fietsknooppuntenroute langs Linge en waarden

Fietsknooppuntenroute langs Linge en waarden

In Lingewaard kun je prachtig fietsen. De fietsknooppuntenroute langs Linge en waarden is vooral in het voorjaar als de fruitbomen bloeien, een afwisselende route langs boomgaarden, weilanden, grienden en rietvelden. En deze fietsroute kun je bij ieder knooppunt beginnen.

Fietsknooppuntenroute langs Linge en waarden

Hoewel je de fietsroute bij ieder knooppunt kan beginnen starten wij bij knooppunt 30. Namelijk in Arnhem aan de oever van de rivier de Rijn. We laten de stad achter ons. Passeren de Verkenningspatrouille (rondom Arnhem zijn nog veel sporen van de tweede Wereldoorlog te zien) en fietsen richting de Lingerwaard. Hier doorkruisen we een gebied met veel verschillende vogelsoorten. En kom je met een beetje geluk ook een kudde Galloway runderen en Konikpaarden tegen.

Fietsknooppuntenroute langs Linge en waarden

Kasteel Doornenburg aan de Linge

We vervolgen onze fietsknooppuntenroute en fietsen langs de rivier De Linge en het Pannerdensch Kanaal. En door Park Lingezegen, een vrij nieuw landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen.

We blijven de Linge volgen tot aan het plaatsje Doornenburg. Waar we in de verte het indrukwekkende middeleeuwse kasteel Doornenburg zien opdoemen. Kasteel Doornenburg is trouwens ook de eerste plek met horeca. Dus we gaan even pauzeren voor een kop koffie met een stuk heerlijk appelgebak.

Ook een mooie fietsroute in de omgeving is een afwisselend rondje Arnhem. De route is zo’n 28 kilometer en leidt je langs historische plekken en riante optrekjes van de gegoede burgerij die de oorlog hebben overleefd. Maar ook door mooie delen van de Veluwe en langs verschillende buitenplaatsen die Arnhem rijk is of ons herinneren aan de Oorlog.

Fietsknooppuntenroute langs Linge en waarden

Fort Pannerden of het Dominicanen klooster?

Vanaf Kasteel Doornenburg kun je trouwens kiezen of je de fietsroute langs Linge en waarden wilt blijven volgen of dat je rechtstreeks naar Arnhem wilt fietsen. Wij kiezen voor de rechtstreekse route langs de Rijn naar Huissen, waar we een kijkje nemen bij het Dominicanenklooster.

Fietsknooppuntenroute langs Linge en waarden Dominicanenklooster

Blijf je wel de knooppuntenroute volgen dan is een bezoek aan Fort Pannerden de moeite waard. Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt verborgen onder de aarde, maar is vijf verdiepingen hoog. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over de Waal, de Rijn en het Pannerdensch Kanaal.

Voor Fort Pannerden moet je wel een klein stukje van de route afwijken of van knooppunt 78 naar 80 fietsen. De route gaat daarna door de uiterwaarden van de Waal en vogelrijke gebieden terug naar je startlocatie.

Meer tips & weetjes

  • De knooppuntenroute langs Linge en waarden is 32 km lang en kun je bij ieder knooppunt beginnen. Voor deze fietsroute volg je knooppunten: 30, 1, 2, 3, 15, 8, 9, 98, 92, 87, 77, 80, 88, 65, 64, 63, 66.
  • Kasteel Doornenburg kun je voor slechts 1,– euro bezoeken als je in het bezit bent van een museumjaarkaart.
  • Wil je langer in deze omgeving verblijven. Wij sliepen in het Rijnhotel in Arnhem en maakten gebruik van een actie van de Spoordeelwinkel.
  • Niet steeds afstappen tijdens het fietsen? Schrijf de knooppunten op een briefje en stop die in deze waterproof telefoonhouder. Het hoesje is afneembaar en heeft een transparante voorzijde. Reuze handig voor je knooppuntenlijstje of om je mobiel in te stoppen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.