Lichtkoepels: de oplossing voor meer licht in huis

Lichtkoepels: de oplossing voor meer licht in huis

Ik kijk graag woon- en klusprogramma’s. Als het even kan zit ik klaar om naar (de herhalingen van) Eigen Huis en Tuin, VT-woonmagazine en BinnensteBuiten te kijken. Lekker gluren bij de buren en mij vergapen aan schattige huisjes en prachtig ingerichte woonkamers.

Maar ik doe ook inspiratie op. Want naast een beetje binnen kijken steek ik er ook wat van op. Bijvoorbeeld hoe je dingen zelf kunt doen. Of door een handige echtgenoot kunt laten maken. Die gelijk in actie komt als ik opper dat er meer licht in huis moet komen en dat lichtkoepels mogelijk hiervoor de oplossing zijn.

Gluren bij de buren

Ook als ik “de hort op ben” vind ik het heerlijk om bij mensen binnen te kijken. Als ik over kronkelige dijkjes fiets of door verstilde dorpjes wandel, gluur ik graag ongegeneerd naar binnen. Maar wat hebben sommige huisjes kleine ramen en wat komt er weinig daglicht naar binnen? Je zou er zowaar een winterdepressie van krijgen. Hoe lossen die bewoners dit lichtprobleem op?

Moet ik op zo’n moment naar het antwoord gissen. In de huidige woon- en klusprogramma’s krijg je niet alleen veel te zien, je krijgt ook gelijk antwoord op je vragen. Je wordt als kijker vaak door de bewoners welkom geheten, ze leiden je rond door hun huis en meestal vertellen ze over de keuzes die ze gemaakt hebben tijdens de verbouwing van hun stulpje. Bijvoorbeeld dat ze meer licht in hun woning hebben gecreëerd en hoe ze dat hebben opgelost.

Lichtkoepels: de oplossing voor meer licht in huis

Zo zag ik in zo’n programma een kleine dijkwoning met heel weinig lichtinval. En daar waren de bewoners niet tevreden over. Want een licht huis zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling, het oogt ook veel groter. En dan hadden ze het niet over de verlichting in de woning, maar hoe zij meer daglicht naar binnen hadden gehaald.

De man des huizes vertelde dat hij de raampjes groter had kunnen maken, maar dat dát een dure grap was. Daarnaast zou het ook een aanslag zijn op het gezichtsbepalende uiterlijk van het dijkhuisje. Vandaar dat hij had gekozen om op het platte dak van de keuken lichtkoepels te plaatsen. Want als je er 2 of meerdere naast elkaar plaatst creëer je een soort lichtstraat die heel veel daglicht binnenlaat. En geen afbreuk doet aan de buitenkant van het romantische huisje.

lichtkoepels plaatsen

Zelf lichtkoepels plaatsen

Daarnaast bleek een lichtkoepel plaatsen ook nog eens een betaalbaar doe-het-zelf project. Er zijn op internet namelijk lichtkoepels te vinden in alle soorten en maten, die ook nog eens heel betaalbaar zijn. Zo zijn er lichtkoepels die je open en dicht kunt doen en beveiligd zijn tegen eventuele inbrekers. Daarnaast zijn alle onderdelen vaak los verkrijgbaar en is het glas gemakkelijk met water en zachte zeep schoon te houden.

Als ik die bewoners mag geloven is het plaatsen van een lichtkoepel dus prima zelf te doen. Zeker met een handige man aan je zijde. Mijn man werd dan ook erg enthousiast toen ik hem over deze aflevering vertelde en ging gelijk op zoek naar mogelijkheden voor onze woonsituatie.

Lichtkoepel specialist met een uitgebreid assortiment

Op de website van Bouw-handel.nl, een lichtkoepel specialist met het meest uitgebreide assortiment aan lichtkoepels in Nederland, vond hij heel veel informatie over het plaatsen van lichtkoepels. Bijvoorbeeld wat het kost, hoe je de maten moet opnemen en waar je op moet letten tijdens de montage. Maar ook tips en instructies voor het veilig en duurzaam monteren van een lichtkoepel op een plat dak. En mocht je er zelf niet uitkomen of je hebt vragen over je eigen woonsituatie of over de levertijd van een bepaald product dan is het bedrijf bereikbaar via 0252-622345 of info@bouw-handel.nl. Maar je kunt ook met een medewerker chatten.

Energiekosten verlagen

Volgens de bewoners van het dijkhuisje hebben de lichtkoepels een heel positief effect op hun woongenot. Daarnaast helpen lichtkoepels ook mee om de energiekosten te verlagen. Wat weer goed is voor de portemonnee. Ook zijn zij ervan overtuigd dat je deze klus zelf kunt klaren. Met de juiste materialen en bijgesloten handleiding is het plaatsen van een lichtkoepel voor klussende echtgenoten en partners heel goed te doen. Dus wil je ook meer daglicht in huis? Wellicht zijn lichtkoepels ook voor jou dé oplossing.

Dit artikel is een samenwerking met Bouw-handel.nl

Gerelateerde berichten