Met de trein naar Parijs

10 Redenen om met de trein naar Parijs te gaan

In het najaar ging ik samen met mijn beste vriendin een paar dagen naar Parijs. Met de trein. Want toen wij ons de vraag stelden? “Gaan we met de trein of met het vliegtuig?” Was het antwoord: “We gaan met de trein”. En dat is niet alleen  omdat de  treintickets voordelig zijn.  Ik kan 10 redenen  geven om met de trein  naar Parijs te gaan.

10 Redenen om met de trein naar Parijs te gaan

Kiezen voor de trein doe je niet alleen omdat de treintickets zo voordelig zijn. Er zijn meer redenen om met de trein te gaan.

  1. Voordelige treintickets
  2. Je kunt gelijk instappen
  3. Geen security scan
  4. Veel beenruimte
  5. Je bagage neem je mee in de trein
  6. Wifi
  7. Rust
  8. Je komt gelijk in Parijs aan
  9. Geen transferkosten
  10. Het milieu

1. voordelige treintickets

Je kunt voor 70,– euro per persoon heen en weer naar Parijs. Dat is voordeliger dan de goedkoopste ticket die ik zag en waar je 75,– voor een retourtje betaalt.

Toch liever met het vliegtuig? Kijk dan even op e.Sky.nl (voorheen Skyscanner). Deze vluchtzoekmachine vergelijkt de prijzen van vliegtickets op honderden websites en laat je de goedkoopste zien. Je kunt eventueel de resultaten filteren op basis van verschillende criteria om de vlucht te kiezen die het beste bij jou past.

2. Je kunt gelijk instappen

Moet je als je gaat vliegen 1,5 uur van te voren aanwezig zijn. Met de internationale trein kun je tot 5 minuten voor vertrek instappen.

De trein naar Parijs vertrekt van Amsterdam CS; dus prima bereikbaar met het openbaar vervoer. En als je halverwege de dag vertrekt kun je voor je treinreis vaak gebruikmaken van een voordelig enkelereis-treinkaartje.

3. Geen security scan

Op het vliegveld ontkom je niet aan de security scan van de douane. Waarbij ze kijken of je geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij je hebt. In de trein daarentegen stap je gewoon in alsof je met de intercity naar bijvoorbeeld Groningen of Maastricht gaat. Je wordt niet gecontroleerd. Je hoeft dus ook niet na te denken over wat je wel en niet mag meenemen als je met handbagage reist. En kun je dus gerust een kurkentrekker voor een flesje wijn – in Frankrijk hebben de meeste wijnen namelijk nog gewoon een kruk in plaats van een schroefdop – in je koffer stoppen.

Mag je op een goedkope vlucht alleen handbagage meenemen? Dan is het handig  om te weten wat je wel, maar ook niet mag meenemen aan boord? In Handbagage. Wat is dat precies? leg ik uit wat handbagage precies inhoudt.

4. Wifi

Moet in het vliegtuig je telefoon op de vliegtuigmodus waardoor alle draadloze functies worden uitgeschakeld. In de meeste internationale treinen heb je gewoon Wi-Fi en kun tijdens je reis je socials checken of een Netflix filmpje kijken. Er zijn zelfs stopcontacten om tijdens je reis je mobiele apparatuur op te laden.

5. Veel beenruimte

Ik weet nog goed dat ik met een budgetreis naar Valencia vloog. Twee rijen van drie stoelen naast elkaar. En toen degene die voor mij zat zijn/haar stoel achterover deed, lag diegene bijna bij mij op schoot en kon ik mij nog nauwelijks bewegen.

In de trein is dat onmogelijk. De banken zijn weliswaar niet verstelbaar maar zorgen wel voor voldoende beenruimte. Daarnaast kun je kiezen uit 2 stoelen naast elkaar of een zitplaats voor 4 personen.

Met de trein naar Parijs

6. Bagage mee in de trein

De mogelijkheden voor het meenemen van bagage verschillen per trein. Maar in de meeste gevallen mag je 2 middelgrote koffers (maximale lengte circa 80 cm) en 1 stuk handbagage meenemen. Dat is dus meer bagage dan je op een goedkope vlucht mag meenemen.

Koffers moeten voorzien zijn van een bagagelabel met naam- en adresgegevens. Tijdens de reis bergt u de bagage op in de bagagerekken boven de zitplaatsen, aan de uiteinden van elk rijtuig of onder de stoelen. Bron: NS International. Dus als de trein het eindpunt heeft bereikt hoef je niet op je bagage te wachten.

7. Rust

Natuurlijk is er omgevingsgeluid in de trein. Zo komt de conducteur een keer langs om je ticket te controleren en heeft niet iedereen de meldingen van zijn telefoon uitgezet. Daarnaast zijn er altijd mensen die in groepsverband reizen elkaar onderweg veel te vertellen hebben. Toch vind ik dat minder storend dan stewardessen die vanaf het moment van opstijgen tot de landing in de weer zijn met het opbergen van koffers en rammelende karretjes om de reizigers te voorzien van koffie en andere versnaperingen.

8. Je komt gelijk in Parijs aan

Als de trein na iets meer dan 3 uur Gare du Nord inrijdt ben je gelijk in het centrum van Parijs. En kun je met de metro gelijk richting je hotel of naar een van de bezienswaardigheden.

Tip: stap niet gelijk in de metro als je aankomt op Gare du Nord. Ook bovengronds is veel te zien en te beleven. Ook het stationsgebouw zelf is erg fotogeniek.

Met de trein naar Parijs Gare du Nord

9. Geen transferkosten

Kies je voor het vliegtuig dan land je waarschijnlijk op vliegveld Charles de Gaulle, op 25 kilometer afstand van het centrum. Op de transferkosten naar het centrum kun je dus besparen als je voor de trein kiest. Scheelt je toch weer gauw 18,–.

10. Het milieu

En dan is er nog de term vliegschaamte. Met name als je het vliegtuig neemt voor bijvoorbeeld een stedentrip. Want vliegen is natuurlijk goedkoop, maar zeer belastend voor het milieu. En dat bewustzijn zorgt ervoor dat mensen vaker voor kortere afstanden kiezen voor de trein. En dat is een goede ontwikkeling, vind ik.

Wat heeft jouw voorkeur bij een stedentrip? De trein of het vliegtuig?

Gerelateerde berichten