prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de rijke geschiedenis van brood en banket.

Tips en weetjes

  • Kom je met de auto naar Hattem? Aan de rand van de historische stad parkeer je gratis je auto. Aan de jachthaven aan de Geldersedijk en ook op parkeerplaats de Bleek. In een paar minuten sta je in het hartje van de stad.
  • Met een museumjaarkaart is de toegang tot het Voerman museum gratis. Geen museumjaarkaart. Boek je tickets via dagjeweg.nl dan krijg je een kleine korting. Je kunt ook een combikaart kopen, waarmee je toegang hebt tot het Voerman museum, het Anton Pieck museum en het bakkerijmuseum.
  • Maak een stadswandeling onder leiding van een gids en ontdek het historische stadje waar de kunstenaars hun werken maakten! Wil  je de route zelf lopen ? Op Route.nl vind je een beschrijving van de wandelroute.
  • Op Booking.com vind je verschillende overnachtingsadresjes in verschillende prijsklassen voor als je langer in Hattem wilt verblijven.
  • Wil je alvast een kijkje nemen in Hattem? De Van Rossums bezochten een paar jaar geleden Hattem maar ook het Voerman en het Anton Pieck museum en daarvan is dit YouTube fragment te zien.

Ben jij weleens in het Voerman museum geweest? 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.