Wil je een rondje Salland fietsen en tijdens je fietsroute genieten van Sallandse buurtschappen en nieuwe natuur? Dan is deze fietstocht door 3 verschillende regio’s en langs buurtschappen met geweldige namen als Notter, Zuna, Rectum en IJpelo een goed idee. En omdat deze fietsroute vrij vlak is kun je die ook met een hondenfietskar afleggen.
Op zoek naar een afwisselende fietstocht waarbij de hond mee kan
Tijdens een weekendje weg in eigen land pak ik graag de fiets om de omgeving te ontdekken. Dus toen ik een paar dagen wilde kamperen op de Sallandse heuvelrug zocht ik niet alleen een leuke camping, maar ook een mooie fietsroute. Zoals dit rondje Salland waarbij de hond in de fietskar mee kan. Dus niet te veel hoogteverschillen of smalle fietspaden.
De fietsroute Smaak en vermaak Notter- Zuna die ik vond op de website van Verslingerd aan Salland, is een knooppuntenroute van net geen 35 km, die wordt aangegeven met routebordjes ‘Ontdek de Reggestreek’. Je fietst door 3 verschillende regio’s, namelijk Salland, Twente en de Achterhoek met mooie oude boerderijen, ongerepte natuurgebieden en kleine dorpen. Maar je passeert ook kleine buurtschappen, je steekt de Regge over met een voetveer en komt onderweg een prachtige Havezathe tegen.
Rondje Salland en de hond kan mee
De start van de route is bij knooppunt 84: recreatieboerderij de Grimberghoeve, Klokkendijk 14 in Notter. Maar wij kozen voor een knooppunt 90 in de buurt van onze camping. Vanaf dat punt volgden wij de knooppunten 89 – 84 -75 – 60 – 63 – 79 – 80 – 77 – 93 – 85 – 96 – 95 – 90.
Het leuke aan een fietsknooppuntenroute is dat je zelf kan bepalen welke richting je uit wilt. Maar ook hoe lang je wilt fietsen. Want hoewel deze route is uitgestippeld, zijn er ook punten waar je de route kan inkorten. Maar ook langer kan maken. Want voor sommige onderdelen moet je een stukje van de route afwijken.
Op de fiets de omgeving van Salland ontdekken
Als we nog maar net op weg zijn worden we al verrast met de prachtige oude Havezathe de Oosterhof waarin tegenwoordig het Rijssens Museum is gevestigd. Dit is een klein stadsmuseum waar je een goede indruk krijgt van de bijzondere en rijke geschiedenis van Rijssen, een kleine, eeuwenoude stad in Twente. Je kunt het kasteel bezichtigen maar ook volstaan met een blik op de mooie kasteeltuin.
Als we verder fietsen zien we in de verte de veerpont Rijssen Zuna – Wierden Notter. Een veerpont die je zelf kan bedienen. En daar wordt veel gebruik van gemaakt. Toen wij de Regge overstaken stonden we met 6 personen, een hond en 6 fietsen en een hondenkar op de pont. En dat paste precies. Daarnaast was er altijd wel iemand die het pontje wilde bedienen.
Ontdek de natuur van Salland
Aan de overkant van de Regge fiets je meteen door het groen. Vaak over onverharde bospaden, wat ook met de fiets goed te doen is. De paden zijn breed en in het bos zijn veel plekken om even te pauzeren om om de hond uit te laten.
Ook is het leuk om Overtoom Middelveen te verkennen, een vogelkijkhut aan de Veendijk in Rijssen. Dit natuurgebied is goed te bereiken met de fiets want de fietsroute loopt er langs. Vanuit de vogelkijkhut heb je een prachtig weids uitzicht. En kun je in alle rust de vele soorten vogels spotten.
In het gebied Overtoom Middelveen zijn geen honden toegestaan. Dit omdat er ook schapen rondlopen. Maar geen nood, al je om de beurt even naar de vogelkijkhut loopt is er niets aan de hand.
Onderweg kwamen we niet alleen veel mooie natuurgebieden tegen. Er waren ook een aantal Rustpunten op de route. Altijd handig als je een kop koffie wilt drinken, naar de WC moet of in het ergste geval je band moet plakken. Ook zijn er boerderijen met kraampjes met streekproducten. Maar alleen doordeweeks. Op zondag wordt er in deze omgeving niet gehandeld.
Fietsen door Salland met de hondenfietskar
De route die wij fietsten was net geen 30 kilometer. Met de routeplanner van Fietsknoop heb ik de route een stukje ingekort. Ook met de Fietsroutenetwerk app kun je namelijk heel makkelijk zelf een route samenstellen. Of inkorten zoals ik heb gedaan.
Deze fietsroute was met een hondenfietskar goed af te leggen. Je fietste veelal over fietspaden maar de onverharde paden door het bos waren goed te doen. Ook met een kar mét hond achter de fiets. Daarnaast waren er onderweg veel plekken waar de hond even ‘uitgelaten’ kon worden. Of waar je even kon pauzeren. Wil je deze route ook een keer fietsen. Als je onderstaande knooppunten volgt kun je niet verdwalen.