knooppuntwandeling Beetsterzwaag

Wandelen bij Beetsterzwaag: wandelen door het ‘andere Friesland’

Als je gaat wandelen bij Beetsterzwaag dan wandel je in het ‘andere Friesland’. Dus geen Friese meren, groene weilanden en zeker geen pittoreske 11-steden stadjes in dit gebied. Rondom Beetsterzwaag vind je luxe herenhuizen in een parkachtige omgeving met een lommerrijke grandeur. Vandaar dat dit dorp ook wel “het Wassenaar van het Noorden” wordt genoemd. Reden genoeg om eens bij Beetsterzwaag te gaan wandelen.

Stukje Friese Woudenpad wandelen bij Beetsterzwaag

Als je gaat wandelen bij Beetsterzwaag dan loop je ook over een stukje van Het Friese Woudenpad. Een LAW-route die begint aan de Friese waddenkust en eindigt bij de Weerribben in Overijssel. De knooppuntenroute die wij hebben gekozen gaat door de mooie omgeving van het dorp Beetsterzwaag. Onderweg wandel je door eindeloze lanen met metershoge bomen, je doorkruist landgoed Lauswolt, maar je ziet ook een aantal monumentale gebouwen zoals Fockensstate, Van Teyens Fundatie en Lyndenstein. Kortom een afwisselende wandelroute met natuur en cultuurhistorie

Wandelen bij Beetsterzwaag

Van knooppunt naar knooppunt wandelen bij Beetsterzwaag

Deze wandeling van 7,5 km rond Beetsterzwaag heb ik samengesteld op wandelnet.nl en start aan de Van Harinxmaweg. Aan deze weg vind je het luxe hotel restaurant Lauswolt met voldoende parkeerplaatsen, waar je je auto kan parkeren. Vanaf de parkeerplaats steek je de weg over en zie je gelijk het paaltje met knooppunt 16 wat het begin is van de route. Daarna loop je via knooppunt 74 naar het Friese Woudenpad.

Wist je dat iedere wandelroute zijn eigen bewegwijzering en kleurcodes heeft? In Hoe vind je de weg in al die verschillende wandelroutes? laat ik zien welke wandelroutes er allemaal zijn.

Wandelen bij Beetsterzwaag wandelroute
knooppuntenwandeling Beetsterzwaag

Als je richting het dorp Beetsterzwaag wandelt valt gelijk de andere kant van Friesland op. Zeker als je oog hebt voor de parkachtige omgeving en de mooie historische panden die je passeert. Zoals het Fundatiehuis, ooit opgericht voor de zorg voor arme oude vrouwen. Tegenwoordig is de Teyens Fundatie een onafhankelijke instelling van liefdadigheid om arme oude vrouwen een onbezorgde oude dag te bezorgen.

Maar ook het 400 jaar oude Fockensstate en Lyndenstein, waarin nu revalidatie Friesland is gevestigd zijn stille getuigen van de adel die het dorp in de 18e en 19e eeuw bewoonde.  

Knooppuntwandeling rondom Beetsterzwaag
het 400 jaar oude Fockensstate

Wandelen in ‘het andere Friesland’

Ook aan natuurschoon is geen gebrek in de omgeving van Beetsterzwaag. Zo ontdekken we moderne kunst in Overtuin Lycklamahuis en een prachtige waterpartij in Overtuin Lyndensteijn waar we doorheen wandelen. Maar de omringende bossen en de golfbaan bij Landgoed Lauswolt, zijn eveneens onderdeel van deze wandeling.

Overtuin Lycklamahuis

Handige tips voor als je gaat wandelen bij Beetsterzwaag

Krijg je na het lezen van deze blog zin om de omgeving van Beetserzwaag te ontdekken? Dan heb ik een paar tips voor je.

  • Reizen: Bij hotel restaurant Lauswolt zijn voldoende parkeerplaatsen. Vanaf die parkeerplaats steek je de weg over en zie je gelijk knooppunt 16, dit is het begin is van de route. Daarna volg je de knooppunten 74, 91, 10, 11, 12, 34, 35, 14, 15, 37, 18, 19, 17 en eindigt bij 16.
  • Slapen: op Booking.com vind je (betaalbare) hotels en bed & breakfasts in Beetsterzwaag. Maar er zijn in de buurt ook kleinschalige vakantieparken waar je kan verblijven.
  • Eten & drinken: heb je zelf wat eten en drinken meegenomen? Dan zijn er op de route genoeg bankjes om op neer te strijken. Maar in het dorp Beetsterzwaag is ook horeca aanwezig.
  • En nog veel meer: de routebordjes van het wandelnetwerk Friesland zijn blauw met rood en hebben witte pijltjes met daarin een zwart cijfer. Het Friese Woudenpad wordt aangegeven met wit-rode pijlen.
  • Op zoek naar een paar fijne wandelschoenen? Kijk dan eens op de website van de ANWB.
  • Wandelen met de hond is toegestaan, mits die is aangelijnd.
Als je gaat wandelen bij Beetsterzwaag dan wandel je in het 'andere Friesland'. Hier zie je Friesland van heel andere kant

Heb jij weleens gewandeld in de buurt van Beetsterzwaag?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.