ooievaars spotten

Ooievaars spotten in het Reestdal

De ooievaar is terug! In het Reestdal op de grens van Drenthe en Overijssel kun je grote aantallen ooievaars spotten. Met name in de Gemeente Staphorst zie je ze in weilanden, in bomen of op paalnesten zitten. Maar ook bij particulieren in de tuin, waar ze broeden en hun jongen grootbrengen.

Ooievaars spotten in het Reestdal

Het Reestdal is een beekdal waar hooi- en graslanden, graanvelden, bos en heide elkaar afwisselen. Je vindt er bijzondere planten en dieren: zelfs een ijsvogel kun je er tegenkomen. Maar je kunt er ook ooievaars spotten. In het Reestdal is namelijk een grote ooievaarspopulatie.

In de weilanden aan de Lankhorsterweg vliegen de ooievaars af en aan. Je ziet ze in de lucht vliegen, nesten maken in bomen en op paalnesten zitten. Maar kijk er ook niet van op als je op de rieten kap van een boerderij een ooievaarsnest ziet.

ooievaars in het reestdal lankhorsterweg
In de weilanden aan de Lankhorsterweg vliegen de ooievaars af en aan.
ooievaars in het Reestdal
Kijk er ook niet van op als je op het dak van een oude boerderij een ooievaarsnest ziet.

De Reestdal fietsroute

De beste manier om ooievaars te spotten is lopend of op de fiets. In het Reestdal zijn dan ook verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet, die je door boswachterij Staphorst, over de hei en langs bloemrijke graslanden leiden.

Een fietsroute die je bij de meeste ooievaar-hotspots brengt is de Reestdalroute. Deze 47 kilometer lange route is een knooppuntenroute die je, aan de hand van de bewegwijzering, op verschillende punten kunt beginnen.

Begin je de fietsroute in Zuidwolde, dan volg je de volgende fietsknooppunten: 64, 90, 99, 37, 36, 35, 88, 87, 86, 85, 01, 80, 89, 81, 98, 97, 73 en 62. Wil je niet de hele route fietsen? Bij de knooppunten: 99, 88 en 98 kun je een stukje afsnijden.

Nestpaal in IJhorst – de Wijk

Een andere plek waar je ooievaars kunt spotten is de omgeving IJhorst – de Wijk. Achter de Hervormde kerk aan de Kerkweg staat een nestpaal waar ieder voorjaar een ooievaar zit te broeden. Aan de voet van de nestpaal stroomt het riviertje De Reest, een grensrivier van ongeveer 30 km. die afwisselend tussen de provincies Drenthe en Overijssel door meandert.

ooievaars in het Reestdal
Nestpaal in IJhorst – de Wijk waar een ooievaar zit te broeden.

Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij

Dat er zo veel ooievaars zijn in het Reestdal is mede te danken aan ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in Schiphorst. Vanuit dit ooievaarsbuitenstation konden de in gevangenschap geboren ooievaars in het Reestdal foerageren, nesten bouwen en zich langs natuurlijke weg vermeerderen. Dat dit een groot succes is blijkt uit al die ooievaars die je in Meppel en omstreken tegen kunt komen.

Naast ooievaarsstation is De Lokkerij een ooievaarsasiel waar zieke en gewonde ooievaars kunnen herstellen of op verhaal kunnen komen, waarna ze indien mogelijk hun vrijheid terug krijgen. Ook houdt de Lokkerij de ooievaarspopulatie in het Reestdal in de gaten. Het infocentrum kun je gratis bezoeken, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Tips en weetjes

  • Reizen: Start je de fietsroute vanaf het station in Meppel? Fiets dan via de knooppunten 49, 70, 71 naar 85 waar je de route kunt beginnen. Op  het station van Meppel kun je OV-fietsen huren.
  • Ga je liever wandelen? Op de website van de ANWB vond ik deze 8 kilometer lange wandelroute.
  • Slapen: In de omgeving zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. Op Booking.com vind je er een aantal in Staphorst.
  • Eten & Drinken: Onderweg kom je niet veel horeca tegen.
  • En nog veel meer: Breng ook eens een bezoek aan Staphorst. Hier zie je nog authentieke, rietgedekte boerderijen  met (fel)groene luiken in combinatie met (fel) blauwe raamdorpels. Ook lopen sommige (oudere) dames nog in klederdracht. Het is echter verboden om hen te fotograferen. In de Algemene Plaatselijke Verordening is vastgelegd dat het verboden is “iemand op of aan de weg zonder diens toestemming te fotograferen”.  Dus je mag wel kijken, maar niet kieken! Foto’s maken van de ooievaars die je onderweg ziet mag natuurlijk altijd!

Heb jij weleens ooievaars gespot?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.