Er wordt wat afgewandeld tegenwoordig. Sinds de introductie van de Ommetje-app is heel Nederland in beweging en schieten de wandelroutes als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe vind je de weg in al die verschillende wandelroutes? Hoe stel je zelf een route samen en die NS-wandeling van vroeger, bestaat die nog wel? Met deze blogpost help ik je om de weg te vinden in al die verschillende wandelroutes bij jou in de buurt of als je ergens anders wil wandelen.
Je weg vinden in al die verschillende wandelroutes
Wandelen is heel populair tegenwoordig. In het weekend trekken mensen massaal de wandelschoenen aan om een van de vele wandelroutes te lopen. Maar iedere wandelroute heeft zijn eigen bewegwijzering en kleurcodes. En hoe vind je dan de weg in al die verschillende wandelroutes?
Knooppuntwandelen
De witte bordjes met groene nummers en pijlen van het fietsnetwerk zijn zo ingeburgerd, dat met name fietsers wel weten hoe dat werkt. Dat je ook van knooppunt naar knooppunt kunt wandelen is minder bekend. Toch kun je met wandelnetwerken ook goed uit de voeten. In Van knooppunt naar knooppunt wandelen lees je hoe het werkt en waar je de wandelnetwerken kunt vinden.
Lange afstandspaden
Heb je de smaak te pakken en wil je meerdere dagen wandelen. Dan zijn Lange-Afstand-Wandelpadenzoals het Pieterpad ideaal. Je herkent LAW’s aan de wit-rode strepen, soms met de vermelding van de naam van het pad erbij. Nederland telt 44 van dit soort paden, verspreid over het land. Een routebeschrijving, kaart en gps-track kun je downloaden op Wandelnet.nl en bij Bol.com zijn verschillende lange afstand wandelgidsen te koop.
Streekpaden
Een Streekpad is een rondwandeling die binnen één regio blijft met een lengte van 80 tot 350 km. Deze paden zijn in twee richtingen bewegwijzerd met een geel-rode markering en zijn te downloaden via Wandelnet of de app. Streekpaden gaan zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen, door bossen, heide of langs idyllische dorpen en historische steden in ons eigen land. Je wandelt met behulp van een overzichtskaart over veilige wandelpaden die verbonden zijn tot een samenhangend netwerk.
Een voorbeeld is het Drenthepad: een streekpad van 329 kilometer die wordt aangegeven met rode cijfers en pijlen op een gele ondergrond.
NS-wandelingen
Een NS-wandeling is een wandelroute van station naar station. Dus goed bereikbaar als je gebruikmaakt van het openbaar vervoer. NS-wandelingen maken gebruik van de roodwit markering van de Lange Afstand Wandelpaden en zijn aan één richting bewegwijzerd. De wandelingen variëren in lengte en gaan door het bos, de stad, langs het strand of door de duinen. NS-wandelingen zijn downloadbaar van de site.
OV-stapper
Ieder jaar worden de NS-wandelingen geactualiseerd. Hierdoor komen sommige routes te vervallen en komt er ruimte vrij voor nieuwe routes. De (oude) routes krijgen echter een nieuw leven als OV-stapper. Inmiddels zijn dit 55 dagwandelingen en 15 tweedaagse tochten.
Groene wissels
Hoewel de Groene Wissels veel overeenkomsten hebben met een NS-wandeling, zijn er ook verschillen. De rondwandelingen van 5 tot ruim 20 kilometer beginnen en eindigen namelijk bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte. En zijn daardoor wel goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar je hoeft er geen gebruik van te maken. Daarnaast zijn Groene Wissels niet gemarkeerd. Als je lid bent van de Wandelzoekpagina kun je een topografische routekaart downloaden. Maar dat is niet gratis.
Trage tochten
Trage Tochten zijn ook ongemarkeerde wandelroutes maar dan door het boerenland. De routes variëren van 5 tot 20 kilometer en zijn net als de Groene wissels te vinden op de Wandelzoekpagina. Hier vind je de routebeschrijving, topografische wandelkaart en gps-track.
Klompenpaden
Klompenpaden zijn onverharde wandelroutes door polders en het boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. De wandelingen variëren van 3 tot 20 kilometer en worden aangegeven door een gekleurd bordje met een klomp erop. Je kunt alle wandelingen ook vinden op de overzichtskaart. Daarnaast heeft ieder Klompenpad een eigen pagina met foto’s zodat je van te voren kunt zien wat je onderweg kunt verwachten.
Omdat de Klompenpaden vaak over particulier terrein gaan waar soms vee loopt, zijn honden niet toegestaan.
Laarzenpaden
Niet alleen op de grens van Fryslân en Groningen vind je de laarzenpaden. Ook elders in het land kun je ze vinden. Laarzenpaden zijn wandelroutes van een paar kilometer die dwars door moerassen, rietvelden en hooilanden lopen. De routes zijn gemarkeerd door eenvoudige paaltjes en soms liggen er bij het startpunt informatiefolders met wetenswaardigheden over de omgeving.
Blote voetenpaden
Wil je eens wat anders dan een ‘gewone’ wandelroute? Loop dan eens eens een blote voetenpad. Het is namelijk hartstikke leuk om op je blote voeten door de natuur te lopen. Bovendien liggen deze paden vaak in de mooiste natuurgebieden. De paden variëren van zacht gras tot super droge paden, modderige stukken en verkoelende poelen. Niet alleen in Groningen heb je blote voetenpaden. Ik ontdekte dat er veel meer zijn. In het artikel De leukste blote voetenpaden op een rijtje en op Wandeldate vind je aanvullende informatie en de adresgegevens van deze paden.
Staatsbosbeheer
In natuurgebieden van Staatsbosbeheer vind je korte ommetjes maar ook lange struintochten. Op de website staan niet alleen alle natuurgebieden maar ook de wandelroutes die er doorheen lopen.
Natuurmonumenten
Ook de wandelroutes van Natuurmonumenten brengen je naar de mooiste plekjes in de natuur. De routes zijn goed bewegwijzerd en variëren van hele korte tot wandelingen van zo’n twintig kilometer. Geschikt om te struinen, te wandelen en om hard te lopen.
(Culinaire) stadswandelingen
Stadswandelingen zijn leuk om een onbekende stad te ontdekken. Op de website van de ANWB vind je een aantal stadswandelingen, maar ook op mijn website staat een beschrijving van een leuke stadswandeling door Meppel en Appingedam.
In veel (grote) steden worden op dit moment culinaire stadswandelingen georganiseerd met als doel de lokale horeca te steunen. Je koopt dan voor een paar tientjes een voucher waarvoor je een routekaart en een overzicht van deelnemende horeca krijgt. Tijdens de culinaire wandeling loop je langs winkels, cafés en restaurants waar je wat te eten en te drinken krijgt.