kamperen met een caravan

Kamperen met een caravan. De voor- en nadelen

Ik ben om! Als fervent tent-kampeerder ben ik gezwicht om te gaan kamperen met een caravan. En daar was niet eens veel overredingskracht voor nodig. Ik zei gelijk ‘ja’. En dat is best vreemd. Ik heb mij namelijk altijd verzet tegen een caravan. Je gaat niet met een sleurhut op vakantie zoals ik het oneerbiedig noemde. Echt kamperen doe je in een tent (en dan ook nog eens in een De Waard).

Is mijn kijk op kamperen veranderd?

Maar tijden veranderen. Zo ook mijn kijk op kamperen. En je wordt ouder Mam. Geef het maar toe. En dan ga je dingen in een ander perspectief zien. Dus ook kamperen met een caravan.

Want ik vind kamperen erg leuk, maar het gesleep met zo’n grote, zware tent en de hele voorbereiding en afwikkeling niet (meer). Ik vind het heerlijk om ’s ochtends voor mijn tent een kop cappuccino te drinken of in een hangmat een boek te lezen. Of op pad te gaan naar een leuk stadje, te wandelen en te fietsen. En aan het eind van de middag mijn slag te slaan in een mega Supermarché. Om daarna vóór de tent, met een glaasje wijn van mijn ingeslagen ingrediënten, een maaltje te bereiden. Maar ik vind een goed bed ook belangrijk en ik heb wel wat wensen op het gebied van de sanitaire voorziening.

kamperen met een caravan
Kamperen doe je in een echte tent, zoals deze De Waard.

Voordelen van kamperen met een caravan

Dus toen manlief mij vroeg of ik ooit nog ga kamperen, was mijn antwoord Nee. Maar toen hij vroeg hoe ik dacht over een caravan zei ik eerst Nee. Maar nog geen half uur later veranderde deze Nee in een Ja. Want hoe langer ik erover nadacht hoe meer voordelen ik zag.

 • Bij aankomst op de camping hoef je alleen de pootjes maar uit te draaien en je caravan waterpas te zetten en je “huis” staat.
 • Aangezien wij altijd met een De Waard tent kampeerden, bestond onze kampeeruitzet uit 2 grote (zware) zakken kampeerspullen. Daarnaast hadden wij altijd een uitgebreide kampeerinventaris bij ons. Zoals een grote koelbox, 2 persoons luchtmatras en de nodige kookspullen én heel veel snoeren. En niet te vergeten een plasemmer. Want je denkt toch niet dat ik ’s nachts naar het toiletgebouw ga. Dit alles hoef ik lekker niet mee te nemen nu we met een caravan gaan. Want daarin heb je een comfortabel bed, een uitgerust keukentje mét koelkast en een wc.
 • Daarnaast zitten alle spullen in de caravan. Dus in de auto hou je veel meer ruimte over.
 • Je kunt je fiets meenemen, want de caravan beschikt (vaak) over een fietsendrager.
 • Je kampeerspullen zijn zo ingepakt. Dus heb je het na een paar dagen weer gezien op een camping dan ben je zo vertrokken.

Maar er zijn ook nadelen

 • We zijn namelijk gewend om op de snelweg nogal door te rijden. En dat kan niet met een caravan achter je auto. Want met een aanhanger mag je niet harder dan 80 km.
 • Een caravan trekken is een behoorlijke belasting voor je auto. Althans dat heb ik ergens gelezen. Daarnaast verbruikt je auto meer brandstof als je met een caravan rijdt.
 • Ik heb toch wel een negatief beeld van caravan-kampeerders. En dan met name door die mega grote voortenten die aan de caravan zijn bevestigd. Niks voor mij. Gelukkig kun je ook volstaan met alleen een luifel waaronder je je kopje koffie kunt drinken en je maaltje kunt bereiden.
kamperen met een caravan
 
 • Je betaalt meer tol. Ga je met de auto naar Zuid Frankrijk en heb je geen weken de tijd dan maak je gebruik van de Péage. En daarvoor betaal je. En als je ook nog eens een caravan achter je auto hebt, betaal je het dubbele. Dus dat is een nadeel.
 • Na de vakantie moet je je je caravan ergens stallen. En dat is niet op de oprit naast je huis. Dus na je vakantie moet je een plekje zien te vinden waar je caravan kan “overwinteren”. Ook ben je geld kwijt aan het onderhoud van de caravan en aan de verzekering.

De kosten voor caravanstalling variëren van € 150 – 400,- per jaar. De kosten voor verzekering bedragen al snel € 100 per jaar. Bron: Reizen en recreatie

Wil ik nog steeds (een caravan) huren?

Na alle voors- en tegens naast elkaar te hebben gelegd, blijven we bij ons standpunt. We gaan het doen. We gaan met een caravan kamperen.

Maar we gaan niet gelijk over tot de aanschaf ervan. Want ondanks dat er op Marktplaats veel “sleurhutten” worden aangeboden, gaan we het eerst een keer proberen. En dat kan heel eenvoudig. Op de website van Caravanshuren.nl vind je namelijk een groot aanbod caravans die je kunt huren. Zo kun je zelf ervaren hoe het is: zo’n vakantie met een caravan. Want stel dat het toch niet bevalt.

Dat gaan we doen

Inmiddels hebben wij voor de eerste 2 weken van september een caravan gehuurd. De caravan staat hier in de buurt, is volledig ingericht, heeft een fietsenrek én een luifel. Zodat ik met (mijn eigen gascomfoortje) lekker buiten kan koken en natuurlijk ’s ochtends gewoon met mijn kopje cappuccino onder de luifel van het campingleven kan genieten.

Want daar verandert niets aan, ook niet als ik met een caravan ga kamperen. Het is alleen veel comfortabeler. En dáár mag je op een bepaald moment best aan toe geven.


Gerelateerde berichten

10 gedachten over “Kamperen met een caravan. De voor- en nadelen

 1. Wel heel bijzonder! Ik had dit echt nooit verwacht. Marion en René met een sleurhut op vakantie.
  Ik hoop,wel dat jullie er echt 80 km per uur mee gaan rijden en nooit met die snelheid gaan inhalen eentje die 78 km per uur rijdt.
  Als taxi-chauffeur vind ik eigenlijk dat zeker in de maanden mei tot september de vluchtstrook ingezet moet worden voor de sleurhuttenparade. En wie er af komt kan dan een boete krijgen van minimaal € 150,00. Ik ben erg benieuwd hoe jullie je vakantie gaan ervaren. Maar toch veel plezier.

 2. Wij hebben tent al lang opgegeven, te veel gedoe met het slepen van al die zware spullen. Tegenwoordig gaan we voor meer gemak en huren we een huisje.

 3. Hier een echte kampeer fan! Mijn ouders hebben een seizoensplek om een half uurtje rijden van onze woonplaats en het voelt altijd weer als een vakantie (ook al gaan we maar een dagje). Mocht er ooit budget zijn, dan willen wij graag onze eigen caravan met toebehoren 😀

 4. Vind camperen zo en zo leuk. Al heb ik het al heeel lang niet meer gedaan. Zou zelf ook eerder voor een caravan of nog beter camper kiezen. Maar ja een camper is dan ook weer een prijsklasse duurder en kleeft ook veel nadelen aan. Een caravan huren heb ik nog nooit aan gedacht maar echt geniaal. Bedankt voor de tip.

 5. Ik vind het getuigen van flexibliteit en een open mind dat je je openstelt voor een vakantie met een caravan. En wat een briljante vondst dat je er eerst eentje kunt proberen zeg!

 6. Hier echte tent fanaten en wij gaan echt nooit met een caravan haha, al hoewel ik nu zie dat dat nooit ook ja kan worden. Maar nee dan eerder een camper. Wij hebben een tent die snel staat en ook weer snel weg is, dat vind ik dan wel weer fijn.

  1. Zo stonden wij er eerst ook in. Zeker toen de kinderen klein waren en nog mee gingen op vakantie. Maar nu we weer met z’n tweeen gaan gaan we andere kampeermogelijkheden uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.