Holtingerveld

Wandelen in het Drentse Holtingerveld is wandelen door een zogenaamd oerlandschap ontstaan door ijs en oorlog. Want tijdens het rondje Holtingerveld kom je langs grafheuvels, zandverstuivingen en uitgestrekte heidevelden. Maar je ziet ook plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, zoals een oude spoorlijn.

Wandelen in het Drentse Holtingerveld

Rondom de Havelterberg vind je het Holtingerveld waar verschillende wandelingen zijn uitgezet die vol zitten met cultuurhistorie. Vanaf Informatiecentrum Poort Holtingerveld, Van Helomaweg in Havelte kun je 3 routes lopen:

  1. Hunebedroute is met 2,2 km de kortste route en wordt aangeduid met rode pijlen. Deze route leid je via een uitzichtplatfom naar de twee hunebedden. Onderweg komt langs bomkraters, grafheuvels en het aardkundig monument.
  2. IJsroute van 5 km wordt aangegeven met blauwe pijlen. Onderweg tref je landschappen aan die hun bestaan te danken hebben aan de ijstijden.
  3. Oorlogroute (8.3 km, groen pijlen). Tijdens deze wandeling kom je langs hunebedden en grafheuvels, maar zie je vooral ook plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Rondje Holtingerveld

Naast deze paaltjesroutes vind je hier ook wandelknooppunten, waarmee je je eigen route kunt uitzetten. De route die ik heb gelopen is 6,7 km lang en start bij knooppunt 17. Dat is in de buurt van kampeerboerderij Holtingerzand. Als je de auto parkeert langs de Studentenkampweg ga je het Holtingerpad in en zie je knooppuntbordje 17. Gelijk links zie je het trainingscentrum voor schapendrijven Tynyronnen, dus het beginpunt is eigenlijk niet te missen.

Onderweg steek je een oude spoorlijn over die gelijk mijn nieuwsgierigheid opwekte. Want wat is dit voor een spoorlijn en wordt die nog gebruikt? Op internet las ik dat deze spoorlijn een restant is uit de Tweede Wereldoorlog en nu in ere is hersteld omdat er railfietsen over kunnen rijden. Het smalspoor is in 2019 in gebruik genomen. “Fietsen op de rails” heeft een website waarop je meer informatie kunt vinden.

De paden op, de lanen in

De wandeling is afwisselend. Je loopt over eindeloze zandpaden, doorkruist heidevelden en je komt een aantal graf- en brandheuvels tegen die dateren uit de Steen- en de Bronstijd maar weer in ere zijn hersteld.Als je de route vervolgt ontdek je ter hoogte van knooppunt 40 een prachtig bosmeer dat een beetje Scandinavisch aandoet.

Tips en weetjes

  • Deze route is een knooppuntenroute die start bij knooppuntbordje 17. Daarna volg je de knooppunten 16, 72, 40, 21, 18 om weer bij 17 uit te komen. Je kunt de route ook in tegenovergestelde richting lopen.
  • De route is 7,6 km
  • Onderweg kom je geen horeca tegen. Daarnaast zijn er weinig bankjes of picknicktafels waar je je meegebrachte lunch kunt nuttigen. Boomstammen om op te zitten zijn er wel.
  • De meeste paden zijn onverhard, soms zijn het mulle zandpaden.
  • Honden zijn in dit gebied toegestaan, maar moeten wel aan de lijn.
  • Wil je langer in deze prachtige omgeving verblijven? Bij Natuurhuisje vind je vakantiehuisjes midden in de (Drentse) natuur.

Naschrift: Ik liep deze route omdat ik als vrijwilliger bij het Recreatieschap Drenthe een aantal wandelroutes in het Westerveld controleer. Dus samen met een aantal andere vrijwilligers ervoor zorg dat de route klopt en de bewegwijzering wordt schoongemaakt. Klopt de route toch niet? Meld dit dan via deze link. Heb je de smaak van het wandelen te pakken? Op de websites van het Recreatieschap Drenthe en de ANWB vind je nog meer mooie wandel- en fietsroutes.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.