Ga je voor het eerst met een (huur) caravan op vakantie? Dan kun je vast wat caravantips gebruiken. Natuurlijk zijn er legio landgenoten die veel ervaring hebben met een rijdend vakantiehuis achter de auto en je aan waardevolle caravantips kunnen helpen. De caravantips voor beginners die ik heb gekregen heb ik op een rijtje gezet.
8 Handige caravantips voor beginners
Als je voor de eerste keer een caravan huurt of met de caravan op vakantie gaat, dan vliegen de caravantermen je om je oren? Voldoet je auto aan de 75% regel? Welke spullen neem je mee en hoe belaad je de caravan? En hoe koppel je de caravan aan? En af. Jongens, wat moet je veel weten als je voor het eerst op vakantie met een caravan gaat.
Gelukkig zijn er op internet veel caravantips voor beginners te vinden, waarmee je een stuk verder komt als je voor het eerst met een caravan op vakantie gaat. Op de site van de ANWB vind je veel waardevolle informatie. Maar ook doorgewinterde caravan-kampeerders hebben vaak handige tips voor beginners.
1. Schaf een ACSI kampeerkaart aan
De eerste tip die ik kreeg was deze: schaf de ACSI campingkaart én de ACSI Campinggids Europa aan. Met de ACSI campingkaart kampeer je tijdens het laagseizoen heel voordelig op heel veel campings in heel Europa.
Daarnaast kreeg ik het advies om de ACSI Campings Europa-app op mijn mobiele telefoon te zetten. Hierin vind je niet alleen campinginformatie, maar met de vele zoekfilters kun je gemakkelijk een camping zoeken en vind je onderweg eenvoudig de campings op basis van je huidige GPS-locatie.
Er zijn trouwens meer campingkaarten waarmee je buiten het seizoen extra voordelig kunt kamperen. In deze blog lees je welke 4 campingkaarten er zijn.
2. Toiletvloeistof van de Action
Een van de grote voordelen van een caravan is dat je je eigen toilet aan boord hebt. Met name handig als je ’s nachts eruit moet om te plassen. Maar om je chemische wc schoon en fris te houden heb je speciale toiletvloeistof nodig. En die vloeistof is er in alle prijsklassen. Te koop van Bol.com tot de bouwmarkt.
Maar de goedkoopste toiletvloeistof voor de afvaltank vind je bij de Action. Je betaalt ongeveer 4,00 euro voor 2 liter en voor die prijs is je (chemische) toilet net zo fris en schoon als met een duurder middel.
Bij Action vind je trouwens nog meer voordelige kampeerspullen. Zoals bijvoorbeeld deze comfortabele ligstoelen.
3. Alternatief voor zelfoplossend toiletpapier
Een ander aandachtspuntje is het wc-papier. Om verstoppingen in de afvaltank van het chemisch toilet te voorkomen, kun je zelf oplossend toiletpapier kopen. Maar ook dit toiletpapier is duur en vaak alleen te koop in de campingspeciaalzaak.
Natuurlijk kun je bij de plaatselijke supermarkt ook een pak toiletpapier kopen, dat is gemaakt van 100% gerecycled papier. Wat net zo vriendelijk is voor je chemische wc. En – je raadt het al – veel goedkoper is.
Je kunt je toiletpapier na gebruik ook in het afvalbakje naast je chemisch toilet gooien. Dan maakt het niet uit welk soort wc-papier je gebruikt.
4. Reservewiel van de auto
Sinds kort hebben we een andere auto en het reservewiel is een zogenaamd “thuisbrengertje”. Ook wel thuiskomertje genoemd. Maar dit “noodwiel” is alleen bedoeld om je bij een lekke band, zo veilig mogelijk naar de dichts bijzijnde garage te rijden. Dus niet om er (zeker niet met een caravan) nog een eind mee te rijden.
Maar met TireJect in je band kun je gerust doorrijden. Het is dus niet alleen als thuiskomer bedoeld. Ook kun je het preventief in je band doen, als je weet dat er oneffen terrein aankomt. Of als er weinig garages in de buurt zijn.
Maar voor de zekerheid hebben wij in een tweedehands bandenzaak, een extra wiel van dezelfde maat als de andere banden van onze auto gescoord, zodat wij veilig en rustig verder kunnen rijden bij autobandenpech.
5. Hoeveel kilometer per dag rij je met een caravan?
Het is de bedoeling dat we ongeveer 450 kilometer per dag afleggen. En dan is het fijn om regelmatig even te stoppen Maar waar doe je dat? Waar vind je de beste parkeerplaatsen op de Route du Soleil? Een aantal jaar geleden testte de ANWB de fijnste 40 rustplaatsen langs de Franse autoweg. Handig om de rustplaatsen op onze route even te printen zodat ik onze favoriete “aire” kan aangeven op de wegenkaart.
Tip: de TomTom GO Camper Wereld is een navigatiesysteem speciaal gemaakt voor kampeerders die met een camper of caravan rijden. Je kunt vooraf je route plannen en nuttige camper- en caravanplaatsen toevoegen.
6. De caravan in als die nog aan de auto vast zit
En onderweg wil je misschien een kopje koffie zetten. Of iets fris uit de koelkast halen. Ook dát is het voordeel van een caravan. Maar ga dan wel alleen de caravan in. En niet met z’n tweeën. Zeker als de caravan vastzit aan de auto. Wat exact de reden is weet ik niet. Maar ik kan me voorstellen dat door het gewicht van 2 personen de achterkant van de auto omlaag wordt gedrukt. Of er teveel gewicht op de dissel komt.
7. De caravan “waterpas” zetten
Om de caravan “waterpas” te zetten heb je een waterpas nodig. Ben je die vergeten? Download dan de SMART-trailer app. Hiermee kun je ook controleren hoe de caravan staat.
Op dit Youtube-filmpje wordt precies uitgelegd hoe je de caravan waterpas kunt zetten.
8. Let op waar je de caravan plaatst op de camping
Als je dan eindelijk op de camping bent aangekomen en een mooi plekje hebt gevonden, kijk dan even goed waar je de caravan parkeert. Want een beetje schaduw is fijn maar niet als de boom precies voor de toiletuitgang staat. Dan is het namelijk onmogelijk om de afvalbak van je toilet te verwisselen. Even opletten dus waar je de caravan zet op de camping.
Kortom voor alles is een eerste keer, dus ook met de caravan op vakantie. Maar met deze caravantips gaat het zeker lukken.
Heb jij nog caravantips die niet in dit rijtje voorkomen?