vakanties door de jaren heen

Mijn vakanties door de jaren heen

Nu de kinderen de deur uit zijn en wij niet meer aan de schoolvakanties gebonden zijn, oriënteren wij ons op een nieuw soort vakantie. Want tijden veranderen, dus ook onze vakanties. Hoe mijn vakanties door de jaren heen zijn veranderd laat ik hieronder zien.

Tienertoer

Het moet in 1975 zijn geweest dat ik voor het eerst alleen op reis ging: Op Tienertoer. Met deze kaart kon je in zomermaanden voor zo’n 30 gulden, 8 aaneengesloten dagen onbeperkt door heel Nederland reizen met de trein. Als zestienjarige bezocht ik destijds samen met mijn vriendin steden als Utrecht en Amsterdam. En ik had de tijd van mijn leven. Het leuke is dat de Tienertoerkaart die nu Jongerentoer heet nog steeds bestaat.

Kamperen in een shelter

Eind jaren zeventig kocht ik mijn eigen tent: een shelter. Zo’n kleine tent waar je net met z’n tweeën in paste maar de rest van je bagage niet. Die bleef achter onder een piepkleine luifeltje. Ik propte deze tent in fietstassen, sjouwde hem mee tijdens wandelvakanties en nam pas afscheid van dit kleine onderkomen toen ik echt wat meer stahoogte wilde.

De laatste keer kamperen in een shelter (1992)

Vakantie met de fiets

Rond mijn achttiende ontdekte ik hoe leuk het is om met de fiets op vakantie te gaan.  Bezakt en bepakt vertrok ik vanaf mijn geboorteplaats Den Helder om samen met een vriendin naar Enkhuizen te fietsen. Vanaf daar maakten wij de oversteek naar Friesland en hopten wij van camping naar camping. Om na ruim een week via de Afsluitdijk weer huiswaarts te keren. Dat ik warme herinneringen bewaar aan Stavoren kun je nog eens nalezen in Op naar Stavoren! Waar het vrouwtje op ons wacht.

Groepsreis met de rugzak

Ik moet 25 jaar zijn geweest toen ik koos voor een groepsreis. En dan het liefst naar bestemmingen die op mijn bucket list stonden zoals: IJsland, Canada en de Italiaanse Dolomieten. Over mijn reis naar IJsland kan ik wel “een boek” schrijven en heb daar dan ook maar een blogje aan gewijd.

Wandelen in de Italiaanse Dolomieten

Op zoek naar kampeerspullen? Kijk dan eens op de website van Kampeerperfect. Een kampeershop met duizenden campingartikelen voor jouw perfecte vakantie.

Tent met stahoogte

Begin jaren negentig verruilde ik mijn kleine shelter voor een tent met stahoogte. We gingen inmiddels steeds vaker met de auto op vakantie en naarmate we meer ruimte hadden namen we ook meer, en ook grotere spullen mee. Daar hoorde dus ook een grotere tent bij. En dan is er niets fijner dan een tent waarin je kunt staan.

tent met stahoogte
Tent met stahoogte

Een De Waard tent

In Echt kamperen doe je in een De Waard vertelde ik hoe moeilijk ik het vond om afscheid te nemen van een tent waaraan zoveel herinneringen kleven. Want hoewel ik erg blij was met onze tent met stahoogte, toen wij voor het eerst met onze eenjarige dochter gingen kamperen,  kwamen wij er achter dat het campingbedje waarin zij sliep, niet in het slaapgedeelte paste. En daarom in de voortent moest. Niet handig als je daar zelf ook zit ’s avonds. Dus wij beraadden ons op een ander onderkomen.

Gelukkig wist ik dat mijn broer die niet meer kampeerde een De Waard tent op zolder had liggen en die wel van de hand wilde doen. In deze fantastische tent hebben wij ruim 15 jaar onze jaarlijkse kampeervakanties doorgebracht, veelal op een camping van Vacanceselect.

onze good old De Waard tent

Stedentrip

Naarmate de kinderen ouder werden veranderden ook de vakanties. In 2014 waren we dan ook klaar met kamperen. De campings die we speciaal voor onze pubers kozen vielen soms toch een beetje tegen en het signaal was duidelijk: we stoppen met kamperen. Maar hoe ga je dan op vakantie als je toch iets gezamenlijk wilt doen. We maken een stedentrip: naar Berlijn. En we gingen met de trein.

Ben je op zoek naar een stedentrip met vlucht en hotel? Kijk dan ook eens op Stedentrips.nl. Daar vind je vaak leuke aanbiedingen.

Wintersport

Hoewel onze stedentrip naar Berlijn leuk was zijn stedentrips maken geen nieuwe vakantietraditie geworden. Dát is onze Wintersportvakantie. Sinds onze jeugd zijn mijn man en ik fervente wintersporters en ook onze kinderen houden erg van skiën en van snowboarden. Dus als de financiën het toelaten koersen wij ’s winters richting de Alpen.

Vader-zoonvakantie

Sinds wij gestopt zijn om met het gezin te kamperen houdt mijn man met onze zoon een mannenweek in de Ardennen. Ze kamperen dan in kleine pop up tentjes op een basic camping en doen dan allemaal stoere dingen. En mijn dochter en ik hadden bedacht om vorige zomer een paar dagen naar Londen te gaan. Helaas viel deze reis door omstandigheden in het water. In plaats dat ik samen met mijn dochter naar Londen ging, nam onze zoon mijn plaats in. In Hoe een voordelige ticket toch duur werd kun je lezen dat het een enorm gedoe was om die vliegticket over te boeken.

Op vakantie met een caravan

Hoewel ik eigenlijk een fervent tentkampeerder ben, ben ik in 2018 gezwicht om in de vakantie met een caravan op pad te gaan. En dat is best vreemd. Ik heb mij namelijk altijd verzet tegen een caravan. Ik was namelijk van mening dat je niet met een sleurhut op vakantie gaat. Toch is de caravanvakantie ons heel goed bevallen. In de blogpost kamperen met een caravan lees je over de voor- maar ook de nadelen van een caravan.

Onze plannen voor de zomervakantie

Nu het aantal mensen dat is ingeënt tegen het corona virus toeneemt, durven meer mensen weer plannen te maken voor de komende zomervakantie. En wij dus ook. Toch wordt het geen vakantie met een caravan. Hoewel we het kamperen met een caravan best leuk vonden. Het rijden met zo’n gevaarte achter de auto is ons minder goed bevallen. Vandaar dat wij voor begin september 2 weken via Camptoo een camper hebben gehuurd.

Onze vakanties zijn dus aan het veranderen. Want na al die jaren kom je erachter dat een ander soort vakantie nu beter bij ons past.

Zijn jouw vakanties in de loop der jaren ook veranderd? 

Gerelateerde berichten

15 gedachten over “Mijn vakanties door de jaren heen

  1. Ja, op mijn ‘Over mij’-pagina schrijf ik dat. Van backpacken tot all in, ik heb het allemaal gedaan. Ik heb heeeel veel gereisd. Tegenwoordig als single parent is het anders, maar ik ga ook vaak alleen op reis, zowel voor mijn werk als privé.

  2. Ik ben nooit zo’n vakantieganger geweest dus er zit niet veel beweging in bij mij. Voor de komst van de kinderen gingen mijn man en ik een keer naar Londen. En toen we kinderen hadden huurden we een keer via marktplaats een stacaravan op de sprookjescamping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.