Onder der loep gelijk oversteken

Onder de loep: gelijk oversteken service

Marktplaats is een nieuwe service rijker: de gelijk oversteken service. Deze service was er al een tijdje, maar omdat ik mijn Marktplaats aan- en verkopen altijd contant betaal, was deze nieuw voor mij. Want hoe werkt de gelijk oversteken service, hoe betrouwbaar is deze dienst van Marktplaats en is het wel veilig? In deze ‘onder de loep’ zoek ik dát voor je uit.

(Ver)kopen via Marktplaats

Ik gebruik Marktplaats al jaren. Met name om overtollige huisraad en andere spullen van de hand te doen. Zoals een paar slaapmatjes, die al jaren werkloos in de kast lagen. Toen ik die op Marktplaats zette, bleek er wel vraag naar te zijn. Animo genoeg dus. Daarnaast hoefde ik er niet veel voor te hebben. Een deal was dus snel gemaakt. Ik maakte met de koper een afspraak om de matjes op te halen en vervolgens ontving ik een betaalverzoek.

Nu had ik weleens ergens gelezen dat Marktplaats een nieuwe optie heeft: Gelijk Oversteken Service (GOS). Die het (ver)kopen van producten veiliger moet maken. Maar hoe werkt deze service?

Misschien ook leuk om te lezen: Marktplaats is óf hebbes óf dikke pech.

Hoe werkt de gelijk oversteken service?

Op de website van Marktplaats lees ik dat de dienst Gelijk Oversteken wordt  aangeboden en uitgevoerd door Online Payment Platform BV.  Je maakt hiervoor gebruik van een betaalverzoek. Via deze betaalmethode betaal je met iDEAL direct het aankoopbedrag. Het Online Payment Platform BV houdt vervolgens het geld voor je vast totdat je pakket is geleverd. Wil je als verkoper de status inzien van ontvangen betalingen? Dat kan! Deze vind je in het transactieoverzicht.

Zeker als je een pakket verstuurt is het altijd spannend of het aankomt en dat er wordt betaald. Juist daarvoor is de gelijk oversteken service bedoeld.

Als je gelijk oversteken voor het eerst gebruikt

Gebruik je de GOS voor de eerste keer, zoals ik? Dan kun je een account aanmaken, zodat je de volgende keer gemakkelijk je overzicht kunt bekijken. Dat gaat zo.

  1. Stuur via Mijn Berichten een verzoek voor Gelijk Oversteken naar de koper.
  2. Hiervoor klik je op de button Kies Gelijk Oversteken.
  3. Voer de gevraagde gegevens in en klik op Betaalverzoek versturen.
  4. Jouw koper ontvangt dit verzoek direct in Mijn Berichten.
  5. Zodra je het pakket verzendt, deel je de Track & Trace code met koper in Mijn Berichten.
  6. Heeft de koper je pakket ontvangen? Via Mijn Berichten kan de koper dit bevestigen.
  7. Hierna ontvang jij uiterlijk de volgende werkdag om 18.00 uur het geld op je rekening! 

De praktijk

Toen de slaapmatjesdeal was gesloten kreeg ik via de Marktplaats app een betaalverzoek. Om dit verzoek te activeren moest ik 0,01 overmaken. Daarna kreeg de koper ook een betaalverzoek om het afgesproken bedrag over te maken.

Maar de koper stuurde mij een berichtje dat ze zou betalen als ze het matje kwam ophalen. Dat vond ik prima. Mijn Marktplaats aan- en verkopen betaal ik eigenlijk altijd contant. Toch ontving ik een bericht dat de betaling was geslaagd. Het bedrag was voldaan, inclusief 40 cent servicekosten.

Je betaalt € 0,40 aan servicekosten voor de iDEAL betaling en een bijdrage van 4,5% over het overeengekomen aankoopbedrag.

Toen uiteindelijk de koop was gesloten en ik mijn telefoon erbij pakte om de transactie te bekijken, hoorde ik mijn telefoon zoemen. De koper had via één druk op de knop het geld overgemaakt en in mijn Marktplaats app zag ik dat de aankoop was betaald. Althans dat dacht ik.

Gelijk oversteken geldt niet voor de betaling

Want toen ik later in mijn bankrekening controleerde, zag ik dat het bedrag nog niet was bijgeschreven. Gelijk oversteken geldt dus niet voor de betaling. Je ontvangt namelijk uiterlijk de volgende werkdag om 18.00 uur het geld op je rekening. Maar dat wist ik toen niet. Dus ik stuurde een berichtje naar de koper, die vertelde dat het geld (plus 0,40 administratiekosten) bij haar wel was afgeschreven. En ook naar welke rekening het was overgemaakt. Alleen was dat niet mijn rekeningnummer.

Achteraf bleek dit rekeningnummer het nummer van het online platform te zijn. Die houdt het geld voor je vast totdat je pakket is geleverd. En dat klopte. Aan het eind van de middag stond het bedrag van de slaapmatjes inderdaad op mijn rekening.

Is gelijk oversteken altijd veilig?

Eind goed al goed, zou je zeggen. Toch lees ik in verschillende reviews dat er ook mensen misbruik maken van deze service. Koper en verkoper spreken af om de GOS te gebruiken. Maar in plaats van te betalen, stuurt de koper een nep-sms naar de verkoper, die echt van Marktplaats afkomstig lijkt. In de sms wordt bevestigd dat de betaling naar de GOS gedaan is. Ga dus als verkoper niet op deze sms af. Maar bekijk altijd de status op Marktplaats zelf. Deze zal bij zo’n nep-sms van een malafide koper op ‘onbetaald’ blijven staan. Meer van dit soort oplichtingstrucs vond ik op Plus online.

Ook de Consumentenbond heeft twijfels bij deze service. En zelf twijfelde ik natuurlijk ook een beetje, toen het zo lang duurde voordat het bedrag was bijgeschreven.

Wat vind ik van de gelijk oversteken service?

Op de eerste plaats vind ik het goed dat Marktplaats een manier heeft gevonden om inzicht te krijgen in het proces van betalen en verzenden van de Marktplaats (ver)kopen. Toch kleven er nog een hoop haken en ogen aan, zoals te lezen is op Radar van AVRO Tros. Zelf had ik ook mijn twijfels toen het aankoopbedrag van mijn slaapmatjes niet gelijk op mijn rekening stond. Temeer omdat ik van te voren niet had gelezen hoe de GOS werkt.

Heb je geen zin in onzekerheid als je iets via Marktplaats verkoopt? Laat je pakket dan ophalen en contant afrekenen. Of stuur de koper een Tikkie, of een betaal verzoek via je eigen bank. Zodat die ter plekke van betalen en jij gelijk kan controleren of het geld op je rekening staat.

Maak jij weleens gebruik van de gelijk oversteken service van Marktplaats?

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “Onder de loep: gelijk oversteken service

  1. Ik verkoop bijna niets via Marktplaats, meeste gaat tegenwoordig via Marketplace van Facebook en die tweedehands groepen.

  2. Ik maak er wel eens gebruik van maar niet altijd als ik al twijfels heb bij de tegenpartij als ik kijk naar de manier van communiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.