losloopgebieden voor honden in Fryslân

Wandelen met de hond. Losloopgebieden in Fryslân

Op zoek naar losloopgebieden voor de hond in Fryslân? Op de grens van Friesland, Groningen én Drenthe vind je de mooiste natuurgebieden voor een stevige wandeling mét of zonder hond. Maar ook elders in de provincie Fryslan vind je gebieden waar je hond los mag lopen.

Natuurgebieden in Bakkeveen

In de omgeving van Bakkeveen vind je verschillende natuurgebieden. Zoals  de Slotplaats, die wordt beheerd door Natuurmonumenten en het Mandefjild van het Fryske Gea. Mijn favoriete plek om mét, maar ook zonder hond te wandelen is het Mandefjild,  een gebied van uitgestrekte heidevelden, bos en een zandverstuiving.

Door het Mandefjild  lopen verschillende wandelroutes die d.m.v. verschillende kleuren zijn aangegeven. Daarnaast zijn er 3 verschillende startpunten: Bij de schaapskooi, in de buurt van restaurant de Drie Provinciën en bij recreatiecentrum Dundelle aan de Mjumster Wei 16.

Wandelen met de hond

Op een zonnige zaterdagmorgen loop ik met hond een deel van de groene route. We starten bij restaurant de Drie Provinciën, dat trouwens  een “uitgestorven” indruk maakt. En dat op zaterdag. Het is namelijk druk in Bakkeveen. Het is een komen en gaan van fietsers en automobilisten. We zijn dus niet de enigen die deze prachtige omgeving hebben ontdekt. Tijdens onze wandeling is trouwens niets van de drukte te merken. Aan het begin komen we 2 hondenbezitters tegen. Daarna zijn wij de enigen in het gebied.

losloopgebieden voor honden in Fryslân

Losloopgebieden in Fryslân

Natuurgebied het Mandefjild is een van de vele losloopgebieden in Fryslân waar zijn honden op bepaalde plekken niet aangelijnd hoeven.

Op alle gemarkeerde wandelroutes mag je hond mee, maar hij moet wel aan de lijn. Begrijpelijk blijkt later. Want hoewel wij geen andere mensen tegenkomen, belandden we wel middenin een kudde Drentse Heideschapen, die samen met een groep  Exmoorpony’s de heide begrazen.

losloopgebieden voor honden in Fryslân

Wandelen met de hond in Bakkeveen

Op de zandverstuiving mag de hond wel los lopen. Niet dat ik dat heb gedaan, het was voor de hond te warm om een sprintje te trekken. Maar dit is wel de plaats waar het is toegestaan.

Een losloopgebied in Fryslân zijn de Bakkeveense duinen, ook onderdeel van het Mandefjild.  De grote zandvlakte is een fantastische plek  om honden te laten ravotten en te laten zwemmen. De ingang is aan de voet van recreatiecentrum Dundelle, aan de Mjumster Wei 16  waar je ook gratis je auto kunt parkeren.

losloopgebieden voor honden in Fryslân

Maar er zijn meer losloopgebieden in Fryslân waar je hond mag loslopen.

  • Drents Friese Woud: Het losloop gebied onder Appelscha bestaat eigenlijk uit twee losse losloopgebieden die met elkaar worden verbonden via een wandelroute met de naam ‘Natte neuzenroute’ (6,5 km). Het startpunt van deze route ligt bij het bezoekerscentrum aan de Terwisscha 6a in Appelscha.
  • In het Froskepolle, een eilandje aan de zuid-oostkant van Leeuwarden mogen honden het hele jaar loslopen. Parkeren kan (gratis) bij het bruggetje halverwege de Avondsterweg.
losloopgebieden voor honden in Fryslân
  • Ten zuidwesten van Heerenveen, vind je  het Heidemeer, een recreatiegebied waar honden heerlijk kunnen zwemmen. Tussen 1 oktober en 1 april mogen honden overal loslopen, met uitzondering van het begrazingsgebied. Na 1 april mogen honden niet meer op het zandstrand komen, maar in de rest van het gebied mogen honden het hele jaar los. 
  • In de Groene ster onder de rook van Leeuwarden vind je honden losloopgebieden en een  zwemstrandje speciaal voor honden.
  • Ook in het Franeker Bos mogen honden het hele jaar loslopen. De route start op de parkeerplaats aan het einde van de Mercuriusbaan 15 8802 BC in Franeker.

Tips om je hond in een uitlaatgebied los te laten lopen

Ik vind het leuk dat er een aantal losloopgebieden in Fryslân zijn, waar je hond lekker kan uitrazen. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het er zo veel zouden zijn. Reden temeer om af en toe eens een nieuw gebied te ontdekken.

In de buurt van Meppel vind je De Wieden. Een prachtig open gebied met trekgaten, bosjes en veel water. In dit natuurgebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waarvan het Veenweidenpad ook toegankelijk is voor een wandeling met de hond.

Ga jij ook graag met je hond erop uit? Maar is  jouw hond niet gewend om in een groep “los te lopen”. Lees dan onderstaande tips die ik vond op de website van de ANWB.

  • Voordat je je hond los laat lopen, is het verstandig dat hij/zij goed naar  commando’s luistert. Ga een beetje oefenen met “HIER” en geef je hond als beloning een hondensnoepje. Dan weet je zeker dat je hond naar je luistert, wanneer zich een onveilige situatie voordoet.
  • Je hond kan zich in een groep anders gedragen dan alleen. Hij kan zich dan ‘stoerder’ voordoen of zich juist onderdanig gedragen.

Ga jij weleens met je hond naar een honden losloopgebied?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.