winterse wandelingen

6 Winterse wandelingen in eigen land

In deze blog belicht ik 6 winterse wandelingen. Want wandelen is heus niet alleen in de zomer leuk. Ook in de winter hoeft (bijna) niks je tegen te houden om te gaan wandelen. Bovendien kun je in ons eigen land alle kanten op. Trek je wandelschoenen aan, neem een thermosfles koffie mee en op naar de eerste wandelroute.

1. Wandelen door het Zeisterbos

Heb je zin in een winterse boswandeling? Op de website van NS dagje uit staan 10 winterwandelingen door de mooiste bossen van ons land. Een van mijn favorieten is de wandeling door het Zeisterbos van 6 kilometer, waar de hond ook mee mag.

Deze wandeling heeft veel historie en mooie natuur. Via indrukwekkende lanen en kronkelpaadjes loop je langs 200 jaar oude bomen, ‘sprengkoppen’ dit zijn oude waterbronnen, landgoederen, voormalige koetshuizen en boswachterschalet Klein Zwitserland uit 1860. Wil je tijdens je wandeling even pauze houden? Strijk dan neer in het café gedeelte van Theater Figi.

Het startpunt van de wandelroute is op de parkeerplaats van Slot Zeist, Zinzendorflaan 1, Zeist. Maar ook met het openbaar vervoer is de route goed bereikbaar. Vanaf station Driebergen-Zeist is het 11 minuten met de bus, 30 minuten lopen of 10 minuten fietsen met de OV-fiets.

2. Winterse wandelingen van Natuurmonumenten

Op de website van Natuurmonumenten vind je meer dan 330 bewegwijzerde en met paaltjes gemarkeerde wandelroutes door de natuur. Die variëren van één tot twintig kilometer. Ga snel naar de website, download een route en trek de natuur in!

Wist je dat Natuurmonumenten regelmatig gratis routeboekjes aanbiedt met wandelingen bij jou in de buurt? Dus wat let je om zo’n boekje aan te vragen.

3. Winterse wandeling door het Drents Friese Wold

In het routeboekje Op stap! van Natuurmonumenten staan 5 verrassende routes door Groningen, Friesland & Drenthe. In dit gratis routeboekje vond ik een wandeling van 8,3 km door het Drents Friese Wold. De route is met gele routeplaatjes aangegeven en start en eindigt aan de Bosweg 2a in Diever bij Dorpsrestaurant De Lange.

Deze gevarieerde wandeling gaat door bossen en langs de kraaiheide van landgoed Berkenheuvel. Ook kom je langs een bospoel en het onderduikershol ‘De Wigwam’. Waar in de tweede wereldoorlog een groepje onderduikers zich verschool voor de Duitse bezetter. Vlakbij het onderduikershol staat een gedenkplaat die herinnert aan de geschiedenis van ‘De Wigwam’. Ook wandel je door vochtige weilanden met houtwallen en aan het eind van de route word je verrast door het oude landhuis van de familie Van Daalen. Wat nog altijd familiebezit is.

Met de blogpost Hoe vind je de weg in al die verschillende wandelroutes? help ik je de weg te vinden in al die verschillende wandelroutes bij jou in de buurt of als je ergens anders wil wandelen.

4. Wandelen door onbekend Drenthe

Deze wandelroute gaat door een onbekend stuk van Drenthe. Namelijk door het Reestdal en de kleine buurtschappen ten zuiden van Zuidwolde. Waar je dwars door het wandelparadijs van Drenthe en Overijssel wandelt. De hele route is 18 km; maar die kun je ook in tweeën hakken als je korter wilt wandelen.

  • Wil je 8,5 km lopen loop dan van punt 5 naar 15.
  • Als je van punt 13 naar 15 loopt en dan van 15 naar 5 loopt dan is de route 10,5 km.

De route begint bij Hotel-Restaurant Ter Linde, Ommerweg 68, 7921 TE Zuidwolde waar je kunt parkeren. Maak je gebruik van het OV neem dan buslijn Hoogeveen-Ommen, en stap uit bij halte Ommerweg/Linderweg. Honden zijn toegestaan maar wel aangelijnd. Alleen niet op het het heideterrein bij punt 12. Daarnaast kan het bij punt 14 nat zijn (zie routekaart 2).

5. Vlonderpad en paaltjesroute in de buurt van Landgoed Tongeren

In de buurt van het Gelderse Epe kun je fijn wandelen. Zo ontdekte ik 3 mooie wandelroutes over Landgoed Tongeren, die je met het gezin of met je hond kunt wandelen. De routes beginnen bij de parkeerplaats aan het Van Manenspad bij de Le Chevallierlaan Waar je gelijk een bord staat met informatie over de 3 paaltjes wandelingen.

winterse wandelingen
  • De Heideroute van 45 minuten wandelen wordt aangegeven d.m.v. rode paaltjes en start vanaf de parkeerplaats. Tijdens deze route loop je richting Smidsveen dit is een heuvelachtig heidegebied met een mooi uitzichtspunt. Je loopt vervolgens een rondje om de heide waarna je via de bospaden terug loopt richting de parkeerplaats.
  • Tongerense beekroute is 2,5 km en wordt aangegeven door gele paaltjes. Je start met een prachtig uitzicht op de heide. Vervolgens loop je over de kronkelende vlonderpaden door wetlands. Om uiteindelijk uit te komen bij Landgoed Tongeren waar je kunt genieten van de bossen en beekjes.
  • De Tongerense Bergroute van 5,8 km is een groene paaltjeswandeling over landgoed Tongeren. Je wandelt richting de Wisselse Veen een open heidegebied met een prachtig uitzicht. Je steekt vervolgens het drassige stuk van het heidegebied over met het Vlonderpad. Dit is echt het hoogtepunt van de route. In het midden van het pad heb je een geweldig uitzicht alle kanten op. Wil je de route langer maken wandel dan ook nog van de rode Heideroute.
winterse wandelingen

6. Wandelarrangement in de buurt van Bakkeveen

Op Social Deal vond ik dit leuke wandelarrangement in de buurt van Bakkeveen waar je bij aankomst wordt ontvangen met een kop koffie of thee. Vervolgens ga je op pad om ’t Mandefjild te ontdekken. Een prachtig natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Ook een prachtige plek voor een mooie wandeling met je hond: de route bevat een grote open ruimte waar honden vrij kunnen spelen!

Je kunt kiezen uit verschillende routes van 1,5, 3, 5 of 10 kilometer. Tussen het wandelen door kun je even bijkomen en van de omgeving genieten op verschillende bankjes en picknicktafels. Na afloop van de wandeling staat bij het recreatiecentrum Dûndelle een heerlijke 2-gangen keuzelunch met soep en een broodje voor je klaar. De wandelroute begint en eindigt bij Recreatiecentrum Dûndelle, Mjûmster Wei 16, 9243 SK Bakkeveen. 

Kijk voor meer wandelroutes eens op de Pinterest pagina Wandelroutes in Nederland. Hier vind je mijn favoriete wandelroutes en wandelingen die op mijn wensenlijstje staan.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.