Tiny houses

Dit is waarom tiny houses steeds populairder worden

In tijden van woningschaarste worden ook tiny houses steeds populairder. En zijn er steeds meer mensen die zich aangetrokken voelen tot deze nieuwe woonvorm. Maar wat is een tiny house precies en bij wie zijn ze zo populair?  

Wat zijn tiny houses?

Tiny houses zijn kleine volwaardige vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Het idee komt uit Amerika, waar na de kredietcrisis de ‘Tiny House movement’ is ontstaan. In 2015 is deze beweging overgewaaid naar Nederland en sindsdien redelijk gegroeid. 

Je kan twee soorten tiny houses onderscheiden: verplaatsbare en niet-verplaatsbare.

 • De verplaatsbare huisjes zijn meestal gebouwd op wielen, zijn duurzaam gebouwd, vrijstaand en bedoeld voor permanente bewoning. En kunnen deels of helemaal zelfvoorzienend zijn. Ze zijn goed geïsoleerd met  de belangrijkste woonfuncties zoals een douche en een keuken.
 • De niet-verplaatsbare versie is gebouwd op een vaste fundering en staat op een locatie waar ze permanent blijven staan. 

Waarom tiny houses steeds populairder worden

Tiny houses worden steeds populairder omdat mensen veel geld willen besparen (doordat ze geen waterleiding, elektriciteitsnet of rioolaansluiting hebben) en duurzamer willen leven. Vaak vertrouwt men op de natuur om aan stroom en water te komen. Zo wordt energie opgewekt met zonnepanelen en wordt regenwater hergebruikt. Maar het belangrijkste uitgangspunt is de sterke verbinding met de natuur. 

Wil je weten of zonnepanelen voor jou haalbaar zijn? Op MobiSolar kun je zien hoe je geld kan verdienen met zonnepanelen.

Welke mensen kiezen voor deze woonvorm?

Doordat de huizenprijzen maar blijven stijgen is het voor jongeren lastig om een betaalbaar huis te kunnen kopen. Hierdoor zijn steeds meer mensen op zoek naar een nieuwe manier van wonen. Maar welke mensen zijn dat? En waarom kiezen die voor zo’n mini huis, niet groter dan een chalet op een vakantiepark? 

 • Starters: jongeren die net klaar zijn met studeren of een carrièrestap maken, lukt het vaak niet om in de huidige woningmarkt een betaalbaar huis te vinden.
 • Alleenstaanden. Ook voor deze groep is het lastig om een hypotheek af te sluiten voor een “normaal” huis. Daarnaast kun je je afvragen hoeveel ruimte je nodig hebt? Want al die extra kamers moeten ook schoongemaakt en warm gestookt worden. Een kleiner en betaalbaar huis kan dan een oplossing zijn!
 • Ook ouderen kiezen voor een kleiner huis. Als de kinderen het huis uit zijn en de leegstaande kamers toch warm gestookt moeten worden ontstaan er nieuwe woonwensen. Bijvoorbeeld kleiner wonen en meer te gaan reizen. Of gelijkvloers wonen in een comfortabel huis met een lage energierekening!
 • Idealisten. Bij een grote groep mensen draait het niet om meer en groter wonen, maar om juist minder bezittingen en “ontspullen”. En wordt gekozen voor duurzaam bewust leven en waar mogelijk zelf voorzien in voedsel en het delen van voorzieningen. 

Voor- en nadelen van deze woonvorm

Was men vroeger op zoek naar huizen die steeds  groter moesten zijn. Tegenwoordig zien we juist dat mensen kleiner en bewuster willen wonen met een kleinere footprint. Dus minder bezittingen en waar mogelijk zelf voorzien in voedsel en het delen van voorzieningen. Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan deze manier van leven.

 • Eenvoudig leven is niet altijd gemakkelijk en betekent jezelf goed organiseren. Je moet vaker boodschappen doen want je koelkast en bergruimte zijn een stuk kleiner. 
 • Door de kleine ruimte is het belangrijk om regelmatig op te ruimen. 
 • Gebrek aan privacy. Het huisje bestaat voornamelijk uit centrale ruimtes, een eigen plek is er vaak niet bij. 
 • Als je gasten hebt dan kunnen zij niet ‘in huis’ overnachten, en zullen hun eigen tent mee moeten nemen als ze willen blijven logeren. 
 • Je hebt minder ruimte voor apparatuur, dus geen de afwas- en wasmachine.

Wonen in een tiny house zorgt er dus voor dat je heel creatief wordt. Toch is deze woonvorm voor veel meer mensen geschikt dan je zou denken.

Zou jij in een tiny house willen wonen? 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Dit is waarom tiny houses steeds populairder worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.