Wandelen over Landgoed Olterterp – Lauswolt: een korte knoopuntenroute

Als je in de provincie Friesland een rustige wandeling van zo’n vijf kilometer zoekt, dan zit je goed bij Landgoed Olterterp – Lauswolt. Vanaf de parkeerplaats bij het Witte Huis volg je eenvoudig de knooppunten van het Wandelnetwerk Fryslân. De route combineert bos, weiland, oude landgoedstructuren én een deel van de beeldenroute en is goed te lopen in ongeveer anderhalf uur.

Wandelen over Landgoed Olterterp – Lauswolt

De wandeling start bij restaurant het Witte Huis in Olterterp. Hier kun je gemakkelijk parkeren en na afloop iets eten of drinken. Bij het vertrek zie je gelijk het eerste knooppuntenpaaltje en wandel je vrijwel meteen het oude landgoed in. De brede lanen en statige bomen verraden de geschiedenis van dit gebied, dat in de 19e eeuw is aangelegd. Ondanks de rijke historie oogt het landschap natuurlijk en rustig.

Landgoed Olterterp – Lauswolt

De knooppuntenroute, die duidelijk is aangegeven voert je langs open weides, kleine waterlopen en stukken bos. Regelmatig hoor je vogels en met een beetje mazzel zie je wild, zoals reeën of hazen. De paden zijn grotendeels onverhard, maar goed begaanbaar. Bij nat weer zijn waterdichte schoenen wel aan te raden.

Landgoed Olterterp – Lauswolt

Wat ook leuk is, is dat de beeldenroute in Olterterp, ook bekend als “Als bomen konden spreken”, parallel loopt aan deze wandeling. Onderweg kun je veertien monumentale bomen tegenkomen die zijn voorzien van houtsculpturen die Friese sagen en legenden uitbeelden. Zoals Grutte Pier, koning Redbad en het spook van de Langesloot. 

Een korte knoopuntenroute over een prachtig landgoed

Halverwege de wandelroute passeer je een prachtig ven en kom je langs oude houtwallen en rietgedekte boerderijen. Vlak voor het eindpunt wandel je langs de Sint-Hippolytuskerk. Dit is een gotische kerk uit circa 1500, later uitgebreid met een toren in 1744 dankzij de familie Van Boelens. Volgens de website bevat het interieur waardevolle historische elementen zoals een 18e-eeuwse preekstoel en grafstenen van adellijke families. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor concerten, exposities en huwelijken, en is het kerkje eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Landgoed Olterterp – Lauswolt

Het landgoed is goed onderhouden en er zijn weinig hoogteverschillen, waardoor de route geschikt is voor wandelaars van alle leeftijden en de bewegwijzering via de knooppunten is duidelijk. Maar als je de app van het wandelnetwerk gebruikt kun je precies zien waar je bent en wat het volgende knooppunt is.

Na ongeveer vijf kilometer ben je weer bij Het Witte Huis. Dit is een fijne plek om op het terras even uit te rusten met koffie, thee of een lunch. Of om een aantal beelden te bewonderen die langs de vijver staan op gesteld. De meeste beelden bevinden zich namelijk rond de grote vijver in het bos achter Het Witte Huis.

Als je gaat wandelen bij Beetsterzwaag dan wandel je in het ‘andere Friesland’. Rondom Beetsterzwaag vind je luxe herenhuizen in een parkachtige omgeving met een lommerrijke grandeur. Reden genoeg om eens bij Beetsterzwaag te gaan wandelen.

Wandelen

Praktische informatie over de wandelroute Landgoed Olterterp – Lauswolt

  • Start- en eindpunt: Het Witte Huis, Van Harinxmaweg 20 in Olterterp. Hier kun je gratis parkeren.
  • Deze knooppuntwandeling is ±5 km en wordt aangegeven door de knooppunten knooppuntenvolgorde 75, 80, 83, 84, 85, 86, 70, 79, 76, 75 van het Wandelnetwerk Fryslân.
  • Horeca: het Witte huis is dagelijks open voor koffie, lunch en diner.
  • Neem bij nat weer waterdichte schoenen mee.
  • Een verrekijker kan handig zijn voor het spotten van vogels en wild.
  • Deze wandeling is een aanrader voor wie houdt van rust, natuur en een overzichtelijke afstand.
  • Wandel niet alleen de knooppuntenroute maar neem ook de tijd om de beelden te bekijken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.