verbouwing

Dit is waarom nu het juiste moment is voor een verbouwing

Een huis kopen is heel lastig momenteel. Vandaar dat mensen die een huis hebben en twijfelen tussen verhuizen en verbouwen, vaak kiezen voor een verbouwing. Met een verbouwing vergroot je niet alleen je woonplezier, het draagt ook bij aan de waarde van je huis. Dus als je tevreden bent met de buurt waarin je woont en basis, de tuin en inhoud van je huis zijn naar wens, dan is verbouwen zeker een goede optie. Want ondanks dat je je woning waarschijnlijk goed kan verkopen, zul je toch moeten afwachten of het huis wat je koopt net zo aan je wensen voldoet.

5 Redenen om te gaan verhuizen

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de belangrijkste reden om te verhuizen groter willen wonen is. Van de mensen die willen verhuizen heeft zeker een derde genoeg van de vorige, kleine woning. Maar een verhuizing kan ook te maken hebben met een kinderwens of het aanvaarden van een baan in een andere woonplaats. Ook naar ‘een betere buurt’ vertrekken of gaan samenwonen kan een reden zijn om te gaan verhuizen.

verbouwing of verhuizen

Voordelen van een verbouwing i.p.v. verhuizen

Los van de redenen waarom mensen willen verhuizen, zijn er net zo veel voordelen om te gaan verbouwen.

  1. Als de kinderen het huis uit zijn breekt er voor ouders een nieuwe fase aan. Want misschien droom je al jaren van een nieuwe badkamer, maar ontbrak de ruimte. Of wil je twee kamers samenvoegen tot één ruime slaapkamer voor jou en je wederhelft? Een verbouwing zou dan het uitgelezen moment zijn om van je huidige woning de plek te maken waar je nog lang wil blijven wonen.
  2. Staan zonnepanelen op je wensenlijst of wil je je huis op een andere manier verduurzamen? Dan is het helemaal niet zo gek om ook naar andere mogelijkheden van energiebesparing te kijken. Zoals de isolatie van de woning. Er zijn verschillende subsidies voor de verduurzaming van je woning waar je een beroep op kunt doen.
  3. Is je huis meer waard dan de hypotheek die erop rust? Dan heb je overwaarde. Die je weer op verschillende manieren kan gebruiken voor een verbouwing.
  4. Ook je pensioen kan invloed hebben op je leven. Zeker nu je meer tijd hebt voor bijvoorbeeld hobby’s waarvoor je misschien meer ruimte wilt creëren.
  5. Maar er kan ook een moment komen dat jij of je partner veel zorg nodig heeft en dat er een en ander verbouwd moet worden. Bijvoorbeeld voor een slaapkamer en badkamer op de begane grond.

Ga je geld lenen om de verbouwing te betalen? Dan is het raadzaam om rentes voor leningen te vergelijken. Verzamel al je financiële gegevens en kijk hoeveel geld je verwacht nodig te hebben. Door een budget op te stellen krijg je direct meer overzicht.

Verbouwing, verhuizing of alles laten zoals het nu is?

Het is dus verstandig om alle keuzes op een rij te zetten. Want in welk geval is verbouwen de beste oplossing en wanneer kun je beter verhuizen? Een verbouwing kost namelijk veel geld, tijd en is ook veel gedoe. Maar dan krijg je wel een woning in je eigen smaak en naar eigen wensen. Daarnaast heeft een ander huis vaak ook een verbouwing nodig, omdat het niet jouw stijl is of dat de keuken of badkamer flink verouderd is. Bovendien is verbouwen niet altijd toegestaan. Als je moet slopen, het uiterlijk van je huis gaat aanpassen of de constructie gaat wijzigen moet je bijna altijd toestemming van de gemeente vragen.

Kortom elke beslissing heeft voor- én nadelen. Wil je zelf ontdekken wat voor jou het belangrijkste is? Met een online woontest speciaal voor 55-plussers, ontdek je wat het beste bij jouw woonwensen past: verhuizen, verbouwen of alles bij het oude laten. Ook krijg je handige tips, waarmee je zelf aan de slag kan. Want de keuze tussen verbouwen of verhuizen maak je niet zomaar.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.