De Slotplaats

Wandelen met de hond bij de Slotplaats in Bakkeveen

Wandelen met de hond kan prima op landgoed De Slotplaats in het Friese Bakkeveen. Dit is niet alleen een prachtige, bosrijke omgeving om te wandelen. Er zijn ook stukken waar je hond vrij kan rondrennen zonder aan de lijn te hoeven. Kortom een ideale plek voor zowel de hond als z’n baasje om te genieten van de natuur en de vrijheid.

Waar vind je de Slotplaats?

De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed van 230 hectare in het Friese Bakkeveen, waar Jonkheer Burmania in 1730 de eerste bomen plantte. Tegenwoordig wordt De Slotplaats beheerd door Natuurmonumenten en wordt er hard gewerkt om het landgoed in originele staat te herstellen.

Op De Slotplaats kun je kiezen uit 3 wandelroutes die met gekleurde pijltjes worden aangegeven. Maar er is ook een natuurspeelplaats, waar kinderen zich lekker kunnen vermaken. De wandelingen variëren in lengte. Met als gemeenschappelijke factor de plekken waar je hond lekker los mag lopen.

Je auto kan je gratis parkeren op de parkeerplaats van restaurant De Slotplaats te Bakkeveen. Het adres is Foarwurker Wei 3, 9243 JZ Bakkeveen

De Slotplaats

3 Uitgezette wandelingen bij De Slotplaats

  • Een gele route is het Pronkrondje 1,2 kilometer en door het deel van het parkbos dat vroeger voornamelijk bedoeld was om mee te pronken en te laten zien hoe welgesteld je wel niet was.  
  • De rode Ronde van Knoop route is 2,5 kilometer loopt door het bos achter het theehuis dat eerder het Sterrenbos werd genoemd, maar nu door Natuurmonumenten is omgedoopt tot Bos van Knoop. De naam verwijst naar Johann Hermann Knoop, een hovenier die halverwege de 18e eeuw veel invloed heeft gehad op de vormgeving van het landgoed. De Burmaniazuil, de boomgaard en de padenstructuur in het Sterrenbos zijn allemaal door hem bedacht.
  • De blauwe Slotplaatsroute van 6 kilometer is een en al afwisseling en loopt kriskras door het bos. Onderweg kom je pingoruïnes tegen en wandel je over een vlonderbrug.
De Slotplaats

Maar er zijn meer punten die je op de verschillende routes tegenkomt, zoals:

  • Rabatten, dit zijn kunstmatige ophogingen waarop bomen zijn geplant met daartussen greppels. Zonder rabatten hadden de meeste voor de houtproductie interessante boomsoorten geen overlevingskans
  • Burmaniazuil. De zuil is een zogenaamde ‘poppestien’, de plek waar kindertjes vandaan komen. Vroeger stond er een loden haan op. Vandaar dat er wordt beweerd dat als de haan kraaide, de zuil kantelde zodat de moeder of de vader de baby eronder vandaan kon halen.
  • De dikke beuken op de Beakendyk zijn honderden jaren oud. De dijk was destijds een ‘verkeersader’ tussen Friesland en Drenthe , waarvan onder andere de hannekemaaiers (seizoensarbeiders) uit Duitsland gebruikmaakten.
  • Het nattevoetenpad. Een pad dat op één van de laagstgelegen delen van het landgoed ligt en overstroomt bij hevige regenval.

Ook leuk om te lezen: Van knooppunt naar knooppunt wandelen bij Beetsterzwaag

Wandelen met de hond bij De Slotplaats in Bakkeveen

Naast de 3 afwisselende wandelroutes waar de hond aangelijnd mee mag, is er ook een 7 kilometer lange route gewoon je hond lekker los mag lopen. Dit is weliswaar geen paaltjesroute, maar het is snel duidelijk waar je hond los mag lopen. En ook waar het niet is toegestaan staat duidelijk aangegeven. Minpunt je is dat je een klein stukje over een fietspad moet lopen. Maar verder is De Slotplaats een prachtig wandelgebied mét, maar ook zonder hond te gaan wandelen.

losloopgebied De Slotplaats

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.