dagcamping Vledderhof-Boschoord

3 Wandelroutes vanaf dagcamping Vledderhof-Boschoord

Vanaf dagcamping Vledderhof-Boschoord in de provincie Drenthe, loop je zo de natuur in. Je kunt kiezen voor de gemarkeerde wandelroute maar ook 2 knoopuntenroutes lopen. Maar welke route je ook kiest, in dit gebied gaan natuur en mens samen op. En bovendien kom je weinig wandelaars tegen.

Wandelroutes vanaf dagcamping Vledderhof-Boschoord

Vanaf de dagcamping Vledderhof-Boschoord kun je twee kanten op. Je kunt kiezen uit een wandeling met knooppunten richting Boschoord. Maar je kunt ook richting Vledder en Doldersum wandelen. 

Wil je een kleiner stuk wandelen? Vanaf de dagcamping Vledderhof-Boschoord kun je de gemarkeerde wandelroute van vier kilometer lopen. Deze wandeling volgt deels de route die Het Drentse Landschap met paaltjes met paarse koppen over landgoed Vledderhof heeft uitgezet. De route start bij het informatiepaneel.

Knooppuntwandelroute Boschoord

Als je vanaf de dagcamping de weg oversteekt en het houten hekje doorgaat zie je al snel knooppunt 02 richting Boschoord. Het gebied dat Zuiderbos heet is een prachtig open terrein met vennen, wat overgaat in dichte begroeiing. Niet snel daarna zie je een bord waarop ‘grafheuvels’ staat. In de late Steentijd en IJzertijd werden hier de doden begraven. Drenthe kent er honderden van dit soort graven.

Wandelroute Boschoord is 8,5 km: Volg de knooppunten 02, 09, 08, 07, 35, 33, 42, 43, 39, 84, 41, 05, 04, 03, 09, 02

Een stuk verderop passeer je een paar koloniehuisjes die horen bij de Maatschappij van Weldadigheid en zie je een mooi gerenoveerde schoolmeesterswoning, die behoorde bij de voormalige Rijksschool III die aan de overkant van de weg staat. Hoewel Boschoord in die tijd minder belangrijk was, is ook dit gebied prachtig om doorheen te wandelen.

Wandeling Vledder – Doldersum

Start je bij knooppunt 01 dan wandel je door prachtige gevarieerde bossen, brede lanen met rododendrons richting het dorpje Vledder. Onderweg zie je een prachtig ven, maar er zijn ook een paar drassige stukken. Soms moet je zelfs het pad verlaten om droge voeten te houden.

Wandeling Vledder – Doldersum is 10,3 km. Volg de knooppunten 01, 84, 83, 82, 97, 91, 90, 85, 75, 08, 02, 01

We vervolgen de route over een breed onverhard pad dat gelijk loopt aan de paarse paaltjesroute en wandelen over landgoed Vledderhof met z’n metershoge rododendrons. We passeren een boerderij met koeien (en honden die helaas van het erf af konden en ons lastig vielen) en wandelen richting het dorp Vledder. Een leuk dorpje met een molen, een museum met valse kunst en wat horecagelegenheden.

De route richting Doldersum vind ik minder boeiend omdat we stuk over het fietspad moeten lopen. Toch worden we verrast als we opeens een urnenveld koelingsveld passeren. In het Koelingsveld ligt een urnenveld met grafheuvels uit de late Bronstijd. Net buiten het terrein liggen twee grafheuvels, plaatselijk bekend als “de Generaal en “de Majoor”, die verwijzen naar de Maatschappij van Weldadigheid. Verspreid in het terrein zijn vondsten gedaan van vuurstenen.

Ook in Doldersum zijn leuke details zichtbaar uit de tijd van de Koloniën. Zoals deze cortensstalen figuren die landarbeiders moeten voorstellen. Het laatste deel van de wandeling is een kleine overlap met de andere knooppuntenroute en eindigt bij dagcamping Vledderhof-Boschoord.

In deze blog lees je wat je kan verwachten op een dagcamping en wat je er wel en niet mag.

Tips en weetjes

Dagcamping Vledderhof ligt aan de  Solweg 8381 XR in Vledder. Vanaf de dagcamping beginnen verschillende wandelingen. De paarse paaltjes route en de 2 kooppuntwandelingen. Ook het Koloniepad, een wandelpad tussen de twee koloniën Frederiksoord en Veenhuizen loopt door dit gebied. Deze route wordt aangegeven met donkerpaarse bordjes ‘Koloniepad’. Op alle genoemde routes is de hond aangelijnd toegestaan.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.