Top 2000

Herinneringen uit mijn jeugd bij de Top 2000

Je kunt weer stemmen op de Top 2000 en daar geef ik graag gehoor aan. Hier thuis is het namelijk traditie om je lijst met favoriete nummers samen te stellen. Natuurlijk zijn er nummers die ieder jaar in MIJN Top 2000 lijst komen te staan. De zogenaamde evergreens die mijn leven kleuren of horen bij een bepaalde periode. Die herinneringen ophalen uit mijn jeugd. Wat ook het thema wordt van MIJN top 2000. Herinneringen uit mijn jeugd bij de Top 2000.

De jaren 60

Als kind uit de jaren zestig heb ik nogal wat ontwikkelingen meegemaakt. Zoals de intrede van de kleurentelevisie, de platenspeler met zijn 45 en 33 toeren platen. De komst van het cassettebandje, de walkman, de CD-speler en niet te vergeten de computer én de mobiele telefoon. Ik heb ze allemaal zien gaan én komen. En dat heeft zeker invloed gehad op mijn jeugd en mijn muzieksmaak.

Zo luisterde ik als kind met een kleine transistorradio in bed naar Radio Veronica. Een zeezender die vanaf een voormalig lichtschip in de jaren zestig en zeventig programma’s uitzond vanaf de Noordzee. In die tijd was Radio Veronica enorm populair. Er verscheen zelfs een hitparade met daarin de populairste nummers, die al snel de Veronica Top 40 ging heten. Bron: Wikipedia en mijn geheugen.

De jaren 70

Op mijn 16e ontdekte ik jongerencentrum Dodo in Den Helder. Ik kwam daar graag om ontelbare kopjes thee te drinken en te genieten van alternatieve muziek en de verschillende types die er kwamen. Door mijn beste vriendin uit die tijd ontdekte ik de muziek van Woodstock. Zij had namelijk een veel oudere broer en zus die naar de muziek uit de jaren zestig luisterden. Sindsdien ben ik fan van Neil Young en komen de nummers van Crosby, Stills, Nash and Young zeker in mijn lijst te staan.

Top 2000

Ze zeggen weleens dat je muzieksmaak wordt gevormd in de pubertijd. Ik denk dat dát waar is. Want de nummers die ik in de jaren zeventig – tachtig beluisterde zitten nu nog steeds in mijn geheugen gegrift en krijgen dan ook een prominente plaats in mijn top 2000-lijst.

De jaren 80

In de jaren 80 verhuisde ik naar Amsterdam. In die tijd ging ik ook voor het eerst alleen op reis. Tijdens mijn reis door IJsland had ik een walkman met daarin een cassettebandje van de Direstraits. Vooral het nummer Romeo and Juliet heb ik destijds grijsgedraaid. Maar ook Time in a bottle van Jim Croce is onlosmakelijk met die tijd verbonden .

Toen ik in 1988 een relatie kreeg met René bleek dat onze platencollectie veel overeenkomsten had. In zijn collectie maar ook in die van mij vind je LP’s van Yes, Crosby, Stills, Nash and Young en Alan Parcons Project.

In de jaren 80 werkte ik als bezigheidstherapeute in een verpleeghuis in Amsterdam. Waar nog weleens wat bekende Nederlanders verbleven. Waaronder Ramses Shaffy die voor revalidatie was opgenomen. Ik kan mij nog goed herinneren dat hij tijdens onze wekelijkse cafémiddag achter de piano kroop en “Laat me” zong. Ramses staat altijd in mijn lijst maar dan met Shaffy Cantate omdat ik van dat nummer super vrolijk word.

De jaren 90

In de jaren 90 verhuisden wij naar Driebergen en verruilden wij onze beste platen om voor CD’s. Én wij ontdekten de Top 2000.

De Top-2000 wordt sinds 1998 op Radio 2 uitgezonden. Vanaf de eerste editie is het een groot succes en is het een jaarlijks terugkomend gebeuren geworden. Vanaf 2000 werd de keuzelijst steeds uitgebreider en kon er via internet gestemd worden.

Muziek van tegenwoordig in de Top 2000

Van de bands van tegenwoordig vind ik Racoon een van de betere. Met name de nummers Don’t give up the fight en Shoes of lightning hebben voor mij een speciale betekenis.

Daarnaast vind ik het leuk dat een aantal bands uit mijn jeugd, nog steeds optreedt. Zoals Gruppo Sportivo die 30 jaar later nog net zo klinkt als toen. Het was dan ook super om hen live te horen.

Top 2000

Mijn nummer 1 in de Top 2000

Sinds jaar en dag vechten Queen en the Eagles om de eerste plaats in de Top 2000. Eigenlijk snap ik dat niet zo. Hoewel ik Bohemian Rhapsody een goed nummer vind (zeker nu ik de film eindelijk heb gezien) heb ik er nog nooit op gestemd. En Hotel California van Eagles vind ik eerlijk gezegd vreselijk. Met Avond van Boudewijn de Groot heb ik wel iets. Omdat hierin het gevoel van gezelligheid en knusheid wordt beschreven, wat wel past bij het eind van het jaar.

Mijn nummer 1 in de Top 2000 is the Fool’s Overture van Supertramp die ik ooit live in het Olympisch stadion in Amsterdam heb meegemaakt. Een super nummer wat ik graag nog eens op nummer 1 wil zien.

Wil je weten welke nummers er nog meer in MIJN Top 2000 staan? Dit is mijn lijst met favoriete nummers in 2023.

Wat is jouw nummer 1 in de Top 2000?

Gerelateerde berichten

10 gedachten over “Herinneringen uit mijn jeugd bij de Top 2000

  1. Ik heb er eigenlijk een beetje een hekel aan, die top-dingen op het einde van het jaar. Echt goede muziek zit er doorgaans niet tussen, vind ik. December is bij mij vooral cd- en LP-maand. Maar goed, ieder zijn ding! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.