Sneek

Sneek = meer dan het Sneekermeer

Sneek is de eerste plaats die ik bezoek in het kader van de De Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief. Het is niet de eerste plaats van de officiële route, want dat is natuurlijk Leeuwarden. Maar het kwam beter uit om in Sneek te beginnen. En ik zou de gebaande paden verlaten, dus dan mag je wel een beetje van de route afwijken.

Verschillende wegen die naar Sneek leiden

Sneek
De Waterpoort van Sneek

Je kunt op verschillende manieren naar Sneek: met de trein,  de auto maar natuurlijk ook met een boot is de Waterstad goed bereikbaar. Kom je met de auto zoals wij, parkeer die dan gratis achter het station. Is daar geen plaats? Rij dan naar de Oppenhuizerweg: op het Flexaterrein of op het Veemarktplein, kun je voor slechts 2,– de hele dag je auto kwijt en vanaf daar is het maar een paar minuten lopen naar de binnenstad.

Verrassende winkels

Sneek is hét centrum van de watersport en dat is goed te merken. Als je van de parkeerplaats naar het centrum wandelt kom je veel nautische winkels tegen. Maar er zijn ook een heleboel andere leuke winkels te vinden. En dan bedoel ik  geen ketens die je in iedere stad tegenkomt, maar leuke adresjes met een onderscheidend aanbod. Een aantal van deze winkeltjes vind je in het boekje Bijzonder Sneek dat je gewoon op de toonbank vindt en gratis mee kunt nemen of in Funshopgids Sneek die je nu gelijk kunt inzien.

  • Zo ontdekten wij Small Heroes, de kidsconceptstore van Anni Friesinger, de voormalig schaatskampioen en nu echtgenoot van Ids Postma. In de hoop een glimp van dé Anni op te vangen zijn we even binnen geweest en hebben we even rondgeneusd in deze prachtige winkel met kinderkleertjes.
  • Ook stuitten we toevallig op outlet store van Fitftysix-outlet aan de Gedempte Poortezijlen 7 waar je voor een paar tientjes hele leuke kleding van bekende merken kunt scoren.
  • Een andere winkel die je niet zo snel in Friesland verwacht is de winkel met oosterse levensmiddelen Marmaris aan het Grootzand. Ik was dan ook blij verrast toen ik het enorme aanbod oosterse kruiden, specerijen en uitheemse vruchten in deze winkel zag. I love it.

Gratis Stadsplattegrond

Sneek
gratis stadsplattegronden

Ga je op zoek naar deze leuke adresjes dan is een plattegrond geen overbodige luxe. Laat er nou ter hoogte van de Waterpoort aan de  Waterpoortsgracht om precies te zijn,  aan een hek een bakje hangen met daarin gratis stadsplattegronden. Heel handig als je doelgericht wilt shoppen of op zoek gaat naar de bezienswaardigheden die Sneek rijk is.

Friese ondernemers

Fryslân telt veel Friese ondernemers families: de familie Joustra bekend van de Friese berenburg is er een van. Natuurlijk wilde ik een kijkje nemen bij de winkel van Weduwe Joustra aan het Kleinzand, waar al 150 jaar lang de échte Beerenburg gemaakt.

Sneek
Slijterij-wijnkoperij Weduwe Joustra

Maar ik hoopte in Sneek ook nog sporen van een ander Fries familiebedrijf te ontdekken: namelijk van de familie Poiesz. Als je niet uit Fryslân komt zegt deze naam je waarschijnlijk niets,  maar de Poiesz is een begrip in Fryslân.

In 1923 begon deze familie uit Sneek een klein  groentewinkeltje aan de Havenstraat dat zich later uitbreidde naar een groentebedrijf aan het Grootzand. Op die plaats werd in 1962 de eerste Sneker ‘supermarkt’ geopend. Dit was het begin van de Poiesz supermarkten die je overal in Noord Nederland kunt vinden. Op internet heb ik deze foto van de “gedenksteen” gevonden, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik in Sneek niets ben tegengekomen wat wijst op de historie van de familie Poiesz.

Sneek
Plaquette ter nagedachtenis van de eerste winkel van de familie Poiesz

Een andere Friese onderneemster is Heleen Bootsma, een creatieve duizendpoot en het gezicht achter de driehoeksjaals die onder het label “By Leentje” worden verkocht. Ik had er nog nooit van gehoord, maar mijn vriendin wel. Zij wist ook dat deze sjaals uit Fryslân komen. Dat bleek te kloppen: in verschillende winkels hebben wij de sjaals van “by Leentje” gespot maar ook onder de naam Stolt, worden ze verkocht. Wat weer sjaals van een ander Friese onderneemster blijken te zijn.

Sneek

In Sneek vind je trouwens veel meer leuke,  unieke winkeltjes zoals cadeauwinkel Katrein in de Scharnestraat. Maar ook bekende ketens zijn vertegenwoordigd. Reden genoeg om nog een keer naar Sneek te gaan. Voor al die leuke winkeltjes, aardige mensen, lekkere eettentjes of om er gewoon doorheen te slenteren.

Ben jij weleens in Sneek geweest?

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.