Elfstedentocht

De Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief

In de tijd dat ik in Friesland woonde heb ik nog nooit “de Elfstedentocht” gedaan. Dat is misschien logisch omdat er na 1997 geen mogelijkheid is geweest om deze route te schaatsen. Maar ook alle andere mogelijkheden heb ik niet benut. Je kunt de Elfstedenroute namelijk op verschillende manieren doen: op de fiets, per kano met een boot. Je kunt de Elfstedentocht zelfs zwemmen. In 2019 stond zwemtocht van Maarten van der Weijden volop in de belangstelling. Kortom: Op naar Friesland voor een tocht langs de Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief.

De Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief

Want het is natuurlijk heel makkelijk om alle toeristische trekpleisters te bezoeken die in de gidsen worden aangeprezen. Maar is het niet leuker om van de gebaande paden af te wijken en daar mijn Hollandse blik op te werpen? Volgens mij wel. Vandaar dat ik Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief laat zien.

Sneek

Ik begin in Sneek. Niet de eerste plaats van de officiële route, want dat is natuurlijk Leeuwarden. Maar het kwam nu eenmaal beter uit om in Sneek te beginnen. En ik zou de gebaande paden verlaten, dus dan mag je wel een beetje van de route afwijken. Ik vond Sneek verrassend leuk, want Sneek is meer dan het Sneekermeer.

De Friese 11 steden
Waterpoort in Sneek

Leeuwarden

Ik ga met de Arriva naar Leeuwarden. Dé trein van Noordelijk Nederland. Het is een beetje een kruising tussen een trein en een metro. Ik stap in op het station van Buitenpost en voordat ik de eindbestemming bereik stopt de trein 5 keer. Opvallend is dat de naam van ieder station zowel in het Frysk als in het Nederlands wordt genoemd. In Wat is er zo mooi aan Leeuwarden kun je lezen waarvoor ik speciaal naar de hoofdstad ben gegaan.

IJlst

Hoewel IJlst maar 5 kilometer van Sneek is verwijderd krijgt deze plaats een afzonderlijk bezoekje. Tijdens een dagje varen neem ik dit stadje mee in mijn Friese 11 stedentocht. In IJlst kun je prima je boot aanleggen in de haven die direct achter het centrum van de stad ligt. Maar er is meer. Of eigenlijk ook niet. Want IJlst is wat ik dacht dat het was. En dat is niet zoveel.

Sloten

Sloten is het kleinste stadje van de Friese Elfsteden. Maar men beweert dat het ook het kleinste stadje ter wereld is. Maar is dat waar? Ik ben benieuwd wat Sloten voor mij in petto heeft want Sloten is gek op zijn klassiekers.

Stavoren

Dé bezienswaardigheid van Stavoren is het Vrouwtje van Stavoren. Er zijn verschillende verhalen rond dit standbeeld, maar de meest waarschijnlijke is dat ze een rijke koopmansweduwe was die ontzettend veel bezat. Desondanks was ze niet tevreden en uiteindelijk eindigde ze door haar hebzucht in grote armoede. Maar er is meer. Op naar Stavoren! Waar het vrouwtje op ons wacht.

De Friese 11 steden

Hindeloopen

Dat Hindeloopen bekend is om haar klederdracht, het Hindeloper schilderwerk, de karakteristieke geveltjes, de likhúsjes, de vele houten bruggetjes hoef ik niemand te vertellen. Maar dat Hindeloopen ook een eigen taal heeft dat wist ik niet. Daarom vandaag een stukje over Het Fries en Hindeloopen, gezien vanuit Hollands perspectief.

Workum

Tijdens mijn bezoek aan Workum zag ik in de etalage van de plaatselijke makelaar de leukste objecten te koop zag staan. Die financieel ook nog eens binnen handbereik zijn. Dus ik begon gelijk te fantaseren. Hoe zal het zijn: ‘wonen in zo’n kneuterig plaatsje als Workum op het Friese platteland’. Want wie wil er nou niet in Workum wonen?

Bolsward

Bolsward staat nog op de planning. Al is het alleen maar om een van de 11 Fountains te bekijken. Maar misschien breng ik ook wel een bezoek aan het Frysk Hynder, waar echte Friese whiskey wordt gemaakt.

Harlingen

Sommige plaatsen ken je alleen als vertrekpunt voor een vakantie of weekendje weg. Harlingen is ook zo’n plaats. Die je eigenlijk alleen kent van de boot naar Terschelling of Vlieland.

Toch loont het zeker de moeite om door het historische hart van Harlingen te wandelen. In Harlingen staan namelijk meer dan 500 monumentale panden! Maar er zijn meer dingen die je misschien niet wist over Harlingen.

De Friese 11 steden

Franeker

Franeker is eigenlijk de enige Friese stad die ik echt nog nooit heb bezocht. Ik hoop dat daar ooit verandering in komt.

Dokkum

Als laatste bezoek ik Dokkum; de laatste doorkomst plaats, vóórdat de finish van de Elfstedentocht wordt bereikt. In Dokkum ga ik de Bolwerken en de historische binnenstad verkennen. Want Dokkum moet je een keer doen.

De Friese 11 steden
Keerpunt van de elf stedentocht in Dokkum

Dit is mijn Elfstedentocht gezien vanuit een Hollands perspectief. Wellicht ben ik dingen vergeten te bezoeken. Heb jij tips van dingen die ik echt moet zien laat dan gerust een reactie achter.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.