online radio

Hoe je ook onderweg online radio kan luisteren

Ik luister graag naar de radio. Ook onderweg. Tijdens een lange, saaie uitrit is het fijn om naar de radio te luisteren. Maar een autoradio heeft maar een beperkt aantal radiozenders, die meestal niet jouw favoriete muziek laten horen. Gelukkig is er online-radio.nl. Waarmee je thuis, maar ook onderweg via internet radio kunt luisteren. In deze blog leg ik uit wat online radio is, maar ook hoe je gratis naar de beste Nederlandse radiostations, themazenders en podcasts kunt luisteren.

Wat is online radio?

Tijdens het thuiswerken en huishoudelijke klusjes luister ik graag naar Radio 5 of naar een radiozender met hits uit de 60 en 70-jaren. De tijd waarin ik ben opgegroeid. Fijne muziek uit mijn jeugd, zonder storend gepraat. Want dat vind ik fijn als ik bezig ben. Maar deze zenders kun je alleen online beluisteren. Dus onderweg heb je daar niet veel aan. Toch is het mogelijk om ook onderweg online radio te luisteren.

Hoe kun je onderweg online naar de radio luisteren?

Om radio te luisteren heb je eigenlijk geen radiotoestel meer nodig. Met een databundel of Wifi-verbinding heb je al je favoriete zenders binnen handbereik. Op de website van radio-online.nl vind je gelijk een overzicht van alle radiozenders. Ook die zenders, die je alleen via de kabel kan beluisteren.

Als je op een radiozender klikt wordt de stream geactiveerd. Die dan via een server naar je computer, laptop, tablet of smartphone wordt gestuurd. En dat is dus precies wat er gebeurt als je digitaal naar de radio luistert.

online radio luisteren 2

Online radio luisteren voor dummies

Dit klinkt allemaal simpel. Maar is dat het ook? Want wat heb je nodig als je in de trein of in de auto naar je favoriete radiozender wilt luisteren? En wat kost je dat?

Als je onderweg naar de radio wilt luisteren heb je in ieder geval een smartphone en een goede internetverbinding nodig. Met een goede Wifi-verbinding (en dat is helaas niet vanzelfsprekend als de hele trein tegelijk op Wifi zit) kun je via de website van online radio gratis de beste radiostations van Nederland luisteren zolang je maar wilt. Dus ook NPO radio 5 of het station met hits uit de 60 en 70-er jaren, waarvan ik de naam even niet mee weet.

Zit je met meerdere mensen in één ruimte dan is een goede koptelefoon of een paar ‘oortjes’ zeker een must. Want je wil natuurlijk niet dat de hele coupé kan meegenieten van jouw muziekkeuze,

Voor- en nadelen van radio luisteren via internet

Radio luisteren via internet heeft dus best veel voordelen. Je hebt namelijk veel meer keuze en variatie. En dat is heel plezierig. Zeker op momenten als de zenders van je autoradio het laten afweten of voortdurend hetzelfde genre laten horen. Daarnaast is radio luisteren via een Wifi-verbinding helemaal gratis en heb je keuze uit al jouw favoriete radiostations die allemaal overzichtelijk op één radio website gepresenteerd worden. Zo vind je snel en gemakkelijk het muziekgenre dat bij jou past. Verder zijn er veel minder reclames en is de geluidskwaliteit vaak veel beter.

Helaas kleeft er ook een nadeel aan deze manier van radio luisteren. Want als er geen Wifi-netwerk beschikbaar is verbruik je data. Het dataverbruik van online radio luisteren bij een laag verbruik is 30 MB per uur. Stel je hogere eisen aan de geluidskwaliteit Hoe dan rekening met ongeveer 60 MB per uur.

Maar verder is online radio is een geweldige oplossing als je de reguliere zenders zat bent of zelf wilt bepalen of je onderweg naar een themazender of een podcasts wilt luisteren.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.