Zundert

Zundert: fietsen in de omgeving van Van Gogh

Zundert is niet alleen bekend als de geboorteplaats van Vincent van Gogh en het jaarlijkse bloemencorso wat in september plaatsvindt. Rondom dit Brabantse dorp kun je ook heerlijk wandelen en fietsen. Zundert is namelijk het vertrekpunt van 2 Trappistenroutes, maar ook een fietstocht in de voetsporen van Vincent van Gogh begint in Zundert. Daarnaast zijn er verschillende landgoederen van Natuurmonumenten die je zeker niet moet vergeten.

Zundert en Vincent van Gogh

Maar we beginnen bij Van Gogh. De bekende Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh werd in 1853 in Zundert geboren. In zijn geboorteplaats staat het Van GoghHuis, wat trouwens niet zijn ouderlijk huis is. In de naastgelegen pastorie is Vincent geboren. Het pand is echter in 1903 gesloopt. Een plaquette in de gevel van dit pand getuigt nog van de geboorte.

Het zogenaamde Vincent van GoghHuis is ontstaan door twee beeldbepalende gebouwen samen te voegen: De ‘nieuwe’ pastorie en een karaktervolle patriciërswoning.

Fietsen in de omgeving van Vincent van Gogh

Om een beeld te krijgen van de omgeving waar Van Gogh opgroeide kun je het beste de fiets nemen. Tijdens de Van Gogh fietsroute Zundert Noordwest Brabant krijg je een goede indruk van de plekken die de kunstschilder, tijdens zijn Brabantse periode hebben geïnspireerd. Zo haalde hij inspiratie uit de omgeving van de Oude Buisse Heide, tussen Achtmaal en Schijf. Een typisch cultuurlandschap met oude bossen, weilanden, akkers, vennen en boerderijen.

Niet alleen Van Gogh haalde inspiratie uit dit heidegebied. Ook schrijfster en politica Henriette Roland Holst verbleef er regelmatig om inspiratie op te doen. In 1945 schonk de schrijfster de Oude Buisse Heide aan Natuurmonumenten.

Het startpunt van de Van Goghfietsroute is het centrum van Zundert. Vanaf daar volg je de bordjes Van Gogh fietsroute of die van het knooppuntensysteem. Volg je alle bordjes dan fiets je langs de audiozuil waar je naar het verhaal over de jeugd van Vincent van Gogh kunt luisteren. Maar ook langs de hervormde kerk waar Vincents vader, dominee Theodorus van Gogh, predikte. In 2014 is deze voormalige Nederlands Hervormde Kerk officieel omgedoopt tot Van Gogh Kerk, een eerbetoon aan Vincent en zijn familie.

Trappistenroute Zundert

Een andere mooie fietsroute in de omgeving van Zundert is de Trappistenroute. Je kunt kiezen uit 2 verschillende fietsroutes die je met behulp van knooppunten kan volgen.

fietsroute Zundert

De naam van het plaatsje Schijf is afkomstig van Swerte Scive: zwarte schijf, hetgeen gestoken turf was die uit de veengebieden van het huidige Schijf gewonnen werd. Het betrof turf van hoge kwaliteit die in dunne plakken werd uitgestoken en daarna aangestampt, zodat ze op schijven leek. Swerter scive werd uitgesproken als Swert Schijf, wat later ‘Het Schijf’ is geworden.

fietsroute Zundert

Meer moois in de omgeving van Zundert

Tijdens onze fietstocht kwamen we nog meer moois tegen. Zo fietsten wij door lanen met prachtige rododendrons en door authentieke landgoederen. Vaak in beheer van Natuurmonumenten.

In de buurt van het plaatsje Schijf passeerden we Landgoed Jorissenhoeve, een monument uit 1938 met daarachter een prachtige landschapstuin. Helaas is deze tuin alleen op afspraak te bezichtigen. Maar in de zomer zijn er geregeld open tuinendagen.

Een andere verrassing kregen we aan de Mathildelaan in het gehucht Achtmaal. Waar aan het eind van een lange laan met rododendrons een piepklein kapelletje staat. Dat we natuurlijk ook even van binnen moesten bekijken.

Later las ik op internet dat de Vlaamse zakenman Jozef Delcroix in het bezit is van een gebied, dat reikt van Achtmaal in Nederland tot Nieuwmoer in België. Het gebied wordt gebruikt om te jagen en om te ontspannen. In 2017 liet hij deze kapel bouwen. De inwijding werd gedaan door Antwerpse bisschop Johan Bonny. Adres: Mathildalaan 1, 4885 KD Achtmaal, Noord-Brabant

Tips & weetjes

  • Slapen: Tijdens ons verblijf sliepen wij in B&B de Raamberg in Klein Zundert. Waar ik een kamer boekte via Booking.com. Een prima B&B met een zeer uitgebreid ontbijt op een Alpacaboerderij.
  • Eten & Drinken: onderweg kom je genoeg horeca tegen. Daarnaast staat de omgeving bekend om zijn aardbeienteelt dus regelmatig zie je plekken waar je aardbeien kan kopen. Wat trouwens ook geldt voor asperges.
  • Voor een biertje streken wij neer naast het Van Goghhuis in Zundert. In restaurant de Moerse bossen kun je heel lekker maar ook betaalbaar eten.
  • En nog veel meer: voor de Van Goghfietsroute en de 2 trapistenroutes maak je gebruik van fietsknooppunten. Een knooppuntenboekje of -app is hierbij een handig hulmiddel voor onderweg.
  • In Zundert wordt ieder jaar het Bloemencorso Zundert georganiseerd. De eerste editie vond plaats in 1936. Sinds 1937 vindt het corso plaats op de eerste zondag van september en de maandag erna. 
  • In de omgeving zij ook een aantal wandelroutes uitgezet over landgoederen van Natuurmonumenten. Waaronder de Koepelroute van 13 km.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.