de Martinitoren beklimmen

De Martinitoren, aan de Grote Markt in Groningen, is de bekendste maar ook hoogste toren van de stad. En hoge gebouwen wil je natuurlijk beklimmen! Dat kan: ook de Martinitoren kun je op. In totaal heeft de toren 255 trappen, dus een beetje conditie is wel nodig. Maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht.

De Martinitoren en de Martinikerk

De Martinitoren hoort bij de Martinikerk en heeft een rijke geschiedenis. Zo brandde de toren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. En tijdens verschillende oorlogen was de Martinitoren een van de weinigen die fier overeind bleef. Want met haar 96,8 meter is het niet alleen de hoogste toren, maar ook het hoogste gebouw van de stad Groningen.

De Martinitoren beklimmen

Hoge gebouwen wil je natuurlijk beklimmen! En dat kan: ook de Martinitoren kun je op. In totaal heeft de toren 255 trappen, daarnaast is de doorgang zo smal dat je niet eens met 2 personen naast elkaar kunt gaan. Maar voor de durfhals heb ik wel wat nuttige informatie.

  • De Martinitoren heeft als bijnaam d’ Olle Grieze. Dit is Gronings voor “de oude grijze”.
  • De toren is ongeveer 97 meter hoog en heeft 255 treden;
  • Om de zoveel treden zie je de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, de loodzware klokken of de enorme vlaggenstokken.
  • Bij de eerste trans kun je naar buiten en op 39 meter hoogte rond de toren lopen.
  • Helemaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de verte is zelfs het strand van Schiermonnikoog te zien.
  • De kaartverkoop gaat via de VVV op de Grote Markt. Klik HIER voor actuele tarieven en openingstijden.

de Martinitoren beklimmen Martinikerk

Ben je op zoek naar een gratis uitkijkpunt in Groningen? Vanaf het Forum, een spraakmakend gebouw in de binnenstad van Groningen, heb je ook een fantastisch uitzicht over de stad Groningen.

De Martinikerk

De naastgelegen Martinikerk kun je ook bezoeken. Met name het orgel en de muurschilderingen van deze kerk zijn een bezoekje meer dan waard.

In de zomermaanden is de toegang van de Martinikerk via het hoogkoor en in de wintermaanden via de Kosterij. Kijk voor actuele tijden altijd op de toeristische openingstijdenkalender, het kan per dag gewijzigd worden i.v.m. een evenement.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.