Als je ouder wordt verandert er van alles: in je lijf, maar ook in je leven. Je spiermassa neemt af en en je vetmassa neemt toe. Je haar vraagt meer aandacht en je hersenen gaan krimpen. Maar je wordt ook gelukkiger naarmate je ouder wordt. Door je levenswijsheid ga je relativeren, waardoor je minder snel van je stuk raakt. Bovendien heb je al heel wat meegemaakt waardoor je kleine dingen sneller weet te waarderen. En je hebt alle tijd om leuke dingen te doen.
Je haar tijdens de overgang
Maar de overgang heeft ook invloed op je haar. Dat wordt droger, glanst minder en wordt dunner. Haar in de overgang heeft daarom extra aandacht nodig. Probeer daar rekening mee te houden bij het stylen van het haar. Gebruik een grove kam of zachte borstel en probeer de föhn of krultang zo weinig mogelijk te gebruiken. EEn beetje conditioner kan ook helpen om haarverlies tijdens kammen of borstelen tegen te gaan.
Zo verzorg je krullend haar als je ouder wordt
Heb je krullend haar, dan kunnen er periodes zijn waarin je minder of juist meer krullen hebt. Tijdens de overgang schommelen je hormonen, waardoor je haar vetter of juist droger wordt. Voor de beste verzorging van krullend haar is het belangrijk dat je curly hair products gebruikt.
Maar welke producten moet je dan gebruiken? Om dáár achter te komen kun je een krullenquiz doen. Door het beantwoorden van een paar vragen weet je precies wat jouw haar nodig heeft en hoe je het beste je bos krullen kunt verzorgen. Gebruik bijvoorbeeld clarifying shampoo cg, ook wel een cleansing shampoo of zuiverende shampoo. Deze shampoo die speciaal is ontwikkeld voor krullend haar bevat meer reinigende ingrediënten ten opzichte van een normale shampoo.
Het hoort erbij als je ouder wordt
Als de jaren gaan tellen gaan ook gezondheidskwaaltjes meespelen. Toch hoeven deze kwaaltjes je leven niet in de weg te zitten. Daarnaast zijn er ook een aantal positieve veranderingen die je krijgt naarmate je ouder wordt. Zo sta je ’s ochtends makkelijker op dan toen je ‘jong’ was. Want niet alleen je slaapritme verandert als je ouder bent. Ook de aanmaak van melatonine in je hersenen, dat stofje dat ervoor zorgt dat je ’s avonds sneller moe wordt en ’s ochtends makkelijker op kan staan, wordt anders. Ook slaap je waarschijnlijk dieper, waardoor je uitgeruster wakker wordt. Op Santé kun je zien welke kwaaltjes er nog meer op latere leeftijd afnemen.
De voordelen van ouder worden
Maar er zijn ook voordelen aan ouder worden. De kinderen zijn groot en vaak het huis uit, dus vakanties tijdens het dure hoogseizoen zijn verleden tijd. Maar je kunt ook spontaan een weekendje weg boeken. Bovendien worden kun je met seniorenkorting leuke dingen doen in Nederland en de hort op gaan, een stuk goedkoper als je ouder bent. En dat is mooi meegenomen. Daarnaast heb je meer vrije tijd die je op je eigen manier kunt invullen. Dus heb je ook meer tijd om te bewegen en om te wandelen. Waardoor je lekkerder in je vel zit. Kortom als je ouder wordt verandert er veel. Maar die veranderingen hoeven niet altijd negatief te zijn.
Ja dat mijn haar dunner wordt merk ik hier ook, nu heb ik een flinke bos hoor, maar vooral bovenop wordt het allemaal minder. En dat gelukkiger dat klopt, ik zie geen beren meer op de weg, kan veel beter relativeren wat mijn leven een stuk fijner maakt.
Lekker blijven bewegen, wat oefeningen om soepel te blijven en dan opletten met toegevoegde suikers. Je hebt meer tijd om lekker vers te koken. En vooral actief in het leven blijven staan. Dat houdt mij fit en vrolijk!
Ik ben het helemaal met je eens Aniet. Als je ouder wordt heb je veel meer tijd om lekker vers te koken en ervan te genieten.