TikTok

Waarom TikTok populair maar ook omstreden is

TikTok is tegenwoordig heel populair door alle grappige filmpjes en vernieuwende uitdagingen waaraan je mee kunt doen. Je kunt je er uren vermaken. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen dit platform hebben ontdekt. Toch is TikTok niet zonder gevaar. Tijd om uit te zoeken waarom TikTok populair, maar ook omstreden is. 

Wat is TikTok?

TikTok is een sociaal medium dat in 2016 is opgericht. Met een app op je smartphone kunnen gebruikers video’s delen en andere gebruikers volgen. Eigenlijk net als je op Facebook en Instagram doet. Toch is TikTok weer anders, omdat het zich helemaal richt op bewegend beeldmateriaal. En zijn foto’s en berichten de eerste prioriteit. Als je een video op TikTok hebt gezien, dan kun je gelijk door naar de volgende. En zo kun je eindeloos doorgaan. 

Waarom is TikTok zo populair?

De afgelopen jaren is TikTok enorm populair geworden. Niet alleen bij jongeren. Ook bedrijven en bloggers delen hun content op dit platform. TikTok heeft namelijk een bijzonder algoritme waarbij het niet uitmaakt hoeveel volgers, bekendheid of bereik je hebt. Likes kopen om meer aandacht voor social media te krijgen is dus niet altijd nodig. Het algoritme is namelijk gebaseerd op de gemiddelde tijd dat gebruikers een video bekijken. Is deze extreem hoog? Dan krijgen andere gebruikers dit filmpje ook te zien. 

Ander voordeel is dat de filmpjes die je plaatst niet van hoge kwaliteit hoeven te zijn. Je kunt heel makkelijk nieuwe dingen uitproberen, gewoon met je mobiele telefoon. 

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat video’s op dit sociale platform 13% beter onthouden worden in vergelijking met digitale video’s op andere videoplatformen en 23% beter dan TV-reclames. Het is dan niet gek dat bedrijven en influencers via gebruikersnamen proberen hun social media sneller te laten groeien zonder dat ze daarvoor zelf veel moeite moeten doen. Like4you is zo’n bedrijf dat je daarbij kan helpen. 

Wat zijn de verschillen tussen TikTok en Instagram Reels?

Het is daarom niet zo gek dat Instagram met iets vergelijkbaars is gekomen, in de vorm van Instagram Reels. Ook op Instagram Reels kun je filmpjes plaatsen, zelfs met muziek erbij en kun je jouw creativiteit de vrije loop laten gaan. 

Doordat TikTok en Reels best veel op elkaar lijken, is het interessant om te kijken waarin ze verschillen? Maar ook welk platform je het beste kan inzetten, bijvoorbeeld voor een blog? 

  1. TikTok is een apart platform, Reels zijn onderdeel van Instagram, en zijn vaak verstopt op je profielpagina onder een apart tabblad. Of je ziet ze in je tijdlijn of Stories. Maar dan alleen als de gebruiker ervoor kiest om deze daar te delen. 
  2. Op Instagram heb je volgers. Waardoor je al een bestaand publiek hebt, als je je reel deelt op je profiel en in de stories. Bij TikTok begin je helemaal opnieuw. 
  3. In je Reel kun je verwijzen naar je eigen Instagram-profiel met bijvoorbeeld een link in je biografie. Bij TikTok kun je alleen nog verwijzen naar een Instagram-pagina of een YouTube-kanaal, zonder link. 
  4. En dan heb je nog het algoritme: oftewel het systeem dat ervoor zorgt welke video’s je te zien krijgt. Moet je op Facebook en Instagram eerst andere gebruikers volgen om te zien wat ze plaatsen, bij TikTok is dat juist andersom. Als je in de app het menu ‘Voor jou’ aanklikt krijg je de ene na de andere video te zien. Dus ook video’s zijn van gebruikers die je helemaal niet volgt. Jouw interesses en zoekgedrag beïnvloeden het algoritme en bepalen onder meer welke wat voor video’s je ziet. In het menu ‘Volgend’, zie je alleen de video’s zien van de gebruikers die jij volgt.

Waarom is Tiktok omstreden?

Helaas is TikTok best verslavend. Veel gebruikers betrappen zichzelf erop dat ze heel veel video’s achter elkaar bekijken en vaak niet in de gaten hebben hoeveel tijd ze eraan kwijt zijn. Daarnaast worden er ook vraagtekens gezet bij de controle over de vele beelden die op dit platform verschijnen. Waardoor jonge kinderen dingen te zien kunnen krijgen die niet geschikt voor hen zijn. 

Ook zijn er zorgen over de privacy van gebruikers en de veiligheidsrisico’s. Zo mogen politici de TikTok-app niet op hun werk telefoon hebben.

Waarom ik de voorkeur geef aan Instagram Reels?

Hoewel ik voor het delen van mijn blogs veel social media gebruik, denk ik dat mijn lezers niet op TikTok zitten. Mam is de hort op zul je dus niet op TikTok  vinden. Sinds kort heb ik echter wel Instagram Reels ontdekt. Ik vind het namelijk leuk om niet alleen artikelen te schrijven en foto’s te maken, ook het delen van korte video’s op mijn Instagram feed of story vind ik een leuke bezigheid. Daarnaast merk ik dat mijn reels vaak worden bekeken en dat mijn blog zo op een andere manier onder de aandacht van mijn lezers wordt gebracht. Vandaar dat ik zelf de voorkeur geef aan Reels op Instagram.

Wat heeft jouw voorkeur? TikTok of Instagram Reels?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.