Zelfservice bij de OV-fietsverhuur

Selfservice bij de OV-fietsverhuur. Hoe werkt dat?

Door middel van selfservice bij de OV-fietsverhuur,kun je op (bijna) ieder station een OV-fiets huren. Maar hoe werkt die selfservice bij de OV-fietsverhuur? In deze blog leg uit hoe dat werkt.

Selfservice bij de OV-fietsverhuur

Tegenwoordig kun je met een OV-fietsabonnement ook op kleine stations een OV-fiets huren.¬†En dat is handig. Want als je een stad wilt verkennen of als je je niet blauw wilt betalen aan parkeren, dan is een OV-fiets een uitkomst. En het huren van zo’n fiets is reuze makkelijk. Ook als er niemand is om je hierbij te helpen.

Op de grotere stations vind je vaak een bemande fietsenstalling. Hier kun je niet alleen een fiets huren, maar ook je eigen fiets stallen of laten repareren. Op kleinere stations is de OV-fietsverhuur vaak onbemand. En zul je een fiets moeten huren met hulp van een selfservice systeem. Dit lijkt heel ingewikkeld. Maar geloof me, ook zonder menselijke hulp is het niet moeilijk om een fiets te huren. Ik zal je vertellen hoe het werkt.

Zo werkt het selfservice systeem

 • De OV-fietsverhuur vind je in de bewaakte fietsenstalling op het NS-station. Je herkent zo’n fietsenstalling aan het OV-logo.
 • Om toegang te krijgen tot de fietsenstalling heb je een OV-kaart nodig. Met daarop een OV-fietsabonnement.
 • Hou je OV-kaart voor de scanner van OV-fiets huren en de poortjes gaan voor je open.
 • Als je even rond kijkt zie je niet alleen de blauw-gele OV-fietsen staan maar ook het selfservice systeem. Hierop zie je precies wat je moet doen.
 • Hou je OV-kaart voor de scanner
 • Druk op JA als je een fiets wilt huren
 • Daarna gaat her rolluik open
 • Pak uit de roodverlichte cirkel een fietssleuteltje.
 • Nadat je het sleuteltje eruit hebt gehaald sluit de kast vanzelf.
Selfservice bij de OV-fietsverhuur

Op het fietssleuteltje staat een nummer. Dit nummer komt overeen met het nummer van de fiets die voor jou beschikbaar is. Dus even langs alle fietsen om te zien in welk fietsslot het sleuteltje past.

Wil je 2 fietsen huren? Als je het programma nog een keer doorloopt kun je een tweede fiets huren.

Het terugbrengen van je OV-fiets met het self service systeem

Als je de fiets terugbrengt doe je eigenlijk precies hetzelfde als bij het huren van een fiets. Je gaat de fietsenstalling in met behulp van je OV-kaart. Je parkeert je fiets op de daarvoor bestemde plaats. En je zet je fiets op slot. Ga vervolgens met je OV-kaart naar het selfservice systeem en doorloop de volgende stappen:

 • Hou je OV-kaart voor de scanner
 • Druk op NEE als je fiets niet beschadigd is.
 • Daarna gaat het rolluik open
 • Doe je fietssleutel(s) in een van de daarvoor bestemde gaatjes. Bij het terugbrengen is het trouwens wel mogelijk om 2 sleutels tegelijk in het systeem te doen.
 • Daarna sluit de kast vanzelf.
Selfservice bij de OV-fietsverhuur

Je hebt je OV-kaart nu alleen nog nodig om zelf uit de fietsenstalling te komen. Voor de rest hoef je niets te doen. Het bedrag van de OV-fietsverhuur wordt namelijk automatisch van je rekening afgeschreven.

Wat ik vind van dit selfservice systeem?

Persoonlijk vind ik dit selfservice bij de OV-fietsverhuur een uitkomst. Je hoeft maar een paar stappen te doorlopen en je kunt al een fiets huren. Ik moet er alleen wel bij zeggen dat op het moment dat ik een OV-fiets ging huren wij de enigen waren bij het systeem. Ik weet dus niet hoe het is als er meer mensen tegelijk een fiets willen huren. Maar volgens mij levert dat geen problemen op. Het bedienen van dit systeem is namelijk heel eenvoudig.

Wil je weten of er een fiets beschikbaar is? Op deze website kun zien hoeveel OV-fietsen er op het station van jouw keuze beschikbaar zijn.

Wat vind jij van de selfservice bij de OV-fietsverhuur?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.