Handbagage: wat is dat precies?

Handbagage: wat is dat precies? Tips, regels en slimme oplossingen

Mag je tijdens je vliegreis alleen handbagage meenemen? Dan is het handig om te weten wat je wel, maar ook wat je niet mag meenemen aan boord van een vliegtuig? In dit artikel leg ik uit wat handbagage precies inhoudt. 

Wat bedoelen ze met handbagage?

Als je alleen handbagage tijdens je vlucht mag meenemen, dan bedoelen ze de bagage die je bij je mag houden in het vliegtuig. Zoals rugzakken, handtassen, trolleys, laptoptassen en tassen voor camera’s. Deze zet je onder de stoel van degene die voor je zit of in een speciaal bagagerek.

Net als voor het meenemen van ruimbagage, gelden er voor handbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden. Is je koffertje groter, bijvoorbeeld 55 x 40 x 25 cm, dan kunnen veel vliegtuigmaatschappijen niet garanderen dat je die bagage mee mag nemen in de cabine. Op drukke vluchten kunnen de bagagevakken vol zijn en moet je koffertje alsnog in het ruim worden vervoerd. En daar worden vaak extra kosten voor berekend. Zeker bij voordelige vluchten.

Handbagage
Zo zie je precies of jouw bagage als handbagage het vliegtuig in mag.

Tips voor het meenemen van handbagage

  • Meet en weeg je koffertje voordat je naar de luchthaven vertrekt.
  • Je mag per persoon 1 stuk handbagage meenemen van maximaal 10 kg. Dus je handtas, laptoptas en een cameratas gelden ook als 1 stuk handbagage. Stop deze thuis al bij elkaar, zodat je op de luchthaven met 1 stuk handbagage aankomt.
  • Je geld, je ID-kaart of paspoort en je pinpas kun je ook kwijt in een tasje dat je om je nek kunt hangen. Scheelt weer handbagage en voorkomt ook dat je tijdens je reis of verblijf beroofd wordt.
  • Stop waardevolle spullen zoals reisdocumenten, elektronica en/of medicijnen in een linnen tasje. Sommige bedrijven laten tassen bedrukken met een logo en geven die weg als relatiegeschenk. Zulke tasjes nemen nauwelijks ruimte in en zijn onmisbaar als je gaat winkelen. Maar zijn ook handig om bepaalde spullen tijdens de vlucht bij je te houden.
  • Laat je koffer of reistas bedrukken. Met een foto of een leuke tekst. Want als je koffer toch te groot is en in het ruim vervoerd moet worden dan wil je dat die opvalt als je bagage bij aankomst op de bagageband verschijnt. En je jouw koffer er snel tussenuit kan pikken.

Wat mag je wel en niet meenemen aan boord?

Wil je je favoriete shampoo, lenzenvloeistof of andere vloeistoffen meenemen als handbagage? Dan gelden hiervoor speciale regels. Vloeistoffen moet je bij de handbagagecontrole apart aanbieden in verpakkingen van maximaal 100 ml per stuk.

Je eigen shampoo en bodylotion moet je dus overgieten in doorzichtige plastic reisflesjes die vaak de juiste afmeting hebben. Maar je kunt ook een paar mini’s kopen bij de supermarkt of bij de drogist.

Deze flesjes doe je in één doorzichtige hersluitbare plastic zak van maximaal 1 liter. Je mag namelijk per persoon één plastic zak van 1 liter meenemen. Onder deze regels vallen parfum, tandpasta, lenzenvloeistof,  mascara, lippenstift, nagellak, shampoo, crème en deodorant. Kortom alles wat je ook op je vakantieadres kunt kopen!

Tip! Als je vóór je vertrek nog even Tax Free wilt shoppen dan is het raadzaam om de bon van je aankopen goed te bewaren. Bij de controle moet je je aankopen namelijk aanbieden in de originele verzegelde verpakking en moet je ook de bon kunnen laten zien.

Hoe krijg je al je spullen in dat kleine koffertje?

Vraag je je weleens af hoe je al je spullen in dat kleine koffertje krijgt? Op YouTube zag ik een filmpje met 13 slimme inpaktips. Hoewel niet alle tips opgaan als je met handbagage reist is het wel een grappig filmpje. Er zijn trouwens ook handige packing cubes te koop. Waar mee je de inhoud van je koffer kan organiseren. Want als je je bagage overzichtelijk en netjes in je koffer doet, houd je vaak ruimte over. Ideaal als je alleen met handbagage reist.

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Handbagage: wat is dat precies? Tips, regels en slimme oplossingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.