Sneek

Sneek = meer dan het Sneekermeer

Sneek is de eerste plaats die ik bezoek in het kader van de De Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief. Het is niet de eerste plaats van de officiële route, want dat is natuurlijk Leeuwarden. Maar het kwam beter uit om in Sneek te beginnen. En ik zou de gebaande paden verlaten, dus dan mag je wel een beetje van de route afwijken.

Verschillende wegen die naar Sneek leiden

Je kunt op verschillende manieren naar Sneek. Met de trein, de auto maar natuurlijk ook met een boot is de Waterstad goed bereikbaar. Kom je met de auto? Parkeer die dan gratis achter het station. Is daar geen plaats? Rij dan naar de Oppenhuizerweg: op het Flexaterrein of op het Veemarktplein, kun je voor slechts 2,– de hele dag je auto kwijt. Vanaf daar is het maar een paar minuten lopen naar de binnenstad.

Sneek
De Waterpoort van Sneek

De Waterpoort: het symbool van Sneek

Het Friese Snits is hét centrum van de watersport en dat is goed te merken. Als je van de parkeerplaats naar het centrum wandelt kom je veel nautische winkels tegen. Maar dit elfstedenstadje heeft ook prachtige grachten en het symbool van Sneek: de 17e eeuwse Waterpoort is ook een foto waard.

Midden in de binnenstad vind je een aantal leuke hotels, vaak in monumentale panden midden in het centrum.

Verrassende winkels

Naast de typische watersportzaken zijn er ook een aantal andere, leuke winkels te vinden. En dan bedoel ik geen ketens die je in iedere stad tegenkomt, maar leuke adresjes met een onderscheidend aanbod. Een aantal van deze winkeltjes vind je in het boekje Bijzonder Sneek, dat je gratis kunt meenemen. Of in Funshopgids Sneek die je nu gelijk kunt inzien.

  • Zo ontdekten wij Small Heroes, de kidsconceptstore van Anni Friesinger, de voormalig schaatskampioen en nu echtgenoot van Ids Postma.
  • Ook de outlet store van Fitftysix-outlet aan de Gedempte Poortezijlen 7 waar je voor een paar tientjes hele leuke kleding van bekende merken kunt scoren.
  • Een andere winkel die je niet zo snel in Friesland verwacht, is de winkel met oosterse levensmiddelen Marmaris aan het Grootzand. Ik was dan ook blij verrast toen ik het enorme aanbod oosterse kruiden, specerijen en uitheemse vruchten in deze winkel zag.

Bekende Friese ondernemers families

Naast deze leuke winkeltjes telt Fryslân ook veel Friese ondernemers families. De familie Joustra bekend van de Friese berenburg is er een van. Natuurlijk wilde ik een kijkje nemen bij de winkel van Weduwe Joustra aan het Kleinzand, waar al 150 jaar lang de échte Beerenburg gemaakt.

Sneek
Slijterij-wijnkoperij Weduwe Joustra

Ook ik hoopte nog sporen van een ander Fries familiebedrijf te ontdekken: namelijk van de familie Poiesz. Een begrip in Fryslân.

In 1923 begon deze familie uit Sneek een klein groentewinkeltje aan de Havenstraat. Dat zich later uitbreidde naar een groentebedrijf aan het Grootzand. Op die plaats werd in 1962 de eerste Sneker ‘supermarkt’ geopend wat het begin was van de Poiesz supermarkten, die je nu overal in Noord Nederland kunt vinden.

Op internet heb ik deze foto van de “gedenksteen” gevonden, want in Sneek ben ik niets tegengekomen wat wijst op de historie van de familie Poiesz.

Sneek
Plaquette ter nagedachtenis van de eerste winkel van de familie Poiesz

Sneekweek

Sneek is niet alleen een leuke stad om te winkelen. In de vijftiende eeuw werd Sneek zelfs de hoofdstad van Friesland genoemd. Wat te maken had met de centrale positie in het Friese waterverkeer. Dat middelpunt is het nog steeds, wat blijkt uit de jaarlijkse Sneekweek. Rondom de Waterpoort vindt dan het grootste watersportevenement van Friesland plaats. Maar ook in de rest van het jaar is het ook erg gezellig in het Friese Snits.

Ben jij weleens in Sneek geweest?

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Sneek = meer dan het Sneekermeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.